Projecten

Music & Business

Educatie | Provinciaal | Talentontwikkeling |

Daar zijn we weer! Met een gloednieuwe reeks aan masterclasses, speciaal op maat voor Limburgse muzikanten (bands, singer-songwriters, dj’s, producers en rappers). 

Gedurende het jaar werden er zes masterclasses georganiseerd door de hele provincie op diverse locaties. Elke masterclass had een eigen thema en per sessie werden er minimaal drie professionals voor in het panel uitgenodigd uit de Nederlandse en/ of Belgische muziekindustrie.

Het begint natuurlijk allemaal met het maken van goede muziek. En dan, what’s next ? Voor wie maak je je muziek? Wie is je publiek? Hoe kom je aan optredens? Hoe vind je een goede producer en hoe bereid je je voor op een studiodag? Wat wil je bereiken met je muziek, wat is je doel? Hoe vind je de juiste partijen die bij je passen? Wil je met muziek je geld verdienen of zie je het meer als hobby? Hoe profileer je jouw act? Heb je een manager of regel je je zaken zelf?

Deze vragen en meer worden behandeld in een zesdelige masterclass reeks, waarin professionals uit de Nederlandse popsector hun ervaringen en kennis met jullie delen. Naast het opdoen van nieuwe kennis en ervaring ziet Pop in Limburg deze masterclasses als een perfecte gelegenheid om je netwerk uit te breiden en om kennis te maken en/ of bij te kletsen met collega-muzikanten uit de popsector.

Music & Business masterclasses 2022

Masterclass #1 Meet Your Scene!

Op zondag 20 maart 2022 was je samen met ons naar Theater de Huiskamer in Weert! Tijdens de eerste sessie van Music and Business kun je onze gezellige muzikanten dag bezoeken! Kom langs bij de muzikantenmarkt waarbij je terecht kunt voor de onderwerpen ‘riders’, ‘Spotify’, ‘Social Media’ en het maken van plannen als muzikant! Daarnaast kun je ook terecht voor werksessies (demohearings en brainstormen!) met verschillende managers, bookers, producers en artiesten. Aangezien het gaat om een vrij interactieve masterclass, willen we je vragen om zelf zoveel mogelijk input en eigen materiaal (denk aan een laptop of schrijfmateriaal) mee te nemen.

Deze dag stond dus volledig in het teken van netwerken en in gesprek gaan met de professionals uit de muziekindustrie.

Muzikantenmarkt

Op de muzikantenmarkt kun je vrijblijvend met allerlei professionals in de weg. Zij gaan helpen je met al je vragen omtrent Social-media, (Release)-planning, Spotify én Technical Rider. Neem je laptop mee en ga bijvoorbeeld concreet aan de slag met je eigen Facebook- of Instagrampagina, het verbeteren óf het opstarten van je Rider, of werk je planning uit voor je aankomende tour of releases.

Bas Barnasconi – (Release)planning
Joost van Abeelen – Social Media
Daniël Dols – Streamingdiensten
Jip Faassen – Technical Rider

Werksessies
Tijdens Music & Business krijg je de gelegenheid om vragen te stellen aan de onderstaande bookers, managers, producers en artiesten. Zij staan voor je klaar in de vorm van een werksessie (30 minuten) waar je bijvoorbeeld een demo van je eigen nummer kunt laten horen of lekker kunt sparren over verschillende belangrijke onderwerpen in de muziekwereld. Jij bepaalt!
wees op tijd aanwezig, want vol=vol.

De volgende professionals zullen aanwezig zijn:
Wouter Hardy, Lisa Moree, Mike Borghs, Pieter Sloot, Antoinette van der Weerdt, Marcel Coenen, Rens Peters

Masterclass #2: Songwriting Session

Op zondag 24 april samen met ons naar Poppodium Volt! Tijdens de tweede Music and Business masterclass duik je volledig onder in de wereld van songwriting. Schrijf je in voor het genre singer-songwriter of rock/metal en krijg een toffe workshop van een songwriting professional!

Panel
Deze masterclass werd gegeven door Tjeerd van Zanen.

Music & Business #3: The Total Branding Package

Kom op zondag 29 mei samen met ons naar de Muziekgieterij, want dan vindt de derde sessie van Music and Business 2022 plaats! Tijdens de derde masterclass duik je helemaal onder in de wereld van branding. Samen met een professional ga jij tijdens een workshop de branding van jouw act nog eens goed onder de loep leggen en ga je onderzoeken hoe je jouw unieke verhaal als artiest kunt vertellen!

Panel
Deze workshops werd gehouden door:
Melanie Esther & Vincent de Raad

Music & Business #4: HipHop Business

Kom op zondag 18 september naar onze vierde masterclass ‘Hiphop Business’! In samenwerking met Nederhop organiseren we een masterclass die volledig in het teken staat van hiphop! Tijdens deze sessie zijn er toffe professionals uit de hiphop industrie aanwezig die jou gaan coachen gedurende de middag! Aangezien het gaat om een vrij interactieve masterclass, willen we je vragen om zelf zoveel mogelijk input en eigen materiaal (denk aan een laptop of schrijfmateriaal) mee te nemen.

Panel:
Jiri

 

Music & Business #5: Upgrade Your Gigs

Op zondag 16 oktober kon je samen met ons naar de Nieuwe Nor, want dan vondt alweer de vijfde sessie van “Music & Business” plaats! Tijdens dit panel staat het regelen van optreden en touren centraal. Maar, we gaan niet alleen naar Nederland kijken, maar ook naar Duitsland en België! Tijdens het panel krijg je praktische tips, zodat je jouw volgende optreden meteen kunt regelen!

Panel

– Michel Ponsart
– Annelotte de Graaf
– Daan de Bruyne
– Jasper van den Dobbelsteen

Music & Business masterclasses 2021

Sessie #1 Haal het meeste uit je streams! 

Op zondag 11 april 2021 vond de eerste sessie van “Music & Business” 2021 plaats! In het nieuwe jaar beginnen we direct met een toffe masterclass, in de vorm van een panel, waarin je alles komt te weten over Spotify, streams en playlists. Deze masterclass zal wegens de geldende maatregelen online plaatsvinden via Zoom!

Panel
Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi

 • Stan Steeghs
 • Sem Janssen

Terugkijken

Sessie #2 Het belang van een plan! 

Op zondag 18 april vond de tweede sessie van “Music & Business”  plaats in 2021! Je wilt nieuwe muziek uitbrengen, maar wanneer is hiervoor het meest geschikte moment en ga ik daarna direct op tour? In deze masterclass kom je alles te weten over het plannen van je loopbaan als artiest. Deze masterclass zal wegens de geldende maatregelen online plaatsvinden via Zoom!

Panel
Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi

 • Ties Teurlings
  4 jaar eigenaar van STORY Management. Op het moment manager van artiesten MARF, Avalan & Flemmin.
 • Jelle Schotanus
  Artistmanager bij LaLaLaManagement waar hij o.a. het management van De Staat ondersteunt.
 • Jeanne van Rouwendaal
  Gitarist en zangeres in de band WIES, winnaars van de Amsterdamse Popprijs 2018 én de Grote Prijs van Nederland 2019.

Terugkijken

Sessie #3 Is het tijd voor een manager?

Op zondag 16 mei vond alweer de derde sessie van “Music & Business” plaats in 2021! deze masterclass zal je wegwijs maken over alles rondom management. Wordt het al tijd om met een manager te gaan praten of kun je beter zo lang mogelijk op de ‘do it yourself’ manier blijven werken.

Panel

 • Carlijne Schreijer
  eigenares DITE Management.
 • Jitse Bakker
  International Bookings & Artist management bij David Lewis Productions
 • Ruud Peeters
  Freelance manager

Terugkijken

Sessie 4 en 5 van 2021 hebben gelukkig weer fysiek plaatsgevonden. Daarom is hier geen bewegend beeldmateriaal van. Foto’s zijn er wel gemaakt, en die zijn te bekijken op onze Facebook pagina.

Sessie 6 heeft niet plaats kunnen vinden, maar het thema zal verplaatst worden naar de 1ste sessie van 2022.

Music & Business sessies 2020

Sessie #1: Upgrade your gigs!

Op Zondag 19 April gingen we weer van start met de eerste sessie van “Music & Business”! Wegens de omstandigheden hebben we de eerste paar sessies online aangeboden! Dat betekende dus dat je gratis mee kon doen vanaf je eigen woonkamer.  Tijdens de eerste masterclass in de vorm van een panel, werd ingegaan op het onderwerp:  ‘Upgrade your gigs!’ Er werd gediscussieerd over vragen als:

– Hoe kom je aan optredens?
– Waar ga je zoeken voor optredens? Wie is je publiek?
– Hoe vind ik optredens buiten de provincie?
– Hoe maak ik mezelf aantrekkelijk voor bookers?
– Welke mogelijkheden zijn er om op te treden?
– Waar moet ik mij op focussen? Eigen optredens? Support acts?
– Moet ik kijken binnen Nederland? Wat zijn de mogelijkheden in Duitsland? Belgie? Europa?
– Zijn er mogelijkheden voor mij in deze tijd van social distancing om toch op te vallen?
– Hoe zorg je ervoor dat je opvalt?
– Wat wil een programmeur zien voordat hij jou/jullie boekt?
– hoe benader je een programmeur/venue? (mailen/bellen/langsgaan?)
– wanneer ga je zoeken voor optredens? (Timing)
– Wie zijn je collega’s, met wie kun je samen iets organiseren?

Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi (Pinguin Radio, Bazzookas)

Panel:

 • Ruby van den brink ( Twist Agency)
 • Daniel Nagelkerke (Wolf Bookings)
 • Lisanne Middag (Crystal Stone Management)

Terugkijken

Sessie #2: Master je marketing!

Op zondag 17 Mei vond de tweede sessie van “Music & Business” plaats. Update: Wegens een technische storing bij het platform ZOOM was de tweede sessie verplaatst naar 24 mei.

Wegens de omstandigheden gingen we de eerste paar sessies online aanbieden! Dat betekende dus dat je gratis mee kon doen vanaf je eigen woonkamer.  Tijdens de tweede masterclass, in de vorm van een panel, werd alles besproken binnen het onderwerp: ‘Master je marketing!’ er werd gediscussieerd over vragen als:

 • Hoe zorg ik ervoor dat meer mensen mijn muziek horen? Hoe bereik ik die mensen?
 • Welke manieren zijn er allemaal om mijn zichtbaarheid te vergroten?
 • Welke sociale media zijn er en moet ik die allemaal hebben?
 • Wat moet ik posten? Hoe vaak? En wanneer dan ?
 • Hoe kan ik mijn online zichtbaarheid vergroten?
 • Zijn er ook offline marketing mogelijkheden?
 • Wat kan ik zelf als artiest allemaal doen op het gebied van marketing?
 • Hoe zorg ik er voor dat ik opval tussen alle andere content die er over de hele wereld is?

Panel
Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi (The Bazzookas, Pinguin Radio)

 • Valérie Grootveld (TRIFECTA)
 • Loek hendrikx ( Tivoli Vredenburg)
 • Anna Nita (Lumière Cinema, Anna Nita)

Terugkijken

Sessie #3: De muzikant als manager!

Op Zondag 14 Juni vond de derde sessie van “Music & Business” plaats.

Tijdens de tweede masterclass, in de vorm van een panel, werd alles besproken binnen het onderwerp: ‘De muzikant als manager!’ Er werd gediscussieerd over vragen als:

 • Wat doet een manager allemaal?
 • Wat moet je vooral ook allemaal zelf doen?
 • Wanneer is een manager voor een act interessant?
 • Welke afspraken maak je met een manager over taken en verdiensten?
 • Wat zijn de eigenschappen van een goede manager
 • Hoe kun je zelf je act managen? Hoe maak je een goede taakverdeling met je mede muzikanten?
 • Hoe kom je aan een manager? Wanneer ben ik interessant voor een manager?

Panel
Dit panel staat o.l.v. Rita Zipora (BAM!, Buma/Stemra, Rita Zipora)

 • Robbin Gielen (Indigo Atlas)
 • Sander Stijnen (The Hillbilly Moonshiners)
 • Gaetan van de Sande (TRIFECTA)

Terugkijken

Sessie #4: Vergroot je fanbase!

Op Zondag 20 September vond de vierde sessie van “Music & Business” plaats. Tijdens deze masterclass in de vorm van een workshop, werd er ingegaan op het onderwerp ‘Vergroot je fanbase’. Deze masterclass vond op een ‘coronaproof’-wijze plaats in Poppodium Grenswerk, Venlo.

Tijdens deze vierde masterclass, in de vorm van een panel, werd alles besproken binnen het onderwerp: ‘Vergroot je fanbase!’ er werd gediscussieerd over vragen als:

Hoe vind ik mijn fans?
Waar vind ik mijn fans?
Hoe zorg ik ervoor dat er meer publiek naar mijn optredens komt kijken?
Hoe zorg ik ervoor dat ik opval tussen alle andere artiesten?
Hoe onderhoudt ik het contact met mijn bestaande fans?
Hoe kan ik mijn fanbase uitbreiden?
Hoe belangrijk zijn zaken als social-media en streamingsdiensten?

Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi (The Bazzookas, Pinguin Radio)
Panel:

 • Mirjam Sieben (Onlightning, The Dirty Denims)
 • TBA

Terugkijken
Is helaas niet mogelijk omdat deze sessie live heeft plaatsgevonden in Poppodium Grenswerk.

Sessie #5: Muziek en recht

Op Zondag 11 Oktober vond de vijfde sessie van “Music & Business” plaats.

Tijdens deze vijfde masterclass in samenwerking met Music Rights on Tour,  kreeg je antwoord op al jouw vragen omtrent het onderwerp: Muziek & Recht.

Er werd ingegaan op vragen zoals:

 • Moet de hele band zich aansluiten bij Buma/Stemra?
 • Krijg ik voor live optredens ook geld van Sena?
 • Wanneer is het handig om lid te worden van NORMA?
 • Wie ontvangen vergoedingen van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, en wat moeten ze hiervoor doen?
 • Hoe zit het nu precies met het naburig recht, wie ontvangt vergoedingen van NORMA en Sena?

Terugkijken

Sessie #6: Hiphop Special

Op zondag 22 november vond de zesde en laatste sessie van “Music & Business” plaats.

Tijdens deze zesde masterclass, in vorm van een panel, kwam je alles te weten over hoe jij jou als Hiphop artiest kunt profileren binnen de muziekindustrie. Deze masterclass vond wegens de aangescherpte maatregelen plaats online via Zoom!

Er werd tijdens deze sessie gekeken naar Hiphop in de gehele breedte. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen:

 • Hoe profileer jij je op het podium?
 • Wat wil je vertellen met je muziek? Wat past bij jou als artiest?
 • Hoe zet je jezelf zo goed mogelijk neer in de markt?
 • Hoe regel je de vetste optredens?

Dit panel staat o.l.v. Thomas Waterreus (De Gelogeerde Aap)

Panel:

 • – Gaetan van de Sande (Head of label TRIFECTA)
 • – Jules Weijers (Manager van o.a. Diggy Dex, BlabberMouf)
 • – Joël Valentina (A&R Hiphop bij Warner Music NL)

Terugkijken

Contact

Contactpersoon:Jesse Deledda
Organisatie:Pop in Limburg
Telefoonnummer:+31(0)46202 1360
Categorie: Educatie Provinciaal Talentontwikkeling
Looptijd:1x p.m. van maart t/m november 2022
Gerelateerde artikelen met Music & Business

Terug naar projecten

Wil je meer weten over onze projecten? Of heb je andere vragen?

Neem contact met ons op