Projecten

Music & Business

Educatie | Provinciaal | Talentontwikkeling |

In 2021 biedt Pop in Limburg weer de gratis zesdelige workshopserie aan voor muzikanten (bands, singer-songwriters, dj’s, producers en rappers) uit de Limburgse popsector. Gedurende het jaar worden er zes workshops georganiseerd door de hele provincie op diverse locaties. Elke workshop heeft een eigen thema en per workshop worden er minimaal drie professionals voor in het panel uitgenodigd uit de Nederlandse en/ of Belgische muziekindustrie.

Het begint natuurlijk allemaal met het maken van goede muziek. En dan, what’s next ? Voor wie maak je je muziek? Wie is je publiek? Hoe kom je aan optredens? Hoe vind je een goede producer en hoe bereid je je voor op een studiodag? Wat wil je bereiken met je muziek, wat is je doel? Hoe vind je de juiste partijen die bij je passen? Wil je met muziek je geld verdienen of zie je het meer als hobby? Hoe profileer je jouw act? Heb je een manager of regel je je zaken zelf?

Deze vragen en meer worden behandeld in een zesdelige serie sessies, waarin professionals uit de Nederlandse popsector hun ervaringen en kennis met jullie delen. Naast het opdoen van nieuwe kennis en ervaring ziet Pop in Limburg deze workshops als een perfecte gelegenheid om je netwerk uit te breiden en om kennis te maken en/ of bij te kletsen met collega-muzikanten uit de popsector. De data van de aankomende sessies worden zo snel mogelijk bekendgemaakt!

Denk mee!
Graag horen we ook jullie mening over de invulling van Music & Business in 2021! Wil jij meedenken over het programma, laat ons dan weten waar jij het over wilt hebben én wat je graag wilt leren tijdens Music & Business 2021 via deze link!

Sessie 2021!
In deze 6-delige workshopserie vertellen diverse professionals uit de muziekindustrie hoe je serieus aan de weg kan timmeren met je muziek. De sessies zijn gratis toegankelijk voor alle popmuzikanten, jong en oud, uit de provincie Limburg. Alle sessies starten om 14.00 uur tot ongeveer 17.00 uur.

Sessie #4: Hiphop Success Stories! Zondag 19 september- online via zoom
Aanmelden? Klik dan hier!

Sessie #5: Kan ik leven van muziek? Zondag 24 oktober- online via zoom
Aanmelden? Klik dan hier!

Sessie #6:  Meet your scene!  Zondag 21 november- online via zoom
Aanmelden? Klik dan hier!

Meer informatie over inhoud en panelleden vindt je hieronder!

Kijk

Music & Business #4: Hiphop Success Stories!

Sessie #4 Hiphop Success Stories!

Op zondag 19 september vindt alweer de vierde sessie van “Music & Business” (georganiseerd door Pop in Limburg en SLIM) plaats en de tweede die geheel in het teken staat van Hiphop! Vorig jaar hebben we de Hiphopscene belicht vanuit de zakelijke kant, en dit keer is het tijd om een licht te schijnen op de Hiphopscene vanuit de muzikant. Deze sessie vindt plaats in ….

Panel
Dit panel staat o.l.v. ……..

 • Blabbermouf
 • DOOKIE
 • Er wordt ingegaan op vragen zoals:
  • Hoe zijn deze muzikanten begonnen aan hun carrière?
  • Wat waren obstakels die ze tegenkwamen?
  • Wat zijn hun grootste tips aan beginnende en ervaren acts?

Waarom meedoen?
Als artiest, band of producer wil je je muziek het liefst met de wereld delen en er zijn er je al vele voorgegaan. Tijdens deze masterclass welke weer geheel in het teken staat van Hiphop gaan we het gesprek aan met de Hiphopmuzikanten van nu. Wat heeft hen gedreven om te komen op de plek waar ze nu staan, maar gaan we ook dieper in op de obstakels die ze op dezelfde weg zijn tegengekomen. Deze sessie biedt je een dosis inspiratie en motivatie om net zo hard te werken aan je carrière of misschien wel harder. Maar je ook te attenderen op obstakels en tegenslagen die je als artiest kunt verwachten.

Locatie en tijd
De sessie vindt plaats op zondag 19 september van 14:00 tot 17:00 uur.
Deze sessie zal online plaats vinden via Zoom.us. Dit programma is eenvoudig te downloaden via deze link: https://zoom.us/j/747144753?pwd=L1pHY1NKdTJmVnJGVkpSOWVyYzh2UT09

Maar je kunt ook inloggen via internet. Wanneer je je aanmeldt voor de workshop krijg je een mail met een Meeting ID en een wachtwoord. En als je deze invult in het programma, kun je deelnemen aan de workshop.

Deelnemen
Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 17 september a.s. via deze link: https://forms.gle/QGQ3XMwNqZadnvoz6

Let op: je schrijft je individueel in, niet als act. Dus kom je met vier personen van één act, vul dan alle vier het formulier in!

Music & Business #5: Kan ik leven van muziek?

Sessie #5 Kan ik leven van muziek?

Op zondag 24 oktober vindt de vijfde sessie van “Music & Business” (georganiseerd door Pop in Limburg en SLIM) plaats en de tweede die geheel in het teken staat van Hiphop! Vorig jaar hebben we de Hiphopscene belicht vanuit de zakelijke kant, en dit keer is het tijd om een licht te schijnen op de Hiphopscene vanuit de muzikant. Deze sessie vindt plaats in ….

Panel
Dit panel staat o.l.v. 

Er wordt ingegaan op vragen zoals:

 • Hoe kan meer geld verdienen als artiest?
 • welke mogelijkheden zijn er allemaal om inkomsten te genereren?
 • Welke mensen heb ik hier voor nodig? wat kan ik allemaal zelf?
 • Wat komt er achter de schermen allemaal bij kijken?
 • Kan ik delen van het werk uit handen geven?
 • Hoe kan ik ondanks de huidige situatie toch mijn muziekcarriere vormgeven?

Waarom meedoen?
Voor veel muzikanten is het een grote droom om op een begeven moment in je carrière volledig te gaan leven van je optredens en de muziek die je uitbrengt. Zodra je zelf besloten hebt vol voor de muziek te gaan, welke werkzaamheden komen er aan de achterkant bij kijken en is het voor jouw als muzikant realistisch om deze stap nu al te nemen? Tijdens deze sessie hopen we jullie meer duidelijkheid te geven over de fulltimebaan die ‘muzikant of artiest’ heet en kun jij aan het einde van deze masterclass de keuze voor jezelf maken of je klaar bent om je volledig op de muziek te storten!

Locatie en tijd
De sessie vindt plaats op zondag 24 oktober van 14:00 tot 17:00 uur.
Deze sessie zal online plaats vinden via Zoom.us. Dit programma is eenvoudig te downloaden via deze link: https://zoom.us/j/747144753?pwd=L1pHY1NKdTJmVnJGVkpSOWVyYzh2UT09

Maar je kunt ook inloggen via internet. Wanneer je je aanmeldt voor de workshop krijg je een mail met een Meeting ID en een wachtwoord. En als je deze invult in het programma, kun je deelnemen aan de workshop.

Deelnemen
Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 22 oktober a.s. via deze link: https://forms.gle/uRCJmSDqkjWRPLvV9

Let op: je schrijft je individueel in, niet als act. Dus kom je met vier personen van één act, vul dan alle vier het formulier in!

Music & Business #6: Meet Your Scene!

Sessie #6 Meet your scene! 

Op zondag 21 november vindt de laatste sessie van “Music & Business” (georganiseerd door Pop in Limburg en SLIM) plaats! Voor vele muzikanten is het een grote droom om fulltime te kunnen leven van de muziek die je maakt. Maar wat komt erbij kijken zodra je besloten hebt deze stap te nemen, en wanneer is het een realistisch om deze stap te nemen. Deze masterclass zal wegens de geldende maatregelen online plaatsvinden via Zoom!

Panelleden:

de aanwezigen worden zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Waarom meedoen?

Locatie en tijd
De sessie vindt plaats op zondag 21 november van 14:00 tot 17:00 uur.
de locatie wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Deelnemen
Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 19 november a.s. via deze link: https://forms.gle/aqNkx69Em2Kt7oh47

Let op: je schrijft je individueel in, niet als act. Dus kom je met vier personen van één act, vul dan alle vier het formulier in!

 

Music & Business sessie 2021

Sessie #1 Haal het meeste uit je streams! 

Op zondag 11 april 2021 vond de eerste sessie van “Music & Business” 2021 plaats! In het nieuwe jaar beginnen we direct met een toffe masterclass, in de vorm van een panel, waarin je alles komt te weten over Spotify, streams en playlists. Deze masterclass zal wegens de geldende maatregelen online plaatsvinden via Zoom!

Panel
Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi

 • Stan Steeghs
 • Sem Janssen

Terugkijken

Sessie #2 Het belang van een plan! 

Op zondag 18 april vond de tweede sessie van “Music & Business”  plaats in 2021! Je wilt nieuwe muziek uitbrengen, maar wanneer is hiervoor het meest geschikte moment en ga ik daarna direct op tour? In deze masterclass kom je alles te weten over het plannen van je loopbaan als artiest. Deze masterclass zal wegens de geldende maatregelen online plaatsvinden via Zoom!

Panel
Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi

 • Ties Teurlings
  4 jaar eigenaar van STORY Management. Op het moment manager van artiesten MARF, Avalan & Flemmin.
 • Jelle Schotanus
  Artistmanager bij LaLaLaManagement waar hij o.a. het management van De Staat ondersteunt.
 • Jeanne van Rouwendaal
  Gitarist en zangeres in de band WIES, winnaars van de Amsterdamse Popprijs 2018 én de Grote Prijs van Nederland 2019.

Terugkijken

Sessie #3 Is het tijd voor een manager?

Op zondag 16 mei vond alweer de derde sessie van “Music & Business” plaats in 2021! deze masterclass zal je wegwijs maken over alles rondom management. Wordt het al tijd om met een manager te gaan praten of kun je beter zo lang mogelijk op de ‘do it yourself’ manier blijven werken.

Panel

 • Carlijne Schreijer
  eigenares DITE Management.
 • Jitse Bakker
  International Bookings & Artist management bij David Lewis Productions
 • Ruud Peeters
  Freelance manager

Terugkijken

Music & Business sessies 2020

Sessie #1: Upgrade your gigs!

Op Zondag 19 April gingen we weer van start met de eerste sessie van “Music & Business”! Wegens de omstandigheden hebben we de eerste paar sessies online aangeboden! Dat betekende dus dat je gratis mee kon doen vanaf je eigen woonkamer.  Tijdens de eerste masterclass in de vorm van een panel, werd ingegaan op het onderwerp:  ‘Upgrade your gigs!’ Er werd gediscussieerd over vragen als:

– Hoe kom je aan optredens?
– Waar ga je zoeken voor optredens? Wie is je publiek?
– Hoe vind ik optredens buiten de provincie?
– Hoe maak ik mezelf aantrekkelijk voor bookers?
– Welke mogelijkheden zijn er om op te treden?
– Waar moet ik mij op focussen? Eigen optredens? Support acts?
– Moet ik kijken binnen Nederland? Wat zijn de mogelijkheden in Duitsland? Belgie? Europa?
– Zijn er mogelijkheden voor mij in deze tijd van social distancing om toch op te vallen?
– Hoe zorg je ervoor dat je opvalt?
– Wat wil een programmeur zien voordat hij jou/jullie boekt?
– hoe benader je een programmeur/venue? (mailen/bellen/langsgaan?)
– wanneer ga je zoeken voor optredens? (Timing)
– Wie zijn je collega’s, met wie kun je samen iets organiseren?

Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi (Pinguin Radio, Bazzookas)

Panel:

 • Ruby van den brink ( Twist Agency)
 • Daniel Nagelkerke (Wolf Bookings)
 • Lisanne Middag (Crystal Stone Management)

Terugkijken

Sessie #2: Master je marketing!

Op zondag 17 Mei vond de tweede sessie van “Music & Business” plaats. Update: Wegens een technische storing bij het platform ZOOM was de tweede sessie verplaatst naar 24 mei.

Wegens de omstandigheden gingen we de eerste paar sessies online aanbieden! Dat betekende dus dat je gratis mee kon doen vanaf je eigen woonkamer.  Tijdens de tweede masterclass, in de vorm van een panel, werd alles besproken binnen het onderwerp: ‘Master je marketing!’ er werd gediscussieerd over vragen als:

 • Hoe zorg ik ervoor dat meer mensen mijn muziek horen? Hoe bereik ik die mensen?
 • Welke manieren zijn er allemaal om mijn zichtbaarheid te vergroten?
 • Welke sociale media zijn er en moet ik die allemaal hebben?
 • Wat moet ik posten? Hoe vaak? En wanneer dan ?
 • Hoe kan ik mijn online zichtbaarheid vergroten?
 • Zijn er ook offline marketing mogelijkheden?
 • Wat kan ik zelf als artiest allemaal doen op het gebied van marketing?
 • Hoe zorg ik er voor dat ik opval tussen alle andere content die er over de hele wereld is?

Panel
Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi (The Bazzookas, Pinguin Radio)

 • Valérie Grootveld (TRIFECTA)
 • Loek hendrikx ( Tivoli Vredenburg)
 • Anna Nita (Lumière Cinema, Anna Nita)

Terugkijken

Sessie #3: De muzikant als manager!

Op Zondag 14 Juni vond de derde sessie van “Music & Business” plaats.

Tijdens de tweede masterclass, in de vorm van een panel, werd alles besproken binnen het onderwerp: ‘De muzikant als manager!’ Er werd gediscussieerd over vragen als:

 • Wat doet een manager allemaal?
 • Wat moet je vooral ook allemaal zelf doen?
 • Wanneer is een manager voor een act interessant?
 • Welke afspraken maak je met een manager over taken en verdiensten?
 • Wat zijn de eigenschappen van een goede manager
 • Hoe kun je zelf je act managen? Hoe maak je een goede taakverdeling met je mede muzikanten?
 • Hoe kom je aan een manager? Wanneer ben ik interessant voor een manager?

Panel
Dit panel staat o.l.v. Rita Zipora (BAM!, Buma/Stemra, Rita Zipora)

 • Robbin Gielen (Indigo Atlas)
 • Sander Stijnen (The Hillbilly Moonshiners)
 • Gaetan van de Sande (TRIFECTA)

Terugkijken

Sessie #4: Vergroot je fanbase!

Op Zondag 20 September vond de vierde sessie van “Music & Business” plaats. Tijdens deze masterclass in de vorm van een workshop, werd er ingegaan op het onderwerp ‘Vergroot je fanbase’. Deze masterclass vond op een ‘coronaproof’-wijze plaats in Poppodium Grenswerk, Venlo.

Tijdens deze vierde masterclass, in de vorm van een panel, werd alles besproken binnen het onderwerp: ‘Vergroot je fanbase!’ er werd gediscussieerd over vragen als:

Hoe vind ik mijn fans?
Waar vind ik mijn fans?
Hoe zorg ik ervoor dat er meer publiek naar mijn optredens komt kijken?
Hoe zorg ik ervoor dat ik opval tussen alle andere artiesten?
Hoe onderhoudt ik het contact met mijn bestaande fans?
Hoe kan ik mijn fanbase uitbreiden?
Hoe belangrijk zijn zaken als social-media en streamingsdiensten?

Dit panel staat o.l.v. Bas Barnasconi (The Bazzookas, Pinguin Radio)
Panel:

 • Mirjam Sieben (Onlightning, The Dirty Denims)
 • TBA

Terugkijken
Is helaas niet mogelijk omdat deze sessie live heeft plaatsgevonden in Poppodium Grenswerk.

Sessie #5: Muziek en recht

Op Zondag 11 Oktober vond de vijfde sessie van “Music & Business” plaats.

Tijdens deze vijfde masterclass in samenwerking met Music Rights on Tour,  kreeg je antwoord op al jouw vragen omtrent het onderwerp: Muziek & Recht.

Er werd ingegaan op vragen zoals:

 • Moet de hele band zich aansluiten bij Buma/Stemra?
 • Krijg ik voor live optredens ook geld van Sena?
 • Wanneer is het handig om lid te worden van NORMA?
 • Wie ontvangen vergoedingen van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, en wat moeten ze hiervoor doen?
 • Hoe zit het nu precies met het naburig recht, wie ontvangt vergoedingen van NORMA en Sena?

Terugkijken

Sessie #6: Hiphop Special

Op zondag 22 november vond de zesde en laatste sessie van “Music & Business” plaats.

Tijdens deze zesde masterclass, in vorm van een panel, kwam je alles te weten over hoe jij jou als Hiphop artiest kunt profileren binnen de muziekindustrie. Deze masterclass vond wegens de aangescherpte maatregelen plaats online via Zoom!

Er werd tijdens deze sessie gekeken naar Hiphop in de gehele breedte. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen:

 • Hoe profileer jij je op het podium?
 • Wat wil je vertellen met je muziek? Wat past bij jou als artiest?
 • Hoe zet je jezelf zo goed mogelijk neer in de markt?
 • Hoe regel je de vetste optredens?

Dit panel staat o.l.v. Thomas Waterreus (De Gelogeerde Aap)

Panel:

 • – Gaetan van de Sande (Head of label TRIFECTA)
 • – Jules Weijers (Manager van o.a. Diggy Dex, BlabberMouf)
 • – Joël Valentina (A&R Hiphop bij Warner Music NL)

Terugkijken

Contact

Contactpersoon:Jesse Deledda
Organisatie:Pop in Limburg
Telefoonnummer:+31(0)46202 1360
Categorie: Educatie Provinciaal Talentontwikkeling
Looptijd:april - november 2021
Gerelateerde artikelen met Music & Business

Terug naar projecten

Wil je meer weten over onze projecten? Of heb je andere vragen?

Neem contact met ons op