Schrijfster: Christa Koeyvoets
In Limburg zijn er ontelbaar veel mogelijkheden om muziek te maken. Toch draait het bij veel van die initiatieven vooral om de jongere garde. Maar: wat als je wat ouder bent en je wil wat? Ook daarvoor is steeds meer ruimte in onze provincie.
Muziek als bindend element
“Jonge ouderen, vitaal en vol met ideeën,” zo omschrijft Wil Boumans van stichting Podium Plus Westelijke Mijnstreek de doelgroep. “Maar iedereen is natuurlijk welkom.” Zijn collega Ton Huijsmans vult aan: “Onze stichting houdt mensen achter de geraniums weg, en muziek is daarin een bindend element.” Sociaal contact is van groot belang om gezond ouder te worden, en laat dat nou net het uitgangspunt zijn van de stichting: een gezellige en sociale plek creëren voor de Limburgse vijftigplusser. Dat dat via muziek kan, weten Ton en Wil als geen ander: jarenlang speelden ze samen in een band. Toen dat ophield, merkten ze dat het toch niet zo leuk was om in je eentje te spelen. In oktober 2019 startten ze daarom een project: Join the Band. Wat dat inhoudt? Muzikale ‘jonge ouderen’ spelen samen in bands, al dan niet onder begeleiding van bandcoaches, en treden geregeld samen op.
Wachtlijst
Al vrijwel meteen stroomden de aanmeldingen binnen. Maar… zo’n band vormen is nog best een complex vraagstuk. Ton vertelt dat je als begeleider een match moet vinden op het gebied van “instrument, niveau, muziekvoorkeur, klik tussen de bandleden, maar ook of het in de agenda en die van de bandcoach past.” Want die laatste persoon is van levensbelang in het verhaal. Deze professionals begeleiden repetities, en zorgen er zo voor dat er om de zoveel tijd een geweldig concert neergezet kan worden. Dat gebeurt zo’n twee keer per jaar. Toch wordt er niet te zwaar aan optredens getild. Wil: “bij ons gaat het om gezellig samen muziek maken. Je moet er ook plezier in blijven houden.” Podium Plus groeit als een malle. Ton vertelt: “Ondertussen zijn er acht
popbands en twee vijftigplus popkoren à 55 man elk opgericht. En… er staan ook nog eens veertig mensen op de wachtlijst.” Vanwaar die enorme populariteit? Wil: “In sommige bands en in de twee koren ontstaan echte vriendschappen. Sommige mensen, vooral alleenstaanden, vertellen ons: ‘Dit heeft mijn hele leven veranderd’. Dat doet wel wat met je.” Ton vult aan: “Mensen willen na afloop van de workshops door, en zoeken elkaar tussen repetities op om bijvoorbeeld een solo te oefenen. Het enthousiasme is heel groot.”
Inspiratiebron
Seniorenpop, een soortgelijk initiatief in de regio Maastricht, vonden ze een leuk project, zo vertellen Wil en Ton. Dat initiatief is al sinds enkele jaren populair. Het leek hen wel wat om ook in de Westelijke Mijnstreek zoiets op te zetten. Maar ook Podium Plus inspireert. Zo is nu ook de regio Parkstad bezig een soortgelijk initiatief onder leiding van Bram Peters. Bram is ervaringsdeskundige: hij begeleidt op het moment voor Podium Plus enkele bands voor Join the Band. “Ik dacht: wat in Geleen kan, kan in Parkstad ook. Op datzelfde moment werd ik door Popschool Parkstad benaderd, want zij zochten iemand om zoiets te doen in hun pand. Ik viel met m’n neus in de boter.” Dat was het begin van Back in the Band. Tot nu toe zijn er tien aanmeldingen: “Ik begin met twee bands, maar hoop dat ik de getallen van Geleen ook in Heerlen ga halen!” Bram, van origine drummer, wil het zolang mogelijk alleen regelen – totdat het écht te druk wordt. Een behoorlijke klus, want hij zal de bands ook coachen. Plezier staat daarbij op één, maar iets goeds afleveren natuurlijk ook. Na elke tien workshops komt er namelijk een optreden in een zaaltje of café in de regio, “Als het tenminste enigszins staat.” Misschien ligt iets groters ook wel in het verschiet: “Een festival, Mama’s Pride bijvoorbeeld, dat zou natuurlijk helemaal te gek zijn.”
Pas op de plaats
Helaas: zoals overal in de muzieksector gooit COVID-19 roet in het eten. Zowel Podium Plus Westelijke Mijnstreek als de nog op te zetten bands in de Parkstad regio liggen stil. Ton Huijsmans: “Het is bijna niet mogelijk om een repetitieruimte te vinden waar te allen tijden 1,5 meter afstand gehouden kan worden – laat staan voor de popkoren.” Wil Boumans: “We zijn heel voorzichtig. Gelukkig zijn we begin dit jaar in maart al gestopt, want ik weet dat er in koren die doorgingen veel zieken zijn gevallen.” Ook in Heerlen worden de gevolgen van de pandemie gemerkt, vertelt Bram Peters. Tot nu toe heeft hij alleen een infoavond kunnen organiseren: “Ik wilde eigenlijk in november beginnen, maar door de nieuwe COVID-maatregelen is het even pas op de plaats. Hopelijk zit het er eind november wel in.” Laten we het hopen, want muzikale vijftigplussers zijn razend populair. Tim Gaal, directeur van Poppodium Grenswerk in Venlo, kan dat bevestigen: “Wij trekken veel een wat oudere doelgroep aan, zowel als publiek als muzikaal. In ons café treedt iedere vrijdag een regionale band op, waarvan de gemiddelde leeftijd wel vaker boven de vijftig ligt.” Het café van Grenswerk geldt als een laagdrempelig podium, waarvoor bands zich altijd kunnen aanmelden via het info-adres van Grenswerk. “Ook in de programmering zien we best wat gevorderde artiesten. Zowel een poppodium als muziek zijn voor alle leeftijden.”
Maar natuurlijk ligt ook het cafépodium in Grenswerk even stil. “Ik hoop dat er na de pandemie weer bands te popelen staan om het cafépodium op te gaan. Op het moment hebben amateurbands amper de gelegenheid om op te treden.”
Muzikale uitwisseling
Eigenlijk is het niet verrassend dat er op andere plekken in de provincie ook plannen op tafel liggen om een muziekinitiatief voor vijftigplussers te starten. In de regio Weert bijvoorbeeld, al is het er helaas nog niet van gekomen. Sander Hoeben-Driessen is algemeen coördinator van Muziekcentrum De Bosuil en popcoördinator gemeente Weert. “Ik zou graag, in navolging van Maastricht en Geleen, óók zo’n soortgelijk initiatief beginnen, maar tot nu toe is er nog geen sprake van in onze regio. Het zou fantastisch zijn om in contact te komen met mensen uit de omgeving die samen met mij hieraan zouden willen werken.” Contact opnemen met Sander kan via de gegevens onderaan deze pagina. Ton Huijsmans van Podium Plus Westelijke Mijnstreek kan zich voorstellen dat er in de toekomst een uitwisseling zou kunnen plaatsvinden tussen verschillende locaties: “Wij hebben wellicht een bassist tekort en een andere locatie heeft er eentje teveel. Kan die niet bij ons komen spelen?” Ook in Heerlen ziet Bram Peters zo’n uitwisseling wel zitten: “Op het moment ben ik zelf op zoek naar gitaristen, daar heb ik er niet genoeg van. Heel gek, we hadden juist teveel bassisten. Eentje daarvan staat daarom op de wachtlijst.” Zo’n uitwisseling zal in de toekomst zeker mogelijk worden, als de initiatieven groeien. Het animo is in ieder geval groot.
Contactgegevens