Nieuws

Twee toneelklassiekers van twee Limburgse topregisseurs

Op 5 en 6 maart 2022 is Limburg het podium voor de Nederlandse première van twee moderne toneelklassiekers, geregisseerd door twee Limburgse topregisseurs bij landelijke toneelgezelschappen. Een unieke aangelegenheid. Theu Boermans staat met een overrompelende OustFaust in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Boermans gaf de Vlaamse schrijver Tom Lanoye opdracht tot het schrijven van de hedendaagse versie. Met OustFaust neemt Boermans daverend afscheid van Het Nationale Theater. In Theater aan het Vrijthof is Een meeuw te zien in een regie van Michel Sluysmans, artistiek directeur van Toneelgroep Maastricht. Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft Tsjechov’s toneelklassieker bewerkt tot een vernieuwde en sprankelende versie. Beide verhalen richten zich op herkenbare menselijke thema’s, zoals de zoektocht naar liefde, geluk, en de zin van het leven. Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen.

Theu Boermans regisseert een hedendaagse ‘OustFaust’

Theu Boermans is al zijn hele loopbaan gefascineerd door Faust. Speciaal voor hem schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e-eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe, geïnspireerd op de huidige coronatijd. Boermans regisseerde Soldaat van Oranje (2011) en Amadeus (2018/19). Hij was artistiek directeur van het Nationale Toneel van 2011 tot 2017. Sinds de fusie in 2017 is hij huisregisseur bij Het Nationale Theater. Met OustFaust neemt hij daar daverend afscheid. In zijn OustFaust staan de grote vragen van het leven centraal. Waarom is er lijden in deze wereld? Is het beter om je hart te volgen, of je verstand? En is een beter leven maakbaar, bijvoorbeeld met behulp van religie of wetenschap? Faust is een moegestreden arts-wetenschapper. Hij raakt in een diepe existentiële crisis door het inzicht dat jarenlang studeren geen échte kennis heeft opgeleverd over de zin van het bestaan. Faust besluit zich nog één keer in het leven te storten. “Zich doodleven”: dat is het motto. In een nachtelijke trip vol uitspattingen ontmoet Faust de mysterieuze Mafisto, de lieflijke Greta, de klassieke Helena en veel andere vreemde figuren. Maar de zin van het leven laat zich niet onthullen. Romana Vrede speelt Faust. Gevestigde namen als Mark Rietman en Joris Smit staan aan haar zijde als Mafisto en Strauss. Ook nieuwe gezichten zijn onderdeel van de cast, zoals de opkomende talenten Daniël Kolf en Myrthe Huber.

Regisseur Michel Sluysmans steekt Tsjechov in een modern jasje

Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde en Peachez (beide in 2019) brengt artistiek leider en regisseur Michel Sluysmans, in samenwerking met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, een moderne interpretatie van Anton Tsjechov’s De meeuw. Al vanaf zijn schooltijd is Sluysmans een groot liefhebber van het werk van Tsjechov, specifiek omdat zijn stukken gaan over gewone mensen met grote problemen en gekenmerkt worden door een magische sfeer van melancholie en humor. Desondanks wilde hij De meeuw niet een op een ensceneren. Samen met Pfeijffer creëerde hij daarom een nieuw stuk dat weliswaar zeer op het origineel is geïnspireerd, maar dat de vrijheid neemt nieuwe afslagen te nemen. Michel Sluysmans was tussen 2009 en 2011 als vast acteur verbonden aan het Nationale Toneel. Samen met Servé Hermans vormt hij sinds januari 2015 de artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht en sinds 2019 de directie. In datzelfde jaar ontving het duo de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg voor hun inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in en vanuit de provincie.

Toneelgroep Maastricht speelt ‘Een meeuw’

Het verhaal speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin, wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden. Arkadina’s zoon Konstantin droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf. Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse en Tim Helderman vormen het ensemble in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet.

Gerelateerde artikelen met Twee toneelklassiekers van twee Limburgse topregisseurs

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht