Nieuws

RudeBeatz opent de Week van de Limburgse Popmuziek

Terwijl 6,3 miljoen tv-kijkers het Nederlands Elftal in Berlijn zien winnen van de Turkse voetbalploeg, heeft een toegewijde groep muziekliefhebbers zich verzameld in de Azijnfabriek in Roermond voor de aftrap van de jaarlijkse Week van de Limburgse Popmuziek. Ditmaal voor het eerst met het evenement RudeBeatz.

Gedurende de lockdowns sloegen omroep L1 en de provinciale popkoepel Pop In Limburg de handen ineen voor de Week van de Limburgse Popmuziek, om regionale muzikanten een steuntje in de rug te geven. Inmiddels leeft die traditie voort daar waar de muziek het beste tot zijn recht komt: op de poppodia in de provincie. In de Azijnfabriek wordt de Week van de Limburgse Popmuziek afgetrapt met het nieuwe evenement RudeBeatz. De avond wordt geopend door rockband Break In, die in 2021 deelnam aan het landelijke Popsport-traject. De invloeden van Pearl Jam en AC/DC zijn evident in de eigen composities van de band, met zangeres Margo Beugels als energieke frontvrouw van het kwartet.

Verbindend
RudeBeatz is een concept van de organisatie Street Culture Roermond, in samenwerking met Roermond In Tune. Dit onder het motto: ‘Hip-hop meets classic rock.’ “Het is tof als je muziek met elkaar kunt verbinden”, aldus Bob Noldus, die als jongerenwerker aan Street Culture Roermond verbonden is. “Muziek is verbindend, dus als je dat op deze manier doet, breng je een diverse groep mensen bij elkaar en kun je met z’n allen aan iets moois bouwen.” Zijn collega, cultuurcoach Marjolein Peeters, zegt erg tevreden te zijn met de samenwerking met Roermond In Tune. “We komen elkaar vaak tegen, dus het is in die zin een makkelijke samenwerking. We hebben hetzelfde doel.”

Kansen
De twee acts die Street Culture Roermond voor deze eerste editie van RudeBeatz naar voren geschoven heeft, zijn de hiphopgroep OutSidahz en de oorspronkelijk uit Rotterdam afkomstige rapper Brick010, die een mix laat horen van R&B, hiphop, reggaeton en dance. “Rappers moeten meer kansen krijgen om op het podium te kunnen staan”, zegt Brick010. “Het is nog te moeilijk. De stap naar het podium is gewoon te groot. Je hebt maar een paar plekken. Je hebt optredens nodig om je te ontwikkelen als artiest.” De mogelijkheden die Street Culture Roermond de lokale hiphopscene biedt, zijn volgens hem een stap in de goede richting. Hij zegt uit te kijken naar een volgende editie. “Misschien kunnen ze dan ook de samenwerking zoeken met rappers uit andere steden”, stelt Brick010 voor.

Succes
Medeorganisator Roermond In Tune boekte de twee optredende bands voor RudeBeatz; de eerder genoemde rockers van Break In en de americanaband Death Row Delta, dat op de poster wordt aangeduid met de toepasselijke omschrijving ‘Cash on steroids’. Hoewel de opkomst vanwege het voetbal wat te wensen overlaat, is Death Row Delta-drummer Eddie Claessens tevreden met het verloop van de avond. “Ik voelde betrokkenheid”, stelt hij. “Succes meet je niet af aan het aantal bezoekers. Succes meet je af aan de dingen die er gebeuren. Dat is waar we dit voor doen. Met Death Row Delta willen we laten horen wat we kunnen en waar we voor staan en de mensen die er waren, die vonden het sjiek.”

Verhaal
Claessens is ook als voorzitter van In Tune bij de organisatie van RudeBeatz betrokken. Hij denkt dat de mix van hiphop met rock goed uitgepakt heeft. “Muzikaal gezien ligt het misschien ver uit elkaar, maar het gaat om het verhaal. Het is juist gaaf als we elkaar een beetje zien en horen.” Net als zijn collega’s van Streetculture Roermond ziet hij een tweede editie wel zitten, maar in een andere vorm of onder een andere naam. Of juist zonder naam. “We openen de Week van de Limburgse Popmuziek en we hebben die bands. Klaar. Door het een andere naam te geven, denken mensen: ‘Oh, dit is weer een ander festival.’ De timing was niet ideaal vanwege het voetbal, maar we geloven in wat we doen. De mensen die er waren, vonden het tof.”

Door Pierre Oitmann

Gerelateerde artikelen met RudeBeatz opent de Week van de Limburgse Popmuziek

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht