Nieuws

SINGLE RELEASE “WIEKER BELANGE”

Vandaag wordt op Spotify en de andere muziekplatforms de single “Wieker Belange” van de tweelingbroers Chris en Stijn Dols (1985) uit Susteren gelanceerd.

Met wat goede wil kan “Wieker Belange” worden gezien als een volkslied van het eigenzinnige Maastrichtse stadsdeel Wyck. De track laat op basis van de lotgevallen van de Wijkraad Wieker Belangen horen hoe voorzitter Antoon Peter Dols (1925-1998) en mede-Wyckenaren sinds 1965 probeerden te voorkomen dat hun buurt werd gemarginaliseerd in de agglomeratie van GrootMaastricht. Op de bereikbaarheid van hun huizen en winkels in bijvoorbeeld de Rechtstraat waren de verkeersplannen van de gemeente van grote invloed. Daarom riepen zij op 21 april 1969 de politieke elites ter verantwoording tijdens een ‘hearing’ in het Sint-Martinus Buurthuis. Concrete infrastructurele plannen die voorbij komen op de single zijn onder meer de aanleg van het autovrije Voetgangersdomein in de oude binnenstad (opening in 1975) en de herinrichting van het Vrijthof (gereed in 1976). De samenwerking met gitarist Bart Willemse en toetsenist Thijs Schrijnemakers – laatstgenoemde komt ook uit de Westelijke Mijnstreek en is vooral bekend van de act Orgel Vreten – levert een bijzondere muzikale reis op door het Maastricht van de jaren 1960 en 1970.

“Wieker Belange” is de afsluitende track van het nieuwe DOLS-album met koffietafelboek “Veurvaajers”, dat op 1 april 2022 verschijnt bij Uitgeverij Leon van Dorp in Heerlen. In tien liedjes en evenveel hoofdstukken schetsen Chris en Stijn Dols aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens een industriële samenleving tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen. Voor dit vernieuwende crossmediale project ontvingen de tweelingbroers onder meer de Makersregeling van Pop in Limburg en de Provincie Limburg. Op 25 maart 2022 speelt DOLS in het voorprogramma van zanger, songschrijver en gitarist Anne Soldaat in Poppodium VOLT te Sittard.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht