Nieuws

Rondreizend festival Zuiderstorm biedt Limburgse muzikanten een podium!

Aanmelden voor de eerste editie in 2022 vanaf vandaag mogelijk!

Dinsdag 2 november 2021

Vanaf vandaag kunnen talentvolle muzikanten uit de hele provincie Limburg zich aanmelden voor het nieuwe rondreizende showcasefestival Zuiderstorm. In de hele maand mei 2022 volgend jaar doet het festival de zes binnensteden van Venlo, Weert, Roermond, Sittard, Heerlen en Maastricht aan. Publiek kan tijdens de festivals een hele dag of avond op verschillende locaties gratis genieten van een diverse programmering van talentvolle muzikanten en acts uit de hele provincie. Van popmuziek tot jazz, van hiphop tot elektronische muziek: de programmering is een smeltkroes van alle hedendaagse populaire muziekdisciplines.  

Oproep aan muzikanten: doe mee en geef je op!

Zuiderstorm is een nieuw platform voor aanstormend muzikaal talent uit Limburg, met name voor gemotiveerde en ondernemende muzikanten die zoveel mogelijk podiumervaring willen opdoen en publiek aan zich willen binden. Een selectiecommissie bestaande uit de programmeurs van de Limburgse poppodia beoordelen alle inzendingen en programmeren het festival. Acts die worden geselecteerd voor Zuiderstorm treden op in álle zes de deelnemende steden. Bovendien worden deelnemers gecoacht door professionals uit de Nederlandse muziekindustrie en krijgen een gratis fotoshoot. Tijdens de grootschalige provinciale campagne wordt het festival en vooral de deelnemende acts gepromoot. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, voor de optredens krijgen de acts een kleine onkostenvergoeding. 

Muzikanten die actief zijn binnen de genres hiphop, pop, electronics, rock, metal, dance, singer-songwriter of fusion kunnen zich vanaf vandaag opgeven via de website www.zuiderstormlimburg.nl.

Voorwaarden:

  • De act is authentiek, maakt alleen eigen werk en speelt geen covers;
  • Als een act uit meerdere muzikanten bestaat, dan komt minimaal de helft van de act uit de provincie Limburg; 
  • De act kan een optreden verzorgen van minimaal 30 minuten; 
  • Deelnemende muzikanten zijn gemotiveerd en ondernemend, willen zich profileren en ontwikkelen, zowel op muzikaal als zakelijk vlak;
  • De muzikanten zijn beschikbaar op de aangegeven coaching- en festivaldagen (zie website). 

Aanmelden voor Zuiderstorm kan tot 1 januari 2022. Het aanmeldformulier, reglement, verdere data en meer informatie is te vinden op de website: www.zuiderstormlimburg.nl. 

Achtergrond
Eind 2019 besloot de provinciale popkoepel Pop in Limburg, na intensief overleg met de Limburgse popsector, te stoppen met de bekende provinciale popwedstrijd ‘Nu of Nooit’. Daarop hebben de Limburgse poppodia, het Conservatorium Maastricht en de Rockacademie Tilburg de handen ineen geslagen om een nieuw platform te bieden aan muzikanten die voorheen meededen aan de traditionele muziekwedstrijd. De (nasleep van de) coronacrisis heeft er bovendien voor gezorgd dat er steeds minder podiumplekken voor deze doelgroep zijn. Zuiderstorm biedt daarom juist in deze tijd uitkomst. Subdoel van het festival is tevens het geven van een impuls aan het culturele aanbod in de binnensteden, waar kleinschalig cultureel aanbod de afgelopen anderhalf jaar onder grote druk heeft gestaan. 

Paul Moerel, directeur Pop in Limburg, over Zuiderstorm:

“Limburg bruist van muzikaal talent, daar zijn we heel erg trots op. Dat moeten we uitdragen en omarmen. De Limburgse poppodia, het Conservatorium Maastricht en de Rockacademie gaan met Zuiderstorm een voor Nederland unieke, nieuwe en intensieve samenwerking aan om  talent een podium te bieden, zichtbaar te maken en te begeleiden. Om de drempel voor deelname aan kunst en cultuur zo laag mogelijk te houden brengen we bovendien de optredens naar de binnensteden en zijn de festivals gratis toegankelijk voor heel muziekminnend Limburg. Deelname van muzikanten uit alle populaire muziekdisciplines is mogelijk, we streven naar een zo divers mogelijke programmering en voor ieder wat wils”. 

fotograaf: René Bradwolff

Over de initiatiefnemers
Zuiderstorm is een samenwerking tussen de zes Limburgse podia – Grenswerk (Venlo), Muziekcentrum de Bosuil (Weert), ECI Cultuurfabriek (Roermond), Poppodium Volt (Sittard), Nieuwe Nor (Heerlen) en Muziekgieterij (Maastricht) – de opleidingen Zuyd Conservatorium (Maastricht) en Fontys Rockacademie (Tilburg) – en de provinciale koepel voor popmuziek Pop in Limburg. 

Het festival wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Limburg, de gemeentes Venlo, Weert, Roermond, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en het Fonds Sociale Instellingen. 

Gerelateerde artikelen met Rondreizend festival Zuiderstorm biedt Limburgse muzikanten een podium!

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht