Nieuws

RELEASE LUISTERBOEK “VEURVAAJERS”

Op aanstaande vrijdag 15 juli wordt op de beide digitale platforms Spotify en Anchor het luisterboek “Veurvaajers: Een geschiedenis van Zuid-Limburg in tien familieverhalen, 1780-1980” van het muziekcollectief DOLS gelanceerd. Dit in aanvulling op en wellicht als eerste kennismaking met het gelijknamige Limburgstalige conceptalbum mét koffietafelboek in het Nederlands, dat recent in fysieke vorm is verschenen bij Uitgeverij Leon van Dorp in Heerlen. Het conceptalbum alleen is tevens te vinden op Spotify en de overige grote muziekplatforms. Het luisterboek bestaat uit de tien liedjes van dit – goed ontvangen – album, voorafgegaan door short stories verteld door cultuurhistorica Hanneke Nap.

In tien hoofdstukken schetst het luisterboek “Veurvaajers” aan de hand van de geschiedenis van de familie Dols hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens een industriële samenleving tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen. Ontmoet bijvoorbeeld Jan Michiel (1828). In de jaren 1880 verruilde deze landbouwer het vertrouwde dorpse Munstergeleen voor het onbekende van Maastricht, waar hij als dagloner een nieuw bestaan opbouwde. Of neem zijn zoon Peter Laurens (1866), die als arbeidsmigrant meer dan tien jaar lang vertoefde in het Duitse Ruhrgebied en terugkeerde naar de eerste grootindustriële stad van Nederland, en diens zoon Peter Jozef (1894), die net als enkele andere familieleden arbeider werd bij nakomelingen van schoorsteenaristocraat Regout en daarna jarenlang zwoegde in de zinkwitfabriek Eijsden. De voornaamste protagonist is Antoon Peter (1925): meestermeubelmaker en ondernemer in het stadsdeel Wyck, vorst van carnavalsvereniging De Keemeleers, en politicus.

Voor het onderscheidende crossmediale project “Veurvaajers” ontving de act DOLS onder meer de Makersregeling van Pop in Limburg en de Provincie Limburg. In Heaven Magazine werd album met boek onlangs gewaardeerd met vier (van de vijf) sterren: “Tien voortreffelijke liedjes die ook buiten Limburg kunnen aanslaan”. In krant NRC wijdde journalist Paul van der Steen een rapportage aan het project.

Gerelateerde artikelen met RELEASE LUISTERBOEK “VEURVAAJERS”

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht