Nieuws

Oproep POPnl aan bestuur NPO: 3voor12 radio moet blijven!

Afgelopen week maakte NPO 3FM bekend dat de zender vanaf volgend jaar stopt met het avondprogramma ‘3voor12 Radio’ van de VPRO. Dat schreef de omroep in een bericht op de website van 3voor12. In de nieuwe programmering van 3FM is het programma nog gewoon terug te vinden, maar dat is volgens de VPRO dus maar voor een paar maanden. In het zogenoemde plaatsingsbesluit van de NPO zou het programma per 2023 geschrapt worden. Met grote verbazing hebben wij deze week kennisgenomen van dit voornemen van de NPO. Middels deze oproep, die ook als brief is verzonden aan de Raad van Bestuur van de NPO, wil POPnl haar ongenoegen uiten, en tevens benadrukken wat het grote belang is van 3voor12 voor de ontwikkeling van popmuziek in Nederland.

POPnl vertegenwoordigt de 15 grootstedelijke en provinciale popkoepels die in Nederland actief zijn, waaronder Pop in Limburg. De aangesloten richten zich op talentontwikkeling van popmuziek in de grote steden en de diverse regio’s van Nederland. POPnl vertegenwoordigt een diepgeworteld netwerk dan rijkt van Groningen tot Maastricht en van Amsterdam tot Drenthe. De leden werken iedere dag hard aan het aanjagen van nieuwe talenten door hen coaching, kennis, netwerk en middelen te bieden. In de ontwikkelingsketen van de Nederlandse popmuziek vormen zij, samen met onze partners uit het convenant Talentontwikkeling (Popronde, Popsport, Kunstbende) een cruciale schakel in de doorstroming van de vele getalenteerde muzikanten die Nederland kent. In deze doorstroming vervult 3voor12 een onmisbare rol.

Het unieke, crossmediale platform dat 3voor12 biedt aan opkomende artiesten uit alle regio’s van Nederland, is van onschatbare waarde. Allereerst is het voor vele artiesten een eerste stap richting de serieuze media. Die eerste rit naar het Mediapark om daar een live sessie te doen maakt vaak een onuitwisbare indruk. Opgenomen worden in de lijstjes van 3voor12 is voor vele opkomende talenten dé manier om zich in de kijker te spelen bij boekingskantoren, festivals, platenlabels en andere media. 3voor12 vormt daarmee een zeer waardevolle connectie tussen de regionale basis van de artiest, en het landelijk netwerk waarin zijn door kunnen groeien. Daarnaast is de signaleringsfunctie die 3voor12 heeft op het gebied van nieuwe muziek ongeëvenaard. De jarenlang opgebouwde netwerken en scherp afgestelde voelsprieten van zowel de lokale afdelingen als de landelijke, zorgen er voor dat 3voor12 in onze optiek eigenlijk het enige échte programma bij 3FM is dat “altijd als eerste met nieuwe muziek” komt. Deze signaleringsfunctie ligt volgens ons aan de basis van een goed functionerend publiek lineair radiobestel. Wij vragen ons af wie met het schrappen van 3voor12, deze functie zal overnemen. Wij kunnen ons geen betere club voorstellen dan 3voor12.

POPnl begrijpt dat er dingen moeten veranderen bij 3FM om het marktaandeel te vergroten. Echter, het schrappen van de kweekvijver van nieuw talent is volgens ons een ingreep die averechts werkt, en de omroep op termijn meer schade berokkent dan toekomstbestendig maakt. We juichen het toe dat 3voor12 meer slagkracht online krijgt, maar pleiten ervoor dat de hun positie in het radiobestel gehandhaafd blijft. Juist deze crossmediale benadering zorgt voor een grote diversiteit in publieksbereik en maakt 3voor12 uniek en van groot belang voor de doelgroep. Wij hopen dat deze dwaling wordt rechtgezet en 3voor12 de plek krijgt die het al jaren verdient, en het de komende jaren verder mag uitbouwen. Een gezond publiek radiobestel kan in onze ogen niet
zonder een platform als 3voor12. Sterker nog, op het moment dat deze functie wordt geschrapt uit het bestel, vragen wij ons hardop af wat een zender als 3FM nog onderscheidt van haar commerciële ambtsgenoten. Wij vertrouwen erop de Raad van Bestuur middels deze brief voldoende context en toelichting te hebben gegeven om een hernieuwd besluit te kunnen nemen. Voor meer toelichting mag u ons altijd contacteren.

Hoogachtend,

Frank Kimenai
Voorzitter stichting POPnl

namens:
• Pop in Limburg
• Kunstloc Brabant
• POPEI Eindhoven
• Pop aan Zee
• Popunie Rotterdam en Zuid-Holland
• Popradar Den Haag
• No Man’s Land | De Coöperatie Utrecht
• Poppunt Gelderland
• Poppunt Overijssel
• Kunstlink Flevoland
• Kunst & Cultuur Drenthe
• GRAP Amsterdam Pop Music
• NH Pop Noord Holland
• Fryslan Pop
• POPgroningen

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht