Nieuws

Twintig muzikanten nemen deel aan The Playground Residence in Berlijn.

Op 7 juli start de tweede editie van The Playground Residence. Tijdens deze muziekresidentie vinden twintig professionele muzikanten voor 10 dagen hun tweede thuis in Berlijn. Midden in de wijk Kreuzberg is een oude fabriek omgetoverd tot gastenverblijf met opnamestudio’s en ontmoetingsplekken. Het doel? Ruimte creëren; zonder de dwang van een agenda of een deadline, zodat iedere deelnemende muzikant alle tijd kan steken in een eigen ontwikkelbehoefte.

 

Ruimte om op te laden
Als onderdeel van de aanmelding hebben deelnemers op papier gezet hoe ze de residentie invulling willen geven. “We hebben alle plannen van onze deelnemers met een commissie doorgenomen en een selectie gemaakt op basis van hun raakvlakken. We verwachten dat er hier en daar hele mooie samenwerkingen zullen ontstaan”, aldus de initiatiefnemers. Naast veel tijd en ruimte om muziek te maken en ideeën uit te werken, wordt The Playground Residence bezocht door inspirerende gastsprekers uit verschillende kunstdisciplines en uit de muzieksector. De groepssamenstelling is divers. Bekende artiesten als Stephanie Struijk, Kypski en Sandra van Nieuwland gaan mee, maar ook artiesten aan het begin van hun carrière, onder wie Mala, Xillan Macrooy en Leah Rye. In totaal zijn er twintig muzikanten met een leeftijd tussen de 25 en 55 jaar oud. Er is voor iedereen ruimte om de dagen zelf in te vullen, maar ontmoeting is voor The Playground Residence een belangrijk onderdeel. Daarom wordt er dagelijks samen gegeten, een centraal moment met ruimte voor kennismaking en uitwisseling .

 

Over The Playground Residence
Muzikanten leren vaak spelenderwijs, zowel op het podium als ernaast. Voor samen ontdekken en ontwikkelen lijkt weinig ruimte in de vaak individuele beroepspraktijk van een professionele muzikant. Vanuit die gedachte gingen Maike Fleuren en Thijs Schrijnemakers aan de slag. Een eerste proefeditie in Berlijn volgde en smaakte naar meer, met een tweede editie in Berlijn als direct gevolg en een uitbreiding van The Playground Residence in andere Europese landen vanaf 2024. Het belangrijkste doel? De vaak kwetsbare positie van professionele muzikanten in Europa verbeteren. En hoe? Door muzikanten spelenderwijs ruimte en tijd voor zichzelf en elkaar te bieden waarin ze aan een groter netwerk en kennisdeling kunnen bouwen. Deze editie van The Playground Residence wordt gefinancierd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Platform A.C.C.T., BRUT, De Basis, Pop in Limburg, Poppunt Drenthe, Poppunt Overijssel en BAM! Popauteurs.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht