Nieuws

Nieuw blaasmuziek-festival brengt Heerlense muziekscenes bij elkaar

Miserabel en de Nieuwe Nor presenteren ‘The Notorious Brass Fest’ op 10 en 11 september

Een samenwerking tussen een zaate herriemenie en een poppodium ligt niet direct voor de hand. Toch hebben Miserabel en de Nieuwe Nor elkaar gevonden in de organisatie van een festival en concertreeks. The Notorious Brass Fest is een nieuw blaasmuziekfestival dat op 10 en 11 september voor het eerst plaatsvindt in Heerlen. Mét o.a. een bijzondere eigen productie van Miserabel en een optreden van brassband Broken Brass. Het festival gaat uit van een beperkte capaciteit met zittend publiek op 1,5 meter en kan daarmee doorgaan binnen de huidige corona-maatregelen.

Zaate Herriemenie Miserabel wilde wel eens wat anders: een volledig concert geven in een poppodium. Met die gedachte stapten twee leden van Miserabel in september 2019 naar de Nieuwe Nor. “We wilden een stevig programma met échte gitaren en rappers waarmee we een nieuw, jonger publiek bereiken”, aldus frontman Louis Bonné. Programmeur Kees van den Berg van de Nieuwe Nor had er direct wel oren naar: “We programmeren al jaren regelmatig brassbands, van de Amerikaanse hiphopfanfare Youngblood Brass Band tot een hele rits aan opkomende Nederlandse talenten als Jungle By Night, Gallowstreet, enz. Dat Miserabel zichzelf wilde uitdagen en vernieuwen sprak ons direct aan.” Een datum werd geprikt en de voorbereiden waren in volle gang toen Covid-19 roet in het eten gooide en het concert niet kon doorgaan. Maar het contact tussen Miserabel en de Nieuwe Nor was gelegd, en op regelmatige basis werden er plannen gesmeed.

Zo ontstond het idee voor een festival, The Notorious Brassfest, waarop Miserabel zelf haar concert zou kunnen doen én in samenwerking met de Nieuwe Nor een totaalprogramma zou kunnen opzetten. Qua naam en opzet is het festival geïnspireerd op zowel het grootste blaasmuziekfestival ter wereld, Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk, als het Heerlense breakdance-festival The Notorious IBE. Op The Notorious IBE komt de hele breakdance wereld samen op straat in Heerlen onder het mom van: iedereen kan meedoen! “En precies dát moest de opzet van ons festival worden”, aldus Louis, “want brassmuziek is net breakdance: voor iedereen en op straat!”. The Notorious Brass Fest is een festival voor jong en oud, ook bedoeld om jongeren weer te interesseren voor blaasmuziek. Met de ondersteuning van het door VSB Fonds opgezette Frisse Wind Heerlen realiseert Miserabel momenteel haar eigen show, waar de Nieuwe Nor voorziet in ondersteuning op het gebied van het programma en marketing.

Samen werken de partijen naar het tweede weekend van september, wanneer op vrijdag 10 september in het Royal Theater de focus ligt op percussie: de film Whiplash wordt vertoond en krijgt een muzikale omlijsting van o.a. de SLIM Vitzkids Bigband en percussionist Jérôme Cardynaals. Een dag later, op zaterdag 11 september, strijkt het festival neer op C-Mill. Op het openluchtpodium van festival Daddy Cool zijn vanaf de middag diverse acts te horen zijn, waaronder de explosieve en energieke act Broken Brass. Voor een van de hoogtepunten zorgt Miserabel zelf: een spiksplinternieuwe show vol rock, pop en hiphop met medewerking van diverse Heerlense
popmuzikanten, van rapper Astronaut tot blueszangeres Calien Eurlings.

De ambitie van Miserabel en de Nieuwe Nor eindigt niet in september. Het festival krijgt een binneneditie in de nieuwe, grote zaal van de Nieuwe Nor in april 2022 en moet de komende drie jaren doorgroeien tot een volwaardig driedaags festival met meer ruimte voor publieksparticipatie en een sterke connectie met de binnenstad van Heerlen. “We hadden rond deze tijd eigenlijk workshops gepland waarbij iedereen kon meespelen met een speciaal voor het festival gecomponeerd anthem. Maar vanwege de Covid-19 maatregelen moeten we daarvan afzien. Helaas, maar we hebben als Miserabel zélf al nauwelijks kunnen repeteren.” Kees vult aan: “We zouden het te gek vinden als we een connectie met de horeca rondom het Pancratiusplein kunnen realiseren. Dat we op de eerste festivaldag ’s middags op de terrassen verzamelen, gezamenlijk als een bonte stoet naar het festivalterrein trekken en ’s avonds terugkomen voor een afterparty, waarbij in elke kroeg een brassband speelt en iedereen die dat wil meespeelt”. “Iedereen moet mee kunnen doen!”, besluit Louis.

The Notorious Brass Festival op 10 & 11 september is gratis te bezoeken. Het festival kan plaatsvinden binnen de huidige corona-maatregelen; bezoekers moeten zitten en er wordt rekening gehouden met de 1,5 meter maatregel. Er zijn geen toegangstesten nodig om het festival te bezoeken. Gezien de beperkte capaciteit moeten bezoekers wel hun tickets reserveren. Dit kan vanaf zaterdag 24 juli via www.notoriousbrass.com. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich daar nu al preregistreren.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht