Gehonoreerde aanvragen Impulsregeling 2022

1. Stichting Playgar – The Playground Residence (Nijmegen)

“The Playground Residence” is bedacht en ontwikkelt door muzikant Thijs Schrijnemakers met als doel een residentieprogramma te ontwikkelen voor makers in de popsector. Het idee is ontstaan uit de behoefte van popmuzikanten om af en toe uit hun alledaagse werkomgeving te stappen voor nieuwe inzichten of om zich te focussen op projecten. In samenwerking met Dennis Fraters, een pedagoog uit Berlijn, en verschillende poporganisaties, wil Schrijnemakers een hoogwaardige residentie neerzetten als thuishaven voor popmakers. Het plan omvat het oprichten van een stichting, het ontwikkelen van een pilotprogramma voor residenties in Berlijn, het aangaan van meerjarige samenwerkingen met diverse poporganisaties, en het werven van fondsen en sponsoren. De doelgroep van The Playground Residence zijn professionele makers in de popsector, met focus op pop, urban en dance. Het project wordt geleid door Schrijnemakers en Fraters, waarbij Fraters verantwoordelijk is voor de praktische uitvoering in Berlijn en Schrijnemakers zich richt op het opzetten van de organisatie in Nederland en het werven van partners. Het uiteindelijke doel is om een duurzaam en structureel residentieprogramma op te zetten, waarbij talenten uit verschillende regio’s elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Der eerste editie van de residentie vond plaats in juli 2022.

Meer info: The Playground Residence (playground-residence.com)

2. Grenswerk – Ik Speel op het Zomerparkfeest (Venlo)

Met het project ‘Ik Speel op het Zomerparkfeest’ van Poppodium Grenswerk in samenwerking met Theater De Maaspoort & Events, Zomerparkfeest en componist Geronimo Snijtsheuvel investeert het podium in talentontwikkeling voor jonge lokale muzikanten. Na een periode van stilte in de cultuursector vanwege de coronapandemie, streven ze ernaar om jonge amateurmuzikanten, studenten en bands te ondersteunen die de afgelopen twee jaar hun sociale en muzikale ontwikkeling hebben gemist. Het project biedt jonge makers de kans om auditie te doen en na selectie worden ze gecoacht door professionals uit de muzieksector om zich voor te bereiden op een optreden tijdens Zomerparkfeest festival. Het doel is niet alleen om podiumervaring op te doen, maar ook om persoonlijke en muzikale ontwikkeling te stimuleren. De werving richt zich op jongeren tot 18 jaar, waarbij audities openstaan voor verschillende leeftijdscategorieën en er actief wordt gezocht op scholen, via andere talentontwikkelingstrajecten en sociale media. Het streven is om minstens 20 deelnemers na de audities door te laten stromen naar de coachingsdagen. Dit project vult het lokale talentontwikkelingsaanbod aan door intensieve coaching en podiumervaring te bieden aan jonge talenten uit de regio Venlo, met de ambitie om bij te dragen aan hun professionele groei in de muzieksector.

Meer info: Ik Speel Op Zomerparkfeest | Grenswerk

3. Muziekcentrum de Bosuil – Festival Kruisbestuiving (Weert)

Fesitval Kruisbestuiving in Weert is een mnieuw muzikaal evenement dat bekend moet komen te staan als het “familiefestival”. Dit initiatief is ontstaan uit de behoefte om meer samenwerking en uitwisseling te creëren tussen lokale muziekdocenten, leerlingen en muzikanten van alle leeftijden en niveaus. Het doel is om een platform te bieden voor lokale muzikanten en leerlingen om samen te spelen, hun horizon te verbreden en anderen te inspireren om muziek te maken. Het evenement omvat diverse optredens, waaronder een basisschoolproject, een optreden van United by Music, muziek voor dreumesen en peuters, optredens met een echte band, een schoolorkest en uitwisselingen tussen verschillende muziekscholen. Ook zullen er informatiekraampjes zijn over het volgen van muzieklessen in de regio. Het project wordt geleid door zangeres en zangdocent Linda Smeets, samen met popcoördinator Sander Hoeben, en zal worden ondersteund door vrijwilligers op de dag van het evenement. De doelstellingen omvatten het bevorderen van samenwerking tussen lokale muziekinitiatieven, het bieden van een podium voor lokale muzikanten, het aanmoedigen van samen spelen en het promoten van muzieklessen in de regio. Mede dankzij een bijdrage uit de Impulsregeling van Pop in Limburg vond de eerste editie van Kuisbestuiving plaats in juli 2022.

Meer info: Familie- popfestival Kruisbestuiving smaakt naar meer (weertdegekste.nl)

4. Popplaza Peel en Maas – Muzikantenweekend 2022 (Kessel)

PopPlaza Peel en Maas is een organisatie die tot doel heeft muzikanten in de gemeente Peel enMaas te verbinden en te helpen in hun ontwikkeling. Om dit te bevorderen, organiseren ze een tweedaags muzikantenweekend op 5 en 6 november 2022 in de Blokhut Helden. Het initiatief komt voort uit de observatie dat veel muzikanten stoppen met het experimenteren of schrijven van eigen werk omdat ze het (te) ingewikkeld vinden en niet de juiste ondersteuning hebben. Het doel van het weekend is om creativiteit te stimuleren, nieuwe verbindingen te leggen en muzikanten uit hun comfortzone te halen. Het evenement richt zich op individuele muzikanten, songwriters en producers met enige kennis of ervaring in muziek maken, ongeacht hun achtergrond. De nadruk ligt op samenwerking en het uitproberen van nieuwe ideeën onder deskundige begeleiding. Het weekend biedt een inclusieve en veilige omgeving waar iedereen welkom is, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur, culturele achtergrond of geloofsovertuiging.
Door de jaarlijkse terugkeer van dit weekend hoopt de organisatie een zichtbaar muzikaal klimaat in Peel en Maas te creëren, waar muzikanten makkelijk met elkaar in contact komen en elkaar kunnen inspireren. De keuze voor de Blokhut Helden als locatie biedt een laagdrempelige en sfeervolle omgeving voor het uitwisselen van muzikale ideeën en het opbouwen van een gemeenschap van muzikanten in de regio.

Meer info: www.popplazapeelenmaas.nl

5. Stichting Schunck – De Weg naar Pop on Top (Heerlen)

SCHUNCK, gevestigd in Heerlen en Parkstad, is al meer dan een eeuw een belangrijke speler in cultuur. Hun Muziek & Dansafdeling is een broedplaats voor talent, waarvan velen zijn uitgevlogen naar conservatoria en dansopleidingen en nu werkzaam zijn bij nationale en internationale gezelschappen. De organisatie staat voor kwaliteit, met gepassioneerde docenten die actief zijn in de muziek- en danswereld. De SCHUNCK Academy, opgericht om muzikanten en zangers van de toekomst te ondersteunen, biedt 10 plaatsen aan lokaal talent. Het programma omvat workshops, podiumpresentaties, individuele masterclasses en repetities, met in 2022 een nieuw traject dat resulteert in een optreden tijdens het Pop on Top-festival in Valkenburg. Het doel is om amateurs voor te bereiden op een professioneel podium en passie voor optreden aan te wakkeren. De Academy kreeg in 2022 een specifieke bijdrage uit de Impulsregeling om het project ‘De Weg naar Pop on Top’ mogelijk te maken, waaraan 10 talenten en 12 coaches gedurende 7 maanden hebben gewerkt.

Meer info: SCHUNCK Academy | SCHUNCK