MAASTRICHT, 27 september 2021
Afgelopen 5 dagen (22 t/m 26 september) vond de 39ste editie plaats van Musica Sacra met als thema Moeder Aarde. Dit thema verbond de vele programma’s van het festival, bestaande uit muziek, dans, theater, film, spoken word en exposities. Het festival is een coproductie met Theater aan het Vrijthof en is een van de kroonjuwelen van de programmering van deze Huiskamer van Maastricht. De festivalorganisatie kijkt terug op een succesvolle editie. Veel voorstellingen waren uitverkocht en het enthousiasme onder het publiek was groot. Ook de spectaculaire wereldbol GAIA in de Gashouder was een groot succes.
Festivalprelude en festivalopening
Op woensdag 22 september vond in Sittard- Geleen de eerste editie plaats van de Festivalprelude, met een speech van Andries Houtakkers, wethouder in de gemeente Sittard – Geleen en muzikale omlijsting door Ad Mosam Barock. De samenwerking mag geslaagd worden genoemd. De nieuwe festivaldirecteur Brigitte van Eck opende op vrijdag 24 september het festival in Maastricht, samen met Frans Bastiaens, de nieuwe wethouder van onder meer cultuur van de gemeente Maastricht. Dudok Quartet Amsterdam leverde een muzikale bijdrage aan deze festivalopening.
Brigitte van Eck: “In vele opzichten was de 39e editie van Musica Sacra een geweldig succes. Vele (wereld)premières zagen het daglicht tijdens het festival. Op de vele locaties in de binnenstad speelden de nationale en internationale musici en zanger(e)s(sen) vol overgave en werden terecht beloond met minutenlange ovaties van het publiek. De hele stad ademde het festival met bezoekers die van de ene naar de andere locatie gingen, prachtig om te zien. Voor mij persoonlijk was het bijzonder om na jarenlang een bezoeker van Musica Sacra te zijn geweest, nu voor het eerst in de rol van directeur van het festival deze dagen te mogen beleven. Ik ben niet alleen onder de indruk van het prachtige programma dat de programmacommissie heeft samengesteld, maar zeker ook van de enorme organisatie achter het festival van ons eigen festivaltheaterteam en onze vrijwilligers.”
Gevarieerd programma
Na de opening kon het publiek drie dagen genieten van een rijk en gevarieerd programma, bestaande uit muziek,
dans, theater, film, lezingen en exposities. Muziek speelt van oudsher een belangrijke rol tijdens het festival.
Diverse periodes kwamen aan bod, uitgevoerd in diverse bezettingen, van klein tot groot: van gregoriaans
(Sorelle), vocale en instrumentale muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance (Pluto-ensemble, Seconda Prat!ca
en Cantus Modalis, Capella de la Torre), Barok (Ad Mosam Barock), Romantiek (Dudok Quartet Amsterdam)
tot muziek uit de 20e en 21 eeuw (Wiek Hijmans – elektrische gitaar, Frank Steijns & Boudewijn Zwart,
Juliet Fraser & Mark Knoop, Gurdjieff Ensemble, Black Pencil, Studium Chorale, Fie Schouten & Friends,
Dudok Quartet Amsterdam, Tim Kliphuis Sextet & Friends, Nynke Laverman, Severin von Eckardstein & Liebrecht Vanbeckevoort, Marcel Verheggen, philharmonie zuidnederland, Tobias Borsboom) en wereldmuziek
(Salawat Dulang Arjuna Minang, Gurdjieff Ensemble, Tim Kliphuis Sextet & Friends).
Blikvanger van Musica Sacra: GAIA
Ook GAIA werd zeer goed ontvangen door de festivalgangers. Een bezoek aan GAIA, een wereldbol van 7 meter doorsnede, opgehangen in de Gashouder, zette aan tot nadenken hoe we omgaan met onze prachtige planeet.
En juist dat was de bedoeling van het festivalthema Moeder Aarde. Het publiek was zeer onder de indruk van deze installatie van Luke Jerram, met een indringende soundscape van componist Dan Jones. GAIA is nog van vrijdag 1 t/m zondag 3 oktober te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen.
Musica Sacra 2022: thema Exodus
De volgende editie van Musica Sacra vindt plaats van 14 t/m 18 september 2022. Het nieuwe festivalthema is Exodus.