Nieuws

Zomerparkfeest werkt opnieuw met curatoren en maakt 20 nieuwe namen bekend

Gecureerd programma door The Ex, Micha Wertheim en Afterpartees

De legendarische undergroundband The Ex, topcabaretier Micha Wertheim en de Horster indieband Afterpartees zorgen alle drie voor een eigen programma op Zomerparkfeest komende editie en spelen er ook zelf. Daarnaast is er nog een vierde rode draad in het programma – geweven door de programmeurs van Zomerparkfeest zelf – rond de zeer invloedrijke jazz-artiest Sun Ra die precies 25 jaar dood is maar wiens band nog steeds tourt en komende editie Zomerparkfeest aandoet.

SUN RA – CALLING PLANET EARTH (zondag 12 augustus)

Sun Ra is vandaag op de kop af 25 jaar geleden gestorven, maar zijn erfenis en zijn band zijn nog altijd springlevend. Sun Ra was een van de belangrijkste en meest invloedrijke muzikanten in de moderne jazz van na 1950. Ook is hij de wegbereider van het afro-futurisme; een kunststroming die navolging vond in muziek, film (recent nog in de Hollywood-blockbuster Black Panther) theater en beeldende kunst. Sun Ra creëerde een cultus om zijn persoon waarin hij beweerde van het “engelenras” te zijn en niet van de aarde maar van Saturnus te komen. Hij zou in 1993 dan ook niet zijn gestorven maar zijn teruggekeerd naar zijn thuisplaneet.

Zomerparkfeest heeft nu, een kwart eeuw later, het legendarische Sun Ra Arkestra op de planken staan. Rondom deze boeking is een speciaal programma samengesteld waarin de thema’s van zijn muziek en legacy aan bod komen. De nacht dat de band optreedt op het festival wordt een recordaantal aan vallende sterren verwacht: een mooiere afsluiter van het festival hadden wij zelf niet kunnen bedenken.

Museum of the Moon (Luke Jerram, 2016)

Onder de titel Sun Ra – Calling Planet Earth presenteren we een gigantische kunstmaan op het terrein: Museum of the Moon van Luke Jerram. Ook komt de bekende wetenschapper Vincent Icke praten over buitenaardse buren. Verder is de klassieke sf-film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick alweer vijftig jaar oud en voor die gelegenheid opnieuw uitgebracht in de bios. De film wordt tijdens Zomerparkfeest vertoond bij CityCinema. Daarnaast draait in het park ook de film Space is the place (John Coney, 1974) en is er muziek die het experiment van Sun Ra in ere houdt: City Walk – Projecties Rik van Iersel, muziek Senga Etna & G.W. Sok. Tot slot is er poëtisch straattheater van Mannetje Maan.

THE EX FESTIVAL (zaterdag 11 augustus)

The Ex gaat als een tijdje mee. De DIY-punkband ontstond in 1979 in de krakerstijd en is nu, 27 albums en bijna 40 jaar later, nog steeds even speels en actueel. De band reist de hele wereld over zonder concessies te doen aan wie dan ook. The Ex maakt muziek met hart en ziel, buiten bereik van commerciële trends of verwachtingen en niet verbonden aan genres. De band nodigt een aantal bijzondere acts uit zoals King Ayisoba, een Ghanese zanger en kologo-speler. Uit Nederland komt het jazz-orkest ICP Orchestra, dat zijn 50-jarig bestaan viert. ICP staat voor Instant Composers Pool. Ter plekke componeren oftewel: improviseren. Met jazzhelden als Han Bennink (drums en slagwerk), Ab Baars (klarinet en sax) en Ernst Glerum (bass) is ICP inmiddels een gevestigde naam in de nationale en internationale jazzwereld. Ook geboekt: de Franse alternatieve noiseband Api Uiz en er komt nog een vijfde naam bij, maar die blijft nog even geheim.

MICHA WERTHEIMS RARITEITENKABINET (zondag 12 augustus)

Micha Wertheim zoekt al sinds zijn debuutshow in 2004 naar de grenzen van het cabaret. Hij rekt die vervolgens op en overtreedt ze met vernieuwende shows en gedurfde acties. Op Zomerparkfeest is een documentaire over zijn laatste show Ergens Anders geprogrammeerd. Wertheim nodigde verder onder andere zijn collega Stefano Keizers uit. Hij maakt absurdistisch cabaret. Volgens NRC Handelsblad heeft hij de perfecte balans gevonden tussen onnavolgbaar en intrigerend. ‘Erg heel is het meest indrukwekkende cabaretdebuut in jaren en een van de beste voorstellingen van dit seizoen’, zo schrijft de krant. Ook speelt Roos Rebergen, die onder haar alter ego Roosbeef prachtige Nederlandse liedjes maakte en op Zomerparkfeest een solo-show doet zonder haar vertrouwde band. Ook geprogrammeerd door Wertheim: Fred het Hert. Dit is een figuur uit de humoristische prentenboeken van kunstenaar en illustrator Pépé Smit. Voor het Zomerparkfeest heeft Pépé de interactieve vertelanimatie ‘Fred gaat naar Venlo gemaakt’. Een bijzondere belevenis van voor kinderen vanaf 3 jaar. Ook de al eerder aangekondigde schrijver Tom Lanoye hoort bij het gecureerde programma van Wertheim.

AFTERPARTEES: DE VRIENDEN VAN INDIE LIVE

Zomerparkfeest heeft een hechte vriendschapsrelatie met Horster indieband Afterpartees. Ze stonden al meermaals op de planken, onder meer met een XXL-show vol gekkigheid op MAIN. Dit jaar zijn weer een paar uur in het programma vrijgemaakt voor hen. De band nodigt onder de titel DE VRIENDEN VAN INDIE LIVE  een heleboel vrienden uit. Naast henzelf komen: Clean Pete, Mozes and the Firstborn en Canshaker Pi.

Ze komen elkaar tegen op shows, zijn fan van elkaar en bevriend. Nu gaan ze eenmalig echt iets samen doen. Speciaal voor Zomerparkfeest doen ze een show waarin ze hun eigen liedjes, elkaars liedjes, hitjes en covers spelen. Verwacht veertien muzikanten die je, door elkaar heen en samen, een paar uur gitaarhitjes om de oren rammelen. Dit allemaal in een gigantische show. Indie, punk, rock ’n roll. Enne: geen enkele BN-er uit Volendam is welkom…

Gratis in park bij station

Zomerparkfeest is een vierdaags cultureel festival in het Julianapark in Venlo, op loopafstand van het centraal station. De tweeënveertigste editie is van 9 t/m 12 augustus en is gratis toegankelijk. Informatie over alle artiesten is te vinden op de website van het festival www.zomerparkfeest.nl. In totaal staan er meer dan 120 artiesten in het park. Eerder maakte het festival al 50 namen bekend waaronder Jett Rebel, De Jeugd van Tegenwoordig, Mario Batkovic, Big Thief en heel veel anderen. Half juni wordt de rest van de line-up bekendgemaakt. Volg Facebook, Twitter en Instagram voor het laatste nieuws van Zomerparkfeest.

Een persfoto van Sun Ra Arkestra is bijgevoegd. Meer fotomateriaal van artiesten is leverbaar op aanvraag. Sfeer-foto’s van Zomerparkfeest zelf zijn te downloaden via onze persmap: www.zomerparkfeest.nl/pers/map

Meer info of interview-aanvragen: Guus Benders (pr en communicatie), 06–19618336, guusbenders@zomerparkfeest.nl | Instagram: @zomerparkfeest | Facebook.com/zomerparkfeest 

Gerelateerde artikelen met Zomerparkfeest werkt opnieuw met curatoren en maakt 20 nieuwe namen bekend

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht