Nieuws

Na twee jaar eindelijk weer normale editie Mama’s Pride

Gratis toegankelijk popfestival keert terug in moederdagweekend

 

Op 7 & 8 mei 2022 wordt het festivalseizoen in Sittard-Geleen geopend door Mama’s Pride. Voor het eerst sinds 2019 kan het publiek weer massaal samenkomen om te genieten van top- acts Karsu, ADF Samski, Thijs Boontjes en het Belgische SONS, nostalgische klanken van Gruppo Sportivo en The Godfathers en nieuw Nederlands talent als POM en Kuzko. Ook vele lokale helden zijn van de partij op hét popfestival van Sittard-Geleen: de WW Band start haar afscheidstournee en Hard2Get zal haar knaldrang doen gelden. De festival-organisatie verheugt zich op het vieren van een uitbundige 26e editie met gratis toegang en waar iedereen weer welkom is.

 

Nadat Mama’s Pride, net als alle andere festivals, in 2020 werd overvallen door de covid-19-crisis, krabbelde het een jaar later op met een vier dagen lange uitverkochte zit-editie in augustus. Een noodgreep waarmee Mama’s Pride als een van de weinige festivals in Limburg doorgang kon hebben. Dit jaar is het popfestival in haar originele vorm én haar reguliere data, tijdens moederdagweekend, terug. Twee dagen lang, zaterdag 7 en zondag 8 mei wordt het jubilerende Burgemeester Damenpark

– het park bestaat dit jaar 90 jaar! – in Geleen weer omgetoverd tot een festivalarea voor jong én oud. Daarmee is Mama’s Pride een van de eerste festivals die de komende festivalzomer op gang zal brengen. En een feest zal het worden!

 

Het programma is ook in 2022 weer een brede mix van talent van nu tot acts van toen. Op zaterdag 7 mei treden op: Karsu, The Godfathers, Gruppo Sportivo, Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, WW Band, Hard2Get, Kuzko en Ar-Jane. Op zondag 8 mei is staan er in een divers programma o.a. de acts Sons, Broken Brass, ADF Samski, Arp Frique & Family, Elle Hollis, Elephant en Maxime x Glyn op het podium. Beide festivaldagen zijn gratis toegankelijk.

 

Nostalgie op zaterdagmiddag

Het is inmiddels een goede traditie om het festival op zaterdagmiddag te starten met een aantal nostalgische acts: de WW Band start (voor de laatste keer?) een afscheidstournee op de Geleense festivalwei. De Sittardse band werd in 1974 opgericht door een aantal leden die op dat moment een werkloosheidsuitkering kregen. Met als bekendste track ‘Birth School Work Death’ is een ww-uitkering niet besteed aan de Britse rock&roll legende The Godfathers. Een absolute klassieker die het leven samenvat in één song en die ze in 1988 ook op Pinkpop speelden. Gruppo Sportivo, mét de Bombita’s, speelt haar vaakst gestreamde nummers tijdens The Spotify Tour. Nederpopklassiekers als ‘Hey Girl’, ‘Beep Beep Love’ en ‘Disco Really Made It’ zullen ongetwijfeld langskomen.

 

Toekomstig wereldster op zaterdagavond

Met Karsu staat op zaterdagavond een van de beste en meest veelzijdige zangeressen van Nederland én Turkije op de kiosk van het Burgemeester Damenpark. Ze maakte afgelopen najaar tijdens het tv-programma Beste Zangers een verpletterende indruk en creëert een unieke blend van pop, jazz en Turkstalige muziek. Een toekomstig wereldster! Thijs Boontjes Dans- en Showorkest is een kruising tussen Herman Brood en André Hazes. Een Nederlandstalige rockband waarbij de teksten altijd getuigen van een gevoel voor humor. Met zanger Stan Smeets (The Voice, De Beste Singer-Songwriter van Nederland) als frontman is er aan enthousiasme geen gebrek bij de vijf Zuid- Limburgse jongens van Hard2Get. Ze hebben allemaal een eigen stijl en maar één gemeenschappelijk doel: een feest maken met jou!

 

Diversiteit op zondag

Hiphop, garagepunk, brass en afrobeat. Een dag Mama’s Pride moet klinken als een smakelijk muziekmenu voor iedereen. En dat menu bestaat dit jaar o.a. uit SONS: vervaarlijk ontvlambare garagepunk uit het Vlaamse Melsele waarbij je bij prijsnummers als Ricochet geregeld de vonken uit je haar moet vegen. ADF Samski is een jonge rapper met een oude ziel 90’s en 00’s hiphop-invloeden verwerkt tot een frisse, hedendaagse sound. Hij is het zat om als ‘het broertje van’ (zoek zelf maar op!) gezien te worden. Zijn debuut-album ‘Fresh Prince van Noord’ uit 2020 haalde binnen 3 kwartier meer dan 10 miljoen streams. Broken Brass is een next level brass band. Explosief en energiek, en combineert de energie van brass met de attitude van rock ‘n’ roll, de drive van funk en de flow van hiphop. De muzikale invloeden van Arp Frique zijn dan weer boogie, afro, disco. De onmiskenbare sound van de Arp synths (denk William Onyeabor) en de stuwende afrobeat van Fela Kuti komen altijd terug. De boogie van Chic le Freak ligt ook op de loer, zonder dat het geforceerd aandoet.

Talent

Het neusje voor talent toont Mama’s Pride met de beste aankomende landelijke én Limburgse acts. Zo is het Rotterdamse synthpopduo KUZKO een act om in de gaten te houden. Dat doen in ieder geval al tv-zender MTV (push-artiest van februari 2022) en radio-station 3FM (talent van maart 2022). Hun extreem vrolijke synthpop is zowel speels als dansbaar. POM was dé revelatie van de digitale editie van Noorderslag 2022, dat gezien wordt als de graadmeter van het Nederlandse live-circuit. “Wat is POM een coole band, zeg,” schreef 3VOOR12, en noemde de catchy gitaarband ‘stuurs’ en ‘spannend’. Nog zo’n aankomende parel die indruk maakte op Noorderslag is Elephant, “een Rotterdamse band die charmeert met uptempo droeftoeter-indie à la Andy Shauf en Wilco.” En dan hebben we nog onze Limburgse pop-troef Elle Hollis met haar catchy popsongs met frisse, elektronische sounds. Een contract bij één van de grootste publishing companies, Warner/Chappell heeft ze al in haar achterzak. Elke festivaldag wordt geopend door een winnaar van ons talentontwikkelingstraject FrontStage; de Geleense Ar-Jane speelt haar thuiswedstrijd op zaterdag en Maxime x Glyn openen zondag.

 

Stichting Samenwerkende Muziekfestivals Limburg

Mama’s Pride wordt georganiseerd door de Stichting Samenwerkende Muziekfestivals Limburg, in 2021 opgericht als een voortzetting van de Stichting Mama’s Pride. Naast het festival in Geleen organiseert de stichting het festival Daddy Cool in Heerlen en talentontwikkelingstraject Frontstage. De Stichting Samenwerkende Muziekfestivals ontvangt een tweejarige subsidie in het kader van de regeling Subinfrastructuur Cultuur van de Provincie Limburg en subsidies van het Fonds Podiumkunsten en de gemeentes Sittard-Geleen en Heerlen.

Gerelateerde artikelen met Na twee jaar eindelijk weer normale editie Mama’s Pride

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht