Projecten

De Limburgse Popprijs

Provinciaal | Talentontwikkeling |

Jaarlijks vieren we de buitengewone talenten, creativiteit en inzet binnen de Limburgse popmuziekscene met de Limburgse Popprijs. Deze prestigieuze onderscheidingen worden toegekend aan artiesten, professionals en initiatieven die aanzienlijke invloed hebben op het Limburgse muzikale landschap. De Limburgse Popprijs omvat vijf categorieën: “Beste Song”, “Beste Album”, “Beste Initiatief”, “De Belofte” en “Young Professional”.

Het doel is niet alleen om de Limburgse popmuziek meer zichtbaarheid te geven, maar ook om erkenning en waardering te tonen voor degenen die deze scene voortstuwen en bloei laten ervaren. We streven ernaar een omgeving te creëren waarin netwerken en gemeenschap centraal staan, waar talent een steuntje in de rug krijgt in hun carrière, en waar anderen worden geïnspireerd om zichzelf verder te ontwikkelen.

De genomineerden in de categorieën “Beste Initiatief”, “De Belofte” en “Young Professional” worden beoordeeld door een externe commissie bestaande uit professionals uit de Nederlandse muziekindustrie. Dit jaar worden de nieuwe categorieën “Beste Song” en “Beste Album” volledig bepaald door het publiek. Bovendien zijn deze prijzen echt sectorprijzen: we betrekken alle betrokkenen in het Limburgse poplandschap bij de nominaties voor de Limburgse Popprijzen. Podia, festivals, theaters en andere popmuziekorganisaties worden om hun input gevraagd, en het publiek heeft ook de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete artiest(en) voor de Limburgse Popprijzen.

De Limburgse Popprijs is een initiatief van Pop in Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en de regionale omroep L1. Samen zetten we de schijnwerpers op de Limburgse popmuziek en eren we degenen die bijdragen aan haar succes.

Alle informatie is terug te vinden op www.limburgsepopprijs.nl.

De Winnaars van de Limburgse Popprijs 2022

TrapLab Radio, Poppodium Nieuwe Nor, Yentl Meijers en Jiri11 winnaars van de Limburgse Popprijs 2022.

Verrassing van de avond: Jiri11 wordt openingsact van Pinkpop 2024 Op dinsdagavond 28 maart 2023 werden de Limburgse Popprijzen over het jaar 2022 uitgereikt. De winnaar in de categorie ‘Beste Muziekorganisatie’ is Poppodium de Nieuwe Nor. De winnaar in de nieuwste categorie ‘Beste Initiatief’ is TrapLab Radio. De winnaar in de categorie ’De Young Professional’ is Yentl Meijers. En de winnaar in de categorie ‘De Belofte’ is Jiri11, die tevens binnen deze categorie een openingsplek op Pinkpop 2024 heeft weten te bemachtigen. Alle categorieën zijn beoordeeld door een externe beoordelingscommissie. De winnaars ontvangen geldbedragen, die mede mogelijk gemaakt zijn door de Provincie Limburg, die zij mogen inzetten om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière.

De Winnaars van de Limburgse Popprijs 2021

Rowwen Hèze, Rumah Recordings, Martijn Belleflame en MADOUX winnaars van de Limburgse Popprijs 2021
Verrassing van de avond: MADOUX wordt openingsact van Pinkpop 2023

Op vrijdagavond 29 april 2022, werden tijdens de (her)opening van Poppodium Nieuwe Nor en in een speciale L1 live uitzending, de Limburgse Popprijzen over het jaar 2021 uitgereikt. De winnaar in de categorie ‘Beste Muziekorganisatie’ zijn de mannen van Rumah Recordings. De winnaar in de categorie ‘Beste Artiest’ is de band Rowwen Hèze. De winnaar in de nieuwste categorie genaamd ’De Young Professional’ is Martijn Belleflame. En de winnaar in de categorie ‘De Belofte’ is MADOUX, die tevens binnen deze categorie een openingsplek op Pinkpop 2023 heeft weten te bemachtigen. Alle categorieën zijn beoordeeld door een externe beoordelingscommissie. De winnaars ontvangen geldbedragen, die mede mogelijk gemaakt zijn door de Provincie Limburg, die zij mogen inzetten om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière.

De winnaars van de Limburgse Popprijs 2020

Blackbird, Odillia en Poppodium Grenswerk winnaars van de Limburgse Popprijzen 2020

Zojuist, op donderdagavond 22 juli 2021, werden tijdens een speciale L1 live uitzending van “Avondgasten” de Limburgse Popprijzen uitgereikt. De winnaar van de categorie ‘Beste Limburgse Nieuwkomer’ is de Maastrichtse zangeres en rapper Odillia. De winnaar van de categorie ‘Beste Limburgse Muziekorganisatie’ is het Venlose poppodium Grenswerk. Beide categorieën zijn beoordeeld door een externe beoordelingscommissie. Voor de categorie ‘Beste Limburgse Artiest’ is mede dankzij de publiekstemmen Blackbird door een duidelijke meerderheid uitgeroepen tot winnaar. De winnaars ontvangen geldbedragen, die mede mogelijk gemaakt zijn door de Provincie Limburg, die zij mogen inzetten om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière.

De winnaars van de Limburgse popprijs 2019

Zaterdag 28/9 heeft gedeputeerde Ger Koopmans van de Provincie Limburg voor het eerst de ‘Limburgse Popprijs’ uitgereikt tijdens de jaarlijkse conferentie voor de Limburgse popmuzieksector DVERS in Sittard. Iets voor 18:00 uur werd bekend dat The Ragtime Rumours (categorie ‘Artiest’) en Parkstad Popstad (categorie ‘Sector’) de winnaars zijn van 2019. Parkstad Popstad heeft een cheque ontvangen ter waarde van € 1.000,- en The Ragtime Rumours een cheque ter waarde van € 3.000,-. De winnaars mogen dit geld bedrag gebruiken om te investeren in hun activiteiten of muzikale carrière. 

The Ragtime Rumours
Een Blues, Ragtime en Swing band uit Midden-Limburg. Een echte Do-it-yourself band. Winnaars van de European Blues Challenge en veel aan het optreden in Nederland en de rest van Europa. Quotes van de commissie:

“Door de platen die ze hebben gemaakt en wat ze al hebben neergezet is The Ragtime Rumours een goede ambassadeur van popmuziek uit Limburg. Een band met echt een eigen identiteit, bestaande uit zeer goede muzikanten die ontzettend veel spelen, maar nog steeds lekker Limburgs zijn. Het ondernemerschap, de Do-It-Yourself mentaliteit en het hart voor de zaak spreekt enorm voor ze. Het winnen van The Dutch Blues Challenge én The European Blues challenge zijn grote prestaties binnen hun stijl. Ik vind The Ragtime Rumours ook echt heel erg leuk om naar te luisteren. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet vrolijk wordt van deze muziek.”

 

Parkstad Popstad
Onder de noemer Parkstad Popstad werken bijna alle verschillende partijen ( Gemeente, muziekscholen, poppodia en artiesten) in Parkstad samen op het gebied van talentontwikkeling, programmering en marketing, om zo een sterker en zichtbaar popklimaat te creëren voor zowel beginnende muzikanten als (semi-)professionals en om het aanbod in de regio goed en efficient te communiceren. Quotes van de commissie:

“De ontwikkeling van Parkstad Popstad is een lang proces geweest, maar het platform heeft uiteindelijk ook een flinke prestatie geleverd. Het is echt een bottum-up initiatief, het is niet zo dat een gemeentes gezegd hebben wat er gedaan moet worden. Iedereen uit het Parkstedelijke popveld doet mee: muzikanten, scholen, muziekscholen, podia en festivals zijn allemaal betrokken. Projecten en concerten worden geregistreerd, lokaal uitgezonden en op de radio gedraaid. Het is een grote puzzel die ze mooi in elkaar hebben gelegd. Ze denken in ‘ketens’: de keten van podia, de keten van talentontwikkeling. Het collectief is zo veel meer dan de som der delen en alle partners durven over hun schaduw en eigenbelang heen te kijken. Het project is op dit moment echt goed uitgewerkt. Het is een eigen mini muziekindustrie. Er zit een vibe daar in die regio. Iedereen heeft de neus dezelfde kant op”.

Contact

Contactpersoon:Jesse Deledda
Organisatie:Pop in Limburg
Telefoonnummer:046 – 202 1360
Categorie: Provinciaal Talentontwikkeling
Looptijd:kalenderjaar
Gerelateerde artikelen met De Limburgse Popprijs

Terug naar projecten

Wil je meer weten over onze projecten? Of heb je andere vragen?

Neem contact met ons op