Nieuws

Nog één keer hardcore-festival Among The Angels, interview met initiatiefnemer Maurice Gijsbers

Op 7 april trekt hardcoreminnend Nederland, plus een flinke aanhang uit onze buurlanden naar de Muziekgieterij in Maastricht. Het vierde afsluitende hoofdstuk van Among The Angels (ATA), als herinnering aan de veel te vroeg gestorven Backfire! drummer Richard. Dit jaar getrokken door Amerikaanse bands Subzero en Death Before Dishonor. Maurice Gijsbers, gitarist van Right Direction en Demon Joker Junior, is één van de initiatiefnemers geweest van een festival dat dieper gaat dan slechts bands op het podium zetten. Maar de rol van die diepe emoties en nalatenschap van Richie Backfire, hoe houd je die levend? Maurice vertelt met liefde over de drie afgelopen en de aankomende allerlaatste editie die ieder zijn eigen invalshoek kende.

Tekst: Martijn Welzen

Rijke historie
“Het allereerste idee is ergens in 2018 ontstaan”; vangt Maurice het gesprek wat twijfelend aan. “En ik weet zo even niet meer of het idee van mij was of van Dave (Reumers, zanger Right Direction en eigenaar van de platenzaak Kinsum – red.). Maar samen met Wyb van Backfire! wilden we de 20ste sterfdag van Richard, het 30-jarige jubileum van Right Direction en het 25-jarig bestaan van Backfire!, in 2019, niet ongezien voorbij laten gaan. Op dat moment werkte ik nog niet zelf bij de Muziekgieterij, maar vond wel dat er geen betere plek in de stad was voor zo’n festival. Dus ben ik gewoon het podium binnengelopen en heb onze ideeën uitgelegd. De kapstok waar de hele line-up aan was opgehangen is de band met M-Town. Natuurlijk onze bands als publiekstrekkers, maar ook Excel, als grote inspiratiebron toen we begonnen en bijvoorbeeld No Redeeming Social Value, omdat Richard een lange tijd met die jongens heeft opgetrokken.”

Plein zonder naam
“Het was oorspronkelijk de bedoeling om het festival voor één editie op poten te zetten. Nog éénmaal met z’n allen vlammen en alle vrienden weer samenbrengen. Dave heeft na die eerste keer ook weer een stap terug gedaan. De tweede Among The Angels is eigenlijk een interessante samenloop van omstandigheden geweest. De Muziekgieterij ligt aan de Boschstraat. Tenminste, daar is ons kantoor. De publieksingang ligt aan de achterkant, aan een plein dat lange tijd geen naam had. Dat was een constante stroom van verwarring voor wie het gebouw niet kende en waar de routeplanner geen antwoord op had. De gemeente Maastricht wilde op aandringen van onze directie er wel een naam aan geven, maar die moest een verbinding hebben met een muzikant uit de stad. Dat is, zoals bekend, het ‘Richie Backfireplein’ geworden. Met dat gegeven, het feit dat ik inmiddels voor het poppodium ben gaan werken, en het idee om er ook nog een monument op het grasveld naast het pand aan te verbinden, waren wel haakjes genoeg om een tweede editie aan op te hangen. Dat werd wel pas in 2022 door alle corona-ellende. Met crowdfunding en een stukje subsidie is het allemaal vlot van de grond gekomen. Natuurlijk was het heel bijzonder dat Cesar Zuiderwijk, één van de drumhelden van Richard, het monument wilde onthullen. Bijna vanzelfsprekend moest er dan weer een muzikale omlijsting komen, wat uiteindelijk Among The Angels 2 werd. Wel met een veel kleiner publiek door de nog steeds geldende coronaregels.”

Backfire!
“Richard is op 20 maart gestorven. Dus hoe Among The Angels er verder ook ging uitzien, was deze dag, of één die er zo dicht mogelijk bij lag, het uitgangspunt. Dat is één natuurlijk, en punt twee is een band met Maastricht, M-town en de bands van hier. Voor de derde Among The Angels was het bijzonder dat Backfire! tegen alle verwachtingen in een nieuwe plaat had opgenomen. Dat album (check de review hier) werd op de derde editie in een uitverkocht huis voorgesteld aan het publiek.”

Deel vier
Maurice dropt het nieuws dat Among The Angels 4 de laatste zal zijn, omdat het in 2024 precies 25 jaar geleden is dat Richard is gestorven. “Een goed moment om er een punt achter te zetten en met hernieuwde energie gaan werken aan opkomende initiatieven.”; klinkt het. Om dat old-school-gevoel nog één keer over de bühne te brengen, duikt hij dieper in het prachtige concept dat zich aan het ontspinnen is achter de grotere bands die op de bill staan.

“Met Subzero en Death Before Dishonor hebben we voor ATA 4 wel publiekstrekkers maar is een directe link niet gelijk duidelijk. Alhoewel Subzero zelf aangaf heel graag op het festival te willen spelen. Of daar ergens een band met Maastricht is, weet ik eigenlijk niet. Richard heeft ooit een paar weken in New York gewoond, dus kende de muzikanten misschien goed. Maar goed, de echte link met de stad zit hem in wat we de M-Town All Stars hebben genoemd. Muzikanten van vele Maastrichtse bands in een zo veel mogelijk originele line-up op het podium. Natuurlijk Backfire! en Right Direction, maar ook Homethrust, Determined, Siren, Downshot, The Young Ones en Demon Joker Junior. De set is nu al iets van twee uur, dus dat gaat gewoon supertof worden met sommige bands die al in geen eeuwigheid op de planken hebben gestaan. Daarnaast is er zoals altijd een verbinding met Brussel, een stad die op hardcorevlak nauw verbonden is geweest met Maastricht. We hadden al eens Arkangel en Angel Crew, maar mogen nu met trots Length of Time op de bill zetten.”

Overlap
“Ik denk niet dat we met Among The Angels een te grote overlap hadden met Rise Or Die in de Nieuwe Nor of Revolution Calling. Die laatste is toch al van een heel andere categorie. Met Rob (Franssen, zanger Born From Pain en curator van Rise Or Die – red.) is goed contact over zijn festival in Heerlen en wij hebben het in maart, of april en zij doen het in oktober of november. Twee festivals een half jaar uit elkaar bijten elkaar niet, kan zelfs een versterkende factor voor Zuid-Limburg zijn geweest. Ik ben er trots op hoe een aantal mensen hier in de regio keihard werken om hardcore levend te houden, en dat al jarenlang.”

Professionalisering
Poster Among The Angels 4“Je bent er zelf ook al vanaf het begin bij, dus weet je hoe het hardcore-landschap in Limburg, en waarschijnlijk heel Nederland, is veranderd. Van kleine zalen waar we voor 20 à 30 man speelden, tot waar we nu zijn. We vonden dat soort opkomsten op sommige plekken echt een succes. Nu is er in ieder geval vanuit de podia-kant een enorme professionalisering geweest. Zalen zijn, met een capaciteit van 400 en groter, niet meer geschikt voor dat underground-gevoel. Wat dat betreft hebben we daar bij de Muziekgieterij een mooie oplossing. We kunnen in de kleine zaal de boel verkleinen. De band staat op de vloer, het publiek eromheen. Ouderwets gave concerten met 100 of 150 man. Zo gaan we ook ons nieuwe concept Hèll on Sphinx in. Paar toffe bands, die we in samenwerking met Coma Booking en Stronger Booking een plek geven. Geen entree om het zo voor iedereen toegankelijk te maken. Er moet wel een gratis ticket besteld worden, zodat we wat toezicht op de opkomst kunnen houden. We willen dat drie of vier keer per jaar gaan doen, beetje afhankelijk van wat er ons aangeboden wordt. Er bestond al iets wat hierop lijkt onder de naam 043, waarbij het kengetal van Maastricht wordt uitgeschreven als Zero For Three, nul euro entree om drie bands te zien. We merken dat het aanslaat en de jeugd het sneller oppikt dan wanneer er 15 euro moet worden neergelegd. Hèll on Sphinx kun je zien als een hardcore-variant daarop.”

Talenten
“Om weer terug te komen op Among The Angels, ook daar zetten we graag kleinere bands bij. Gewoon om hen een kans te geven. Nu heb je dan bijvoorbeeld Rising Tide en Azijnpisser voor de komende editie. Dat vind ik echt heel belangrijk. Ik neem die bands mee bij de festivals, dus naast Among The Angels ook Rebellion. Zoals Cold Grip en Hometown Crew uit Weert er ooit speelden, maar ook bands uit Brussel of Luik. Ik heb 70 à 80 bands op een lijstje staan die allemaal interessant genoeg zijn. Ik vind het ook belangrijk dat bands uit Friesland of Noord-Holland hier een kans krijgen en hoop dat ‘onze’ bands dan ook eens die kant op mogen.”

Nalatenschap
Op de vraag of muziek uit zijn stad een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de provincie, antwoordt Maurice resoluut: “Denk dat je dat niet aan mij moet vragen! Natuurlijk zijn we trots op wat we bereikt hebben. Ook zijn All of A Sudden van Right Direction en Rebel 4 Life van Backfire! belangrijke mijlpalen in het genre. Ik zou deze vraag beter kunnen terugkaatsen, omdat ik er te veel bij betrokken ben. Ik zie wel dat er nog steeds interesse in het genre is, ook al is de gemiddelde leeftijd flink opgeschroefd.”

Among the Angels 4 – zondag 7 april – Muziekgieterij Maastricht

Line-up: 

M-Town All Stars met Backfire!, Right Direction, Demon Joker Junior, Siren, Homethrust, Determined, Downshot & The Young Ones (Alle bands spelen drie of vier nummers. Twee uur lange sing-a-long, met alleen maar hits.)
Death Before Dishonor (Boston, USA)
Subzero (NYC, USA)
Length of Time (B)
Live By The Sword (NL/US) exclusieve EU show
The Shivvies(NL)
Bloodsucker (NL)
Backstabbers (B) Comeback! Eerste optreden sinds een eeuwigheid
Azijnpisser (NL)
Rising Tide (NL)

Tickets via deze link.

Eerste editie van Hèll on Sphinx – zaterdag 22 juni – Muziekgieterij Maastricht

Line-up:
Risk (USA)
TimexHeist (USA)
Surge of Fury (B)
Soul Blame (B)
Inclusion (B)

Claim je gratis ticket.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht