Nieuws

Zomers’Carillon – zilverenstadsbeiaardier Frank Steijns viert zaterdag 22/8 het 7e concert: beter best Bach, unieke bewerkingen voor carillon-

Beter, best, Bach! Het zevende concert in de Zomers’ Carillon-reeks (tien concerten) staat zaterdag 22 augustus 2020 om 13:00 uur in het teken van Johann Sebastian Bach. Frank Steijns bewerkte voor carillon: Air uit Orkestsuite nr. 3 in D, BWV 1068; brengt eveneens Sicilienne BWV 1031 en het Chaconne uit Partita BWV1004; zowel als Sonata BWV 1001; en natuurlijk Jesu, meine Freude uit cantate BWV 227. ‘Chaconne is dé uitdaging, een mastodont van een werk.’ voegt de jubilerende stadsbeiaardier van de St. Pancratiuskerk in Heerlen er fijntjes aan toe. Frank Steijns – in het dagelijks leven ook arrangeur en violist bij het Johann Strauß Orchestra van André Rieu – bespeelt 25 jaar het carillon in Heerlen en viert dus zijn zilveren jubileum nu in de maand augustus. Hij volgde zijn vader Mathieu Steijns op die vanaf ‘69 de rol van stadsbeiaardier vervulde. Daarnaast zijn het carillon van de Sint Martinuskerk in Weert en de beiaard van het stadhuis van Maastricht zijn vaste speelplekken. Met zijn mobiel carillon toerde hij over de hele wereld (in het kielzog van Rieu). Frank Steijns wordt als de meest spelende beiaardier ter wereld betiteld.

Ooit was hij de jongste gediplomeerde carillonspeler; één van zijn gasten draagt nu die titel: Elien van den Broeck (16 jaar). Elien studeerde (net als Frank Steijns) aan de de Koninklijke Beiaardschool – Royal Carillon School ‘Jef Denyn’ in het Belgische Mechelen. De eerste school in haar soort, opgericht in 1922; die internationale faam geniet. De reeks opende 9 augustus met viooltalent Enzo Kok en multi-instrumentalist Emil Szarkowicz. Zanger/gitarist Rim Steijvers & dwarsfluitiste Iris van Cleef brachten met Frank Steijns het werk van Carboon! Stadsbeiaardier van Antwerpen, Lier, Turnhout en Herentals Koen van Assche bracht Beethoven. Tijdens App Your Song liet Frank verzoeknummers weerklinken die via whatsapp de toren van de St. Pancratiuskerk
bereikten. Tamara Hoekwater (zang) & Pieter Vermeulen (gitaar) brachten Jazz Around The Clock. En met accordeonist Carlo Plaum glom ‘t Bronsgroen Carillon. Een ode aan Franks’ vader. VerrasSing! staat nog op de rol woensdag 26 augustus om 19 uur; evenals Canto Ostinato meets Jazz met Jeroen van Veen & Mike Del Ferro (zaterdag 29 augustus om 19 uur). Nu zaterdagmiddag de 22e dus J.S. Bach. Een bekende uitspraak van Johann Sebastian Bach (1685-1750) is: ‘Ik schrijf de noten, maar God schrijft de muziek’. Zijn muziek is prima geschikt om op beiaard te spelen vanuit de kerktoren laat Steijns weten. Op het programma staan eveneens religieuze werken zoals Jesu, meine Freude ( BWV 227) maar ook zijn magistrale, bijna 20 minuten durende Chaconne (Partita No. 2 in D Minor, BWV 1004). ‘Je kunt de muziekgeschiedenis indelen in vóór en ná Bach. Ik verheug me bijzonder op de interpretaties van Frank Steijns’ aldus Parkstad Limburg Theaters-directeur Bas Schoonderwoerd. Veel muziekwetenschappers roemen met hem Johann Sebastian Bach als de grootste en invloedrijkste componist aller tijden.

Zomers’Carillon. Frank Steijns viert 25 jaar stadsbeiaardier Heerlen. Een muziekfestival dat wél (corona-proof) doorgaat. Een en ander is te volgen via www.HeerlenMIJNstad.nl en hun social media. Alle tien concerten in augustus vanuit de Pancratiuskerktoren. Kom luisteren op één van de pleinen rond de kerk. Toegang is gratis en uiteraard is het prima toeven op een van de vele terrassen in het centrum. Houdt wel afstand tot elkaar!

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht