Projecten

De Limburgse Popprijs

Provinciaal | Talentontwikkeling |

De Limburgse Popprijs is een jaarlijks terugkerende award die wordt uitgereikt aan de Limburgse act en Limburgse organisatie die dat jaar de meest significante bijdrage hebben geleverd aan de Limburgse popmuziek.

De Limburgse Popprijs zal bestaan uit drie categorieën.

  • De eerste categorie genaamd ‘Artiest’ richt zich op (van oorsprong) Limburgse muzikanten en acts.  Met deze popprijs categorie wil Pop in Limburg investeren in de groei van de artiest of act, zodat deze zich verder kan ontwikkelen binnen de popwereld.
  • De tweede categorie genaamd ‘Sector’ richt zich op organisaties en innovatieve en/of educatieve projecten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkelingen binnen de Limburgse popmuzieksector. Met deze popprijs categorie wil Pop in Limburg de aandacht vestigen op de ontwikkelingen in de sector en bijzondere, innovatieve en/of succesvolle evenementen, projecten en organisaties zichtbaar maken en waardering voor hen uitspreken.
  • En de derde categorie is de ‘Publieksprijs’, welke we dit jaar (2020) voor het eerst introduceren. Iedereen mag bepalen wie van de drie genomineerden in de eerste categorie ’Artiest’ naar huis gaat met de publieksprijs.

De categorieën zullen ieder jaar wijzigen en aansluiten bij de laatste trends en ontwikkelingen in de popmuzieksector. Limburgse acts en organisaties/projecten die in aanmerking komen voor de Limburgse popprijs worden door een commissie beoordeeld op verschillende criteria.

Alle informatie is terug te vinden op www.limburgsepopprijs.nl.

De winnaars van de Limburgse Popprijs 2020

Blackbird, Odillia en Poppodium Grenswerk winnaars van de Limburgse Popprijzen 2020

Zojuist, op donderdagavond 22 juli 2021, werden tijdens een speciale L1 live uitzending van “Avondgasten” de Limburgse Popprijzen uitgereikt. De winnaar van de categorie ‘Beste Limburgse Nieuwkomer’ is de Maastrichtse zangeres en rapper Odillia. De winnaar van de categorie ‘Beste Limburgse Muziekorganisatie’ is het Venlose poppodium Grenswerk. Beide categorieën zijn beoordeeld door een externe beoordelingscommissie. Voor de categorie ‘Beste Limburgse Artiest’ is mede dankzij de publiekstemmen Blackbird door een duidelijke meerderheid uitgeroepen tot winnaar. De winnaars ontvangen geldbedragen, die mede mogelijk gemaakt zijn door de Provincie Limburg, die zij mogen inzetten om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière.

De winnaars van de Limburgse popprijs 2019

Zaterdag 28/9 heeft gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg voor het eerst de ‘Limburgse Popprijs’ uitgereikt tijdens de jaarlijkse conferentie voor de Limburgse popmuzieksector DVERS in Sittard. Iets voor 18:00 uur werd bekend dat The Ragtime Rumours (categorie ‘Artiest’) en Parkstad Popstad (categorie ‘Sector’) de winnaars zijn van 2019. Parkstad Popstad heeft een cheque ontvangen ter waarde van € 1.000,- en The Ragtime Rumours een cheque ter waarde van € 3.000,-. De winnaars mogen dit geld bedrag gebruiken om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière. 

The Ragtime Rumours
Een Blues, Ragtime en Swing band uit Midden-Limburg. Een echte Do-it-yourself band. Winnaars van de European Blues Challenge en veel aan het optreden in Nederland en de rest van Europa. Quotes van de commissie:

“Door de platen die ze hebben gemaakt en wat ze al hebben neergezet is The Ragtime Rumours een goede ambassadeur van popmuziek uit Limburg. Een band met echt een eigen identiteit, bestaande uit zeer goede muzikanten die ontzettend veel spelen, maar nog steeds lekker Limburgs zijn. Het ondernemerschap, de Do-It-Yourself mentaliteit en het hart voor de zaak spreekt enorm voor ze. Het winnen van The Dutch Blues Challenge én The European Blues challenge zijn grote prestaties binnen hun stijl. Ik vind The Ragtime Rumours ook echt heel erg leuk om naar te luisteren. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet vrolijk wordt van deze muziek.”

 

Parkstad Popstad
Onder de noemer Parkstad Popstad werken bijna alle verschillende partijen ( Gemeente, muziekscholen, poppodia en artiesten) in Parkstad samen op het gebied van talentontwikkeling, programmering en marketing, om zo een sterker en zichtbaar popklimaat te creëren voor zowel beginnende muzikanten als (semi-)professionals en om het aanbod in de regio goed en efficient te communiceren. Quotes van de commissie:

“De ontwikkeling van Parkstad Popstad is een lang proces geweest, maar het platform heeft uiteindelijk ook een flinke prestatie geleverd. Het is echt een bottum-up initiatief, het is niet zo dat een gemeentes gezegd hebben wat er gedaan moet worden. Iedereen uit het Parkstedelijke popveld doet mee: muzikanten, scholen, muziekscholen, podia en festivals zijn allemaal betrokken. Projecten en concerten worden geregistreerd, lokaal uitgezonden en op de radio gedraaid. Het is een grote puzzel die ze mooi in elkaar hebben gelegd. Ze denken in ‘ketens’: de keten van podia, de keten van talentontwikkeling. Het collectief is zo veel meer dan de som der delen en alle partners durven over hun schaduw en eigenbelang heen te kijken. Het project is op dit moment echt goed uitgewerkt. Het is een eigen mini muziekindustrie. Er zit een vibe daar in die regio. Iedereen heeft de neus dezelfde kant op”.

Contact

Contactpersoon:Jesse Deledda
Organisatie:Pop in Limburg
Categorie: Provinciaal Talentontwikkeling
Gerelateerde artikelen met De Limburgse Popprijs

Terug naar projecten

Wil je meer weten over onze projecten? Of heb je andere vragen?

Neem contact met ons op