Nieuws

NIEUWE NOR start project Grensoverschrijdende Popmuziek Programmering

In maart 2017 hebben de gemeente Aachen (DE) en Heerlen (NL) een convenant getekend om intensiever over de grens samen te werken. Een van de thema’s in het convenant is cultuur. Het Heerlense poppodium NIEUWE NOR levert een bijdrage aan deze agenda door zich de komende tijd nadrukkelijker op de Duitse muziekmarkt te richten. Het podium kijkt specifiek naar talentontwikkeling en publieksuitwisseling over de grens. Dit uit zich in eerste instantie in een aantal concerten van Duitse acts in Heerlen, zoals het populaire Antilopen Gang en reggae-artiest Sebastian Sturm.

Een belangrijk onderdeel uit het conventant tussen de gemeentes Aachen en Heerlen is het slechten van de grenzen en zorgen dat beide steden tot het “Daily Urban System” gaan behoren van de inwoners van Heerlen/Parkstad en Aachen. Een laagdrempelige manier om dit te realiseren is via cultuur, zoals o.a. al wordt bewezen door het succesvolle schrit_tmacher dansfestival dat aan beide kanten van de grens plaatsvindt.

Ook popmuziek biedt minimaal twee kansen voor uitwisseling over de grens: talentontwikkeling en publieksbereik. Poppodium NIEUWE NOR neemt de handschoen op en gaat zich op beide gebieden inspannen, enerzijds door talenten over de landsgrenzen te laten spelen en anderzijds door het realiseren van publieksuitwisseling. De aantallen Duitse bezoekers, bij internationale New Wave-concerten komt tot de helft van het publiek uit Duitsland, geeft aan dat hier kansen liggen. Dit wil het podium nu ook bij andere concerten realiseren. Zo is er reeds een samenwerking op promotioneel gebied met Freihlichtsbühne Burg Wilhelmstein, wordt er in Duitsland geadverteerd en programmeert het poppodium steeds vaker met het Duitse achterland in het achterhoofd.

Dit laatste manifesteert zich de komende tijd allereerst in een aantal concerten in de NIEUWE NOR. Op donderdag 24 augustus, tijdens Cultura Nova, komt de populaire Duitse hiphop-groep Antilopen Gang naar Heerlen. Het wordt de eerste clubshow van Antilopen Gang buiten Duitsland. De act uit Düsseldorf geniet in eigen land grote populariteit, getuige optredens op festivals als Rock Am Ring, Hurricane en Rock Im Park. Hun meest recente album ‘Anarchie und Alltag’ kwam eerder dit jaar op één binnen in de Duitse albumlijsten. Een maand later, op vrijdag 22 september krijgt de NIEUWE NOR bezoek van de Aachense reggae-zanger Sebastian Sturm. De zanger heeft een onvergelijkbare stem en goed geoliede band, Exile Airline, die laveert tussen traditionele en moderne reggae en ska.

Op termijn wil de NIEUWE NOR een sterkere koppeling leggen met de convenant-partners door het aanbieden van aanvullend programma rondom de evenementen. Ook wil het podium een structurele samenwerking met een partner in Aachen realiseren en onderzoekt of het mogelijk is tours van Duitse acts op te zetten langs een aantal Nederlandse poppodia aan de oostgrens.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht