“Why am I fighting against myself? I’m gonna lose if I keep on going on,” zingt Anna Nita (33) op de titeltrack van haar eerste EP Insulated. Het zijn woorden die recht uit het hart van de zangeres komen: voor haar debuut-EP schreef ze de gevoelens die bij haar hypersensitiviteit komen kijken van zich af. En: nieuwe muziek ligt op de loer.
18 november 2021, Christa Koeyvoets
Kwetsbare mix
Hoe de muziek van Anna Nita klinkt, is niet zomaar in één woord samen te vatten. Inspiratie komt de muzikante namelijk uit veel verschillende hoeken aanwaaien: “Mijn vader speelde in country bands en thuis luisterden we naar soul, rock ’n roll en jazz. Toen ik in de pubertijd kwam, stond er altijd R&B en hiphop op.” Dat is pas het begin van Anna’s range van muzieksmaken. “Ik kan ook genieten van hele harde rap, en er was een periode waarin ik veel naar The Beatles en indie bandjes luisterde.”
Als het erop neerkomt, passeren Snoh Aalegra, Alicia Keys en Amy Winehouse de revue van grote inspiratiebronnen. Wat uit het lijstje artiesten voortkomt? Een mix van soul, jazz en pop, dat is de muziek van Anna Nita in een notendop. “Eigenlijk val ik altijd terug op eerlijke en romantische muziek.” Daarbij is kwetsbaarheid een sleutelwoord.
Songwriting technieken
Voorlopig zul je de kwetsbare muziek van Anna Nita weinig live horen. Er is momenteel namelijk even nauwelijks tijd voor optredens. Er wordt keihard gewerkt aan een mini-album, mede mogelijk gemaakt door Heerlense producer Kijk Een Ster. Daarnaast werkt Anna Nita aan muziek voor nog een nieuw album. “De afgelopen maanden heb ik in een schrijfmodus gezeten,” vertelt ze. Eigenlijk is dat schrijven altijd de startplaats voor de zangeres geweest, maar nu pakt ze het anders aan: “Producer Brendan Gijzen en ik starten nu bij beat, vibe en sound. Daarmee ga ik daarna als schrijver aan de slag met tekst en melodie.”
Dat betekent echter niet dat de teksten minder belangrijk zijn dan eerst. In tegendeel: Anna is alleen maar meer gaan focussen op het ontwikkelen van haar lyrics. “Ik ben in songwriting technieken gedoken om er meer uit te halen.” Op die manier hoopt de zangeres dat haar muziek de lucht in gaat qua kwaliteit en niveau.
Zelfkritiek
Die nieuwe aanpak legt niet alleen windeieren, want zelfkritiek hoort er ook bij. Het maakt dat het moeilijk is om trots op jezelf te zijn, weet Anna. Het perfectioneren van teksten werd zelfs een lichte obsessie. “Op een gegeven moment verloor ik er het plezier in: ik was mezelf aan het dwingen om er iets uit te laten komen.”
Het gras is altijd groener aan de (eigen) overkant. “Nu ben ik af en toe jaloers op mijn vroegere aanpak. Toen schreef ik een compleet nummer en dacht: ‘Oké, dit is goed’, terwijl het nu nooit echt af is.” Volgens Anna werkt het soms om teksten waarop je vastloopt even aan de kant te leggen. “Ik ben met een nummer bezig waarmee ik drie jaar geleden begon, en heb nu pas het gevoel dat het bijna af is. Dingen hebben soms tijd nodig.”
Hoogsensitief
De muziek van Anna is kwetsbaar tot in de puntjes, wat niet verbaast voor degenen die weten dat de zangeres hoogsensitief is. “Toen ik dat ontdekte, vielen er veel dingen op z’n plek.” De moeilijke periode die het voor haar teweegbracht, maakte dat ze het via muziek met mensen wilde delen. “Ik heb het voor een deel echt van me af geschreven.” Veel mensen zeiden zich in haar eerste EP te herkennen. “Heel bijzonder, mijn teksten zijn zo persoonlijk maar daardoor juist universeler.”
Volgens de zangeres komt het in de muziekwereld aan de andere kant juist wel eens voor dat mensen haar té gevoelig vinden. “Soms denk ik: ben ik sterk genoeg om in de industrie te overleven?” Maar: “Je kan het ook omdraaien, iemand kan ook zachtaardiger met jou omgaan.” Full-time artiest zijn zou tof zijn volgens Anna. Maar het hoeft niet per se, omdat ze graag de vrijheid voelt om te maken wat ze wil. “Ik hoop op een mooie balans tussen mijn huidige baan en de muziek. De balans houden is de grote uitdaging.”
Kameleon
Eigenlijk is Anna Nita dus een beetje een kameleon: aan de ene kant doet ze voorzichtig met prikkels, en aan de andere kant gaat ze los op podia met haar muziek. Dat het podium haar plekje is, zie je ook aan de outfits die de zangeres draagt. “Mensen denken soms oppervlakkig over mode, maar het is een kunstvorm die hoort bij artiest zijn. Een toffe outfit geeft me kracht.” Mode
werkt als een tweede huid die Anna een echte oppepper geeft. “Ik draag het als een harnas.”
In het dagelijks leven wil ze juist niet zo veel opvallen met haar kleding. “Een gekke tweestrijdigheid. Op het podium heb ik een soort alter ego.” Vrienden en familie van de soulzangeres zeggen dan ook wel eens dat ze transformeert wanneer de muziek aangaat. “De eerste nummers sta ik te shaken op m’n benen. Maar…na een optreden voor publiek zit ik drie dagen op een roze wolk.”
Singing waitress
Anna was altijd al geïnteresseerd in muziek, maar de grote omslag kwam toen ze op haar achttiende naar Pinkpop ging. “Ik dacht: hier moet ik onderdeel van zijn.” Het was niet meer dan logisch dat ze begon op te treden, bijvoorbeeld in een soul en jazz coverband, maar ook in bandjes waar ze eigen muziek ten gehore bracht. Toch kwam het niet tot een muziekopleiding, vanwege de knagende twijfel. “Ik vroeg me af wie er eigenlijk op mij zit te wachten.”
Toch bleef muziek altijd in Anna’s leven. Zo werkte ze bijvoorbeeld als singing waitress in Utrecht, waar ze tijdens het serveren door live zong onder begeleiding van een pianist. “Daar heb ik veel geleerd, waar kun je tegenwoordig nog drie keer per week live zingen voor publiek als zangeres?” Ook wist ze daardoor: “de muziekwereld, daar hoor ik op de een of andere manier in.” Vanuit die gedachte was het dan ook een paar jaar geleden dat de zangeres toch de knoop doorhakte
om weer met eigen muziek aan de slag te gaan.
“We zien wel waar het schip strandt, dacht ik toen.”
Makersregeling
“In het begin had ik nooit durven dromen dat ik vanuit verschillende kanten van de muziekindustrie aangemoedigd zou worden.” Het geeft de zangeres een drive om verder te gaan. Zo helpt Kijk Een Ster haar met het ontwikkelen van een mini-album en werden er al meerdere nummers van har hand gedraaid bij NPO Radio 2 Soul & Jazz. Ook werd Anna Nita genomineerd voor de Limburgse Popprijs.
Daar komt nu de Makersregeling nog eens bij: met de bijdrage wordt het mogelijk om een tweede EP op te nemen in samenwerking met haar vaste live band en een producer. “Ik wil meer controle krijgen over een bepaalde sound die ik wil neerzetten.” Hoe dat zou moeten klinken? “Volwassener, en meer richting de kracht van neo-soul.”
Na de eerste EP is er meer ruimte voor andere onderwerpen. “Thema’s als emancipatie, vrijheid, de innerlijke criticus. Maar ook de donkere kanten van liefde en self-care. Best vrouwelijke onderwerpen waar veel mensen mee te maken krijgen.” Ook wordt het door de Makersregeling mogelijk om bijvoorbeeld blazers of een strijkkwartet toe te voegen aan een nummer. “Muzikaal gezien kunnen we meer uitpakken.”
Anna is dankbaar voor de bevestigingen die uit alle kanten van de muziekwereld lijken aan te waaien. “Maar op de een of andere manier kruipt er iets in mijn hoofd. Elke keer als ik een stapje zet, kijk ik omhoog. Dan zie ik een hele grote berg waarvan ik denk dat ik hem niet ga halen.” Wij zien dat anders: Anna Nita komt er hoe dan ook wel.