Nieuws

Rumah Recordings: missie om Limburg op de kaart te zetten als muziekprovincie

Proeftuin Popmuziek zet een nieuw project op waarbij er van vier Noord-Limburgse acts unieke opnames worden gemaakt op bijzondere locaties in de kop van de provincie. Dit alles wordt vastgelegd door Rumah Recordings. We spreken Bram Rutten, het brein achter Rumah Recordings, over zijn visie en hoe hij te werk gaat.

Pierre Oitmann, 11 maart 2022

In het Venlose is Bram Rutten zeker geen onbekend gezicht. De muzikant en producer speelde in diverse lokale bands, waaronder de dialectgroep Kwante Hippe. Buiten de provincie om was hij als geluidstechnicus actief in concertzalen in Nijmegen en Eindhoven en in 2014 is hij afgestudeerd als audio-engineer. Toch is Rutten zijn stad trouw gebleven. Sterker nog: hij heeft het zichzelf als doel gesteld om talent in de regio uit te lichten. “Mijn grote missie is om Limburg als muziekprovincie op de kaart te zetten en ook om specifiek Venlo als muziekgemeente op de kaart te zetten”, vertelt hij. “Want de muzikanten worden te weinig gezien, terwijl er enorm veel talent is hier. Om die reden zijn we met livesessies begonnen.”

Op weg naar huis
De livesessies waar Rutten op doelt, zijn intieme optredens in zijn eigen studio in Venlo, die worden vastgelegd in beeld en geluid. Artiesten als Jaden Isah, Maxine x Glyn, Sunset Cinema en Anna Nita namen hier eerder al sessies op. Rutten runt de studio met zijn kompanen Niels Winter, Rob Jacobs, Max Blok, William Daelemans en Bart Vrijdag. De studio heet Rumah Recordings. Die naam is niet zomaar gekozen, legt hij uit. “Rumah is Indonesisch en betekent letterlijk ‘thuis’. Wat ik belangrijk vind, is dat een artiest zich op zijn gemak voelt in de studio. Ik ben zelf muzikant en ik ben in veel studio’s binnen geweest, maar er zat altijd veel druk achter omdat het zo duur was. Je ging nooit echt weg met het gevoel dat je een lekkere dag had gehad. Dat is de voornaamste reden dat ik een eigen studio ben begonnen.”

Indonesische roots
De connectie met Indonesië is gaandeweg steeds belangrijker geworden voor de producer. “Vier jaar geleden ben ik naar Indonesië gereisd omdat mijn oma overleed en ik me afvroeg welke roots ik eigenlijk heb. In mijn eentje ben ik toen door Indonesië gaan reizen en ik heb daar heel veel familie leren kennen. Ik werd daar warm ontvangen. Er stond elke dag zoveel eten voor me klaar, dat kun je je bijna niet voorstellen! Tijdens die reis ben ik ook mijn huidige vriendin tegengekomen.” De vrijgevigheid en samenhorigheid die Rutten bij de lokale bevolking in Indonesië aantrof, nam hij mee terug naar Venlo. “Het gaat erom dat je samen iets doet en dat is wat wij ook met artiesten doen: het succes dat artiesten behalen, geeft ons voldoening.”

Duurzame verbintenis
Dat succes begint zich steeds meer af te tekenen. Zo wist Rumah met zangeres Anna Nita een plekje op de playlist van het Soul & Jazz-kanaal van NPO Radio 2 te bemachtigen. “We willen niet alleen maar een studio zijn”, vertelt hij over zijn manier van werken. “Het is niet zo dat wij alleen dat opnametraject faciliteren. Voor we überhaupt de studio ingaan, leren artiesten ons al kennen en daarna gaan we met die muziek naar radiostations, we helpen ze met BUMA STEMRA en wij zorgen ervoor dat hun muziek op Spotify komt. We gaan een verbintenis met artiesten aan die heel duurzaam is. We gaan één-op-één een gesprek met ze aan over wat ze willen bereiken, zodat artiesten zich heel erg op hun gemak voelen.”

Betrokkenheid en fijne sfeer
“Die naam is goed gekozen, want er hangt een hele fijne sfeer”, zo vertelt Tim Sijbers, drummer van Sunset Cinema, over Rumah Recordings. “Het was niet alleen dat zakelijke: we boeken tijd, nemen op en zijn weer weg. Bram was heel betrokken.” Sunset Cinema wist van Rumah Recordings af en besloot contact te leggen. “Toen we best wel wat liedjes klaar hadden, wilden we ze eens fatsoenlijk opnemen en uitbrengen om iets verder te komen. Ik kende Bram van een paar jaar geleden, dus we hebben hem benaderd over wat er mogelijk is en dat voelde direct goed.” De slagwerker prijst de toewijding van Rutten. “Soms ontwikkelde een nummer waarvan wij dachten dat het al af was zich in de studio verder.”

Veel tijd en energie in promotie
Bram Rutten trekt zijn handen dus zeker niet van de muziek af nadat het rode licht in de studio uitgaat. Hij helpt bands en artiesten met persberichten en de promotie van hun liedjes. “Het verschil is dat wij samen met de artiest een product maken, in plaats van dat ze alleen maar hier naartoe komen en het is klaar.” Muziek maken is één ding, maar die vervolgens aan de man brengen is minstens zoveel werk. “Limburg wordt heel snel gezien als dat zuidelijk puntje waar helemaal niks gebeurt”, lacht hij. “Als iets uit Limburg komt, kost het extra veel energie om dat te promoten. We merkten dat Limburgse artiesten veel tijd en energie kwijt zijn aan het promoten, terwijl als je elkaar helpt, kom je des te sneller in de spotlight te staan.”

Muziekscene Noord-Limburg samenbrengen
Sijbers heeft dat aan den lijve ondervonden. “We merkten met corona dat het weinig zin had om iets uit te brengen, want je kon niet optreden. Na een week luisterde er niemand meer naar. Langzaamaan krijgen we toch weer verzoeken binnen voor optredens, voornamelijk in de regio. We merken door onze online-aanwezigheid dat we wat bekender worden en er leuke optredens binnenkomen.” Sunset Cinema is een van de vier acts die aan het project van Proeftuin Popmuziek en Rumah Recordings meedoen. “Sunset Cinema is echt een band die met ons meegegroeid is”, vindt Rutten. Hij hoopt dat hij voor meer artiesten uit de regio iets kan betekenen. “Wij zijn er heel erg mee bezig om die muziekscene samen te brengen. Wij willen echt een soort plek creëren waar muzikanten altijd terecht kunnen.”

 

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht