Nieuws

Wanderlöss. Een popculturele processie door Zuid-Limburg

“We kunnen niet terug naar normaal, want normaal was juist het probleem.”
Deze tekst plakt nu in veel steden als pamflet tegen naamloze elektriciteitskastjes. Maar het had net zo goed op de Gerarduskalender kunnen staan. De woorden zijn even provocerend als opbeurend. En Wanderlöss plaveit graag de weg vooruit. Naar een tijd waarin een weiland afzetten om er met zijn tienduizenden in te gaan staan, niet meer hetzelfde zal voelen. De thuisisolatie heeft de ogen voor de directe omgeving geopend. Het streekproduct is niet langer een elitaire voorkeur, maar wordt de bittere noodzaak.

Een volk dat op hete dagen niet in de file gaat staan voor Scheveningen, maar zich verspreidt langs de Kromme Rijn, Dommel of Geul kan er in onze ogen alleen maar op vooruit gaan. “Ik ben opgegroeid in het Limburgse Heuvelland en kijk er naar uit om precies daar langs de mooiste muziek, literatuur en kunst te kunnen struinen”, zegt initiatiefnemer Joep Smeets. Label-eigenaar, oprichter van Into The Great Wide Open en man van het eerste uur Ferry Roseboom vult aan: “Buiten is het nieuwe binnen. Daarom: schone kunsten op de schoonste plekken. Voilà: Wanderlöss.”

Met Wanderlöss wordt hierop ingehaakt door te focussen op de organisatie van een jaarlijks nieuw festival met in de aanloop ernaartoe een aantal popculturele wandelingen. De eerste vond afgelopen najaar plaats als een besloten pilot en gaf alle moed die nodig was om nu openbaar te gaan met onze eendaagse edities. Exclusief voor honderd personen etaleren we in onze favoriete omgeving onze favoriete artiesten, kunstenaars en schrijvers.

“Aan de oevers van De Gulp hing ik maar wat rond.”

Met het Gulpener Brouwlokaal als vast vertrekpunt zal er iedere editie een andere wandeling uitgezet worden. Met iedere keer ook een ander programma. DJ en mede-oprichter Paul Nederveen: “Mijn eerste vriendinnetje heb ik gezoend aan de oevers van De Gulp, dus ja…”

Voor de publieke vuurdoop van 3 oktober presenteert Wanderlöss vol onaangepaste trots een optreden van Spinvis, precies in de week dat zijn nieuwe muziek het digitale leven verlicht. Ook producer, MC en songwriter Pink Oculus werkt aan langverwacht nieuw materiaal, zij zal net als Spinvis aan het einde van de dag optreden in het mooie grensdorp Teuven. De weg hiernaartoe is niet alleen gezegend met heuvelruggen, boskammen, korenwolven en wijngaarden, maar boven het maaiveld uit zullen ook de beeldende kunst van Jaap Scheeren en voordrachten van A.H.J. Dautzenberg, Charlotte van den Broeck en Raoul de Jong steken. Alles geheel volgens de richtlijnen van het RIVM, uiteraard. De avondmaaltijd en een knapzak voor onderweg zijn bij de prijs inbegrepen, geheel naar bourgondische maatstaven.

De kaartverkoop voor deze popculturele processie start vrijdag 4 september om 10:00 uur.

Tijden veranderen. Je hoeft geen Bob Dylan te zijn om dit in te zien. In het nog duistere voorland houden wij graag een fakkel tegen Zuid-Limburg aan, de regio waar het grootste deel van onze organisatie vandaan komt. Laat de huidige aandacht voor het leven om de hoek niet vruchteloos blijken. Normaal hoeft geen probleem te zijn. Wees welkom op de weg vooruit!

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht