Projecten

Netwerkevents

Community | Netwerk | Talentontwikkeling |

Alles wat je moet weten over netwerkevents in de muziek
Je hebt vast wel eens gehoord van netwerkevents, maar wat zijn ze nu precies? Simpel gezegd, het zijn dé plekken voor iedereen die zijn plek zoekt in de muziekwereld. Of je nu net begint met je muziekcarrière, al flink wat tracks hebt uitgebracht, werkt als programmeur of manager, of overweegt een carrière in de muziek maar niet weet waar te beginnen. Deze events zijn perfect om connecties te maken, kennis op te doen en je vaardigheden te verbreden.

Wat zijn netwerkevents?
Netwerkevents zijn bijeenkomsten waar je andere muzikanten, producers, labels, en tal van andere muziekprofessionals kunt ontmoeten. Ze variëren van kleinschalige koffiesessies tot grote conferenties met panels, workshops en live optredens. Het zijn soorten festivals, maar dan gericht op netwerken en leren van de besten.

Waarom zou je gaan?
Deze events zijn goud waard voor het boosten van je muziekcarrière, of je nu op het podium staat of achter de schermen werkt. Ze bieden de kans om nieuwe bandleden te vinden, tips te krijgen over muziekpromotie, inspiratie op te doen, en natuurlijk, om waardevolle connecties te leggen. Er is altijd wel iets of iemand die je verder kan helpen.

Hoe werkt het?
Dit verschilt per conferentie, maar vaak kun je als artiest inschrijven om geselecteerd te worden voor een optreden. Professionals kopen een ticket en bezoeken de conferentie om de nieuwste acts te ontdekken. Ook als artiest is het nuttig om de conferentie te bezoeken. Er zijn vaak mogelijkheden om je demo te laten horen en inspirerende sessies bij te wonen om te leren hoe andere artiesten succes hebben behaald. Raadpleeg altijd de website van het event voor specifieke details.

Hoe bereid je je voor?
Iedereen netwerkt op zijn eigen manier. Sommigen plannen hun agenda vol vóór de conferentie, anderen laten het op zich afkomen. Kijk wat voor jou werkt. Maar kom niet onvoorbereid: zorg dat je visitekaartjes of iets vergelijkbaars bij je hebt, met je contactinformatie en, als je een artiest bent, een link naar je muziek. Bepaal wat je wilt bereiken: zoek je samenwerkingen, feedback op je muziek, of wil je je netwerk uitbreiden? Wees duidelijk in je doelen, zodat je niet overweldigd raakt door de intensiteit van het event.

Wat kun je eruit halen?
Naast nieuwe contacten kun je enorm veel leren. Vele events bieden workshops en panels van professionals die al jarenlang meedraaien. Luister naar hun verhalen en adviezen. Wie weet ontmoet je wel iemand die net zo enthousiast is over jouw muziek als jijzelf!

Netwerkevents zijn een investering in jezelf en je muziekcarrière. Of je nu aan het begin staat of al langer meedraait, er is altijd ruimte om te groeien en nieuwe mensen te ontmoeten. Duik in de lijst van events die we hebben samengesteld en ontdek welke bij jou passen. Ken je een event dat hier niet tussen staat? Laat het ons weten via een mailtje, dan voegen we het toe.

ESNS

Ontdek de meest opwindende opkomende Europese (Eurosonic) en Nederlandse (Noorderslag) acts, variërend van mainstream pop tot progressieve vondsten tijdens het festival, dat het podium vormt voor toonaangevende Europese festivals. De conferentie is erop gericht de muziekindustrie op weg te helpen naar een duurzame toekomst en agendeert toonaangevende onderwerpen en innovaties.

Voor wie
Muzikanten & (young) professionals

Wanneer
Woensdag 15 t/m zaterdag 18 januari 2025

Waar
Groningen

BOOSTER FESTIVAL

Booster Festival is hét showcasefestival van Oost-Nederland. Muzikaal talent uit Overijssel en Gelderland krijgt de kans om zich te presenteren aan de muziekindustrie uit Nederland. Tijdens het dagprogramma, op de muziekconferentie, vind je diverse workshops en seminars, georganiseerd in samenwerking met culturele partners. Artiesten kunnen zichzelf voorafgaand aanmelden voor de feedbacksessies, waarbij artiesten in gesprek kunnen met talentscouts en muziekprofessional om feedback te krijgen op zakelijke en muzikale vraagstukken. Ieder jaar zijn er talentscouts en muziekprofessionals aanwezig uit de Nederlandse muziekindustrie. Denk aan o.a. boekers, managers, programmeurs en producers.

Aan het begin van de avond komen ze samen voor het Booster netwerkdiner. In de foodhal is er een ruime keuze aan verschillende Enschedese keukens. Het perfecte moment om te netwerken met mensen uit de muziekindustrie.

Voor wie
Muzikanten

Wanneer
Zaterdag 6 april 2024

Waar
Enschede (binnenstad)

JAZZAHEAD! (DE)

Jazzahead! is the must-go event for the international jazz industry and the place for high-quality, contemporary jazz from Germany, Europe and overseas. As the world’s largest event where all the protagonists of the scene (musicians, labels, agencies, festival makers, bookers and media representatives) meet, it is considered by professional visitors from all over the world as the “Family Reunion of Jazz”.

Voor wie
Muzikanten

Wanneer
Donderdag 11 t/m zaterdag 13 april 2024

Waar
Bremen

C/O POP (DE)

Het c/o pop Festival brengt sinds 2004 nationale en internationale acts op het gebied van electro, indie, hiphop/rap en aanverwante stijlen naar de podia van Keulen – zowel gevestigde artiesten als nieuwkomers. De laatste jaren is de focus steeds meer verschoven naar nationale nieuwkomers; c/o pop ziet zichzelf immers als een festival van ontdekking.

De c/o pop Convention vindt parallel aan het festival plaats en is de eerste branchebijeenkomst van het jaar voor de muziekindustrie en samenwerkende industrieën zoals de digitale economie en games. Eén focus ligt op het presenteren en promoten van de muziekprofessionals van morgen.

Voor wie
Muzikanten & (young) professionals

Wanneer
Woensdag 24 t/m zondag 28 april 2024

Waar
Keulen

THE GREAT ESCAPE (UK)

The Great Escape is het festival voor nieuwe muziek, met 500 opkomende artiesten van over de hele wereld op meer dan 30 beloopbare locaties in de stad en een pop-up festivalterrein op Brighton Beach. Het is de eerste plek om je nieuwe favoriete artiest te ontdekken en ze in een intieme setting te zien voordat ze headliner worden op grote festivalpodia.

TGE wordt ook bijgewoond door de muziekindustrie die op jacht is naar de volgende grote artiest. Naast de optredens organiseren ze een conferentie met inzichtelijke panels, actuele debatten, keynote speeches en netwerkmogelijkheden in overvloed.

Voor wie
(Young) professionals & muzikanten

Wanneer
Dinsdag 14 t/m zaterdag 18 mei 2024

Waar
Brighton

LANDELIJKE MUZIKANTENDAG

De Muzikantendag is dé plek waar je als muzikant meer te weten kunt komen over zowel de artistieke als de zakelijke aspecten van het muzikantschap. Met masterclasses en workshops van vooraanstaande artiesten en experts uit de muziekindustrie geeft de Muzikantendag je extra bagage mee in de ontwikkeling van je muzikale ambities. Er zijn ontzettend veel kopstukken uit de muziekindustrie aanwezig. En dus heb je voldoende gelegenheid om te netwerken, je vragen te stellen en je demo te pluggen.

Voor wie
Startende muzikanten & (Young) Professionals

Wanneer
Zaterdag 1 juni 2024

Waar
Melkweg (Amsterdam)

INJAZZ

Hét netwerkevenement voor alle spelers uit de Nederlandse jazzwereld: van boekers en festivals tot conservatoria, muzikanten, belangenorganisaties en platenmaatschappijen. Het evenement staat geheel in het teken van nieuwe ontmoetingen, kennisuitwisseling, paneldiscussies, netwerken én het ontdekken van de beste ‘jazz van morgen’ tijdens het showcasefestival.

Voor wie
Muzikanten & professionals

Wanneer
Woensdag 26 t/m vrijdag 28 juni 2024

Waar
Rotterdam

CPFE / VNPF

Dit congres is een initiatief van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) in samenwerking met TivoliVredenburg en diverse andere branchepartijen. Programma vorige editie: veel uitdagingen van nu en de nabije toekomst vragen om diepgaande en elementaire verandering van allerlei systemen die deze problematiek ‘op hun plaats houden’. Ook in onze sector is dat het geval. Of dit systeem nu de arbeidsmarkt, cultuursubsidiemethodiek en/of de natuurlijk omgeving, waarin wij dingen mogen organiseren, is.

Voor wie
(Young) professionals & muzikanten

Wanneer
Maandag 16 september 2024

Waar
Tivoli en Social Impact Factory (Utrecht)

          

ADE

Amsterdam Dance Event is de meest vooraanstaande, invloedrijke en leerzame bijeenkomst voor elektronische muziek en haar industrie. Met zijn conferentie-, festival- en educatieve broedplaats is ADE niet alleen in staat om het grootste jaarlijkse tent-pole-moment in de industrie te creëren, maar ook een solide basis voor toekomstige generaties elektronische muziekprofessionals en opkomende artiesten. Het evenement trekt in totaal meer dan 1.000 evenementen op bijna 200 locaties in het multidisciplinaire programma; Vijf dagen en nachten lang ademt de stad Amsterdam waarlijk elektronische muziek.

Met haar activiteiten fungeert de ADE Foundation niet alleen als broedplaats voor de professionele industrie door middel van uitwisseling en innovatie, maar cureert zij ook culturele crossovers en ondersteunt zij opkomende kunstenaars bij het maken van hun volgende stappen in de creatieve industrie.

Voor wie
(Young) professionals, muzikanten, dj’s, producers, etc.

Wanneer
Woensdag 16 t/m zondag 20 oktober 2024

Waar
Amsterdam

NO MAN’S LAND

No Man’s Land zoekt in een open dialoog met muziekmakers, cultuurprofessionals en beleidsmakers naar oplossingen voor de problemen van vandaag en ontwikkelt de successen van morgen. Tegelijkertijd bieden we de nieuwe generatie actuele kennis en netwerk in de vorm van crash courses, panelgesprekken, demopanels en spreekuren.

Voor wie
Muzikanten

Wanneer
N.t.b. (december)

Waar
Tivoli (Utrecht)

OVERIG

Kijk voor meer events ook eens op de volgende plekken

Dutch Music Export

Contact

Categorie: Community Netwerk Talentontwikkeling
Gerelateerde artikelen met Netwerkevents

Terug naar projecten

Wil je meer weten over onze projecten? Of heb je andere vragen?

Neem contact met ons op