Nieuws

Muzikale verbinding in de gemeente met PopPlaza Peel en Maas: “De energie van muziek is niet in woorden te vatten”

Schrijfster: Christa Koeyvoets

In één zin samenvatten wat de onlangs opgerichte platform PopPlaza Peel en Maas wil bereiken? Dat is lastig. Er is namelijk zoveel te doen. Toch is er één woord dat iedere keer terugkeert: verbinden.

sfeerimpressie EGOpop zaterdag 28 mei 2016

 

“Wij zijn een gemeente met elf kernen waarin alles goed geregeld is en er veel gebeurt op muzikaal gebied, maar waarin je nog meer zou kunnen als je verbindingen legt,” vertelt Anneke Joosten, de gloednieuwe popcoördinator van PopPlaza Peel en Maas. “Ik sprak laatst bijvoorbeeld met een gitaardocent in Koningslust die zei: ‘Goh, die bandjescultuur die ooit in Peel en Maas was, die zou ik wel weer op de kaart willen zetten. Maar ja, hoe doe ik dat dan?’” vertelt ze. “Nou, we hebben een zangdocent in Maasbree, een muziekopleiding in Dok6. Zitten daar jongeren bij die samen een bandje willen vormen?”

Vlek op de kaart
Verbindingen leggen is wat PopPlaza Peel en Maas op de planning heeft staan. Waar komt deze grote ambitie vandaan? Limburg kent een fantastisch actieve muziekscene, maar wat betreft Peel en Maas bleek er een witte vlek op de kaart te zijn, zoals Anneke het omschrijft. En dat terwijl er genoeg aan de hand is op het gebied van muziek – het komt alleen niet altijd naar buiten. De samenwerking tussen de verschillende dorpskernen, waaronder onder andere Helden en Panningen, ontbreekt. Online omschrijft PopPlaza het zo: “In Peel en Maas is er niet één agenda waarin alle activiteiten op het gebied van popmuziek zijn gebundeld of één plek waar muzikanten in Peel en Maas kunnen samenkomen om geïnspireerd te raken.” Juist om die reden besloot de gemeente dat er iets moest veranderen, en de eerste ideeën voor wat uiteindelijk PopPlaza ging heten, werden geboren.

Hechtere band
Al snel stond er een plan van aanpak op poten om tussen de kernen een hechtere band en meer duidelijkheid op het gebied van (pop)muziek te creëren. Anneke: “Jong en oud verdienen alle mogelijkheid om muzikaal te zijn. Wij willen verbinden, ontwikkelen, organiseren en faciliteren, met name door muzikanten actief samen te brengen.” Stap één? Uitvinden welk talent er in Peel en Maas is. “Hebben we dat in kaart gebracht, dan willen we uitvinden: wat willen deze muzikanten nu, hoe willen ze zich verder ontwikkelen?” Dat kan bijvoorbeeld door te indexeren of er meer repetitieruimtes nodig zijn, of of er de wens is voor een popfestival. Anneke: “We gaan dus klein beginnen, maar uiteindelijk willen we in elk dorp een Ambassadeur voor de Popmuziek.”

Popcoördinator
In de eerste weken bestond PopPlaza Peel en Maas alleen uit een bestuur. Nu is daar Anneke bijgekomen. De keuze voor haar als popcoördinator is niet meer dan logisch: al sinds haar jeugdjaren in het Noord-Brabantse Deurne is ze muzikaal actief. Zo zong ze jarenlang in een band en trad ze onder meer op op bruiloften en partijen. Nu woont ze in Kessel, een van de kernen van Peel en Maas. Ook tegenwoordig is ze nog met muziek bezig. Zo organiseert ze onder andere musicals voor kinderen in de gemeente, samen met haar schoonvader. En: sinds kort mag ze dus ook de titel van popcoördinator voor PopPlaza Peel en Maas aan het lijstje toevoegen. Daarover zegt ze erg enthousiast te zijn: “Ik vind het spannend, maar ik heb er ook echt zin in. Als je samen muziek maakt, ontstaat daar vaak zo’n fijne, mooie energie. Dat is eigenlijk niet met woorden te vatten.”

De go-to
Anneke: “De harmonie en fanfare hebben een vaste structuur. Wij willen mensen meer in aanraking brengen met iets anders, namelijk popmuziek.” En: het platform hoopt in de toekomst de harmonie- en fanfarewereld van dienst zijn. Anneke vertelt enthousiast over het uiteindelijke doel: de go-to zijn op het gebied van popmuziek voor iedereen in de gemeente. Waar in Peel en Maas kan ik muziekles krijgen of een podium vinden om op te treden? En waar vind ik andere muzikanten om muziek mee te maken? PopPlaza Peel en Maas weet raad. Ook het organiseren van evenementen, samen met muzikanten en muziekorganisaties, ligt in het verschiet, om zo muzikanten zichtbaarder te maken.

sfeerimpressie EGOpop 2018 zaterdag

 

Populaire muziek
Dat de naam ‘PopPlaza’ is geworden, betekent trouwens niet helemaal dat andere muzieksoorten uitgesloten zijn: “Heel veel valt daaronder. Opera en dergelijke gaat misschien net wat te ver, maar als het een link heeft met popmuziek willen we initiatieven graag bij elkaar brengen.” Voor popmuziek – “Letterlijk populaire muziek, natuurlijk”, is gekozen vanwege het feit dat het veel mensen aanspreekt. Daarnaast is het zo duidelijk dat het om iets anders gaat dan de orkestmuziek, dat zo diepgeworteld zit in het Limburgse hart van jong en oud. Ook PopPlaza Peel en Maas gaat voor een brede doelgroep van alle leeftijden. Anneke: “Muziek verbindt en doet dat op een andere manier dan wanneer je met iemand een gesprek voert. Als je dat van kleins af aan kan meegeven, dan komen daar hele mooie dingen uit.”

COVID-19
Een geweldig concept, maar zoals met veel organisaties en bedrijven heeft ook bij PopPlaza Peel en Maas de COVID-19 crisis roet in het eten geschopt. Vooralsnog kan de stichting, die nog in de kinderschoenen staat, niet veel ondernemen, behalve het maken van virtuele plannen. Er wordt hard gewerkt aan opnames voor afleveringen waarin naar voren komt wat er tijdens het coronavirus gebeurt in de gemeente op muzikaal gebied. Anneke: “We spreken met mensen die iets te maken hebben met popmuziek in Peel en Maas, zoals een festivalorganisator. Ook nodigen we muzikanten uit om te vertellen wat ze nu doen, en laten we clips van hun zien.” Er moet een pas op de plaats worden gemaakt, maar Anneke kijkt wel vooruit: “In September zouden we graag een avond organiseren met muzikanten in Dok6. We weten nog niet zeker of dat daadwerkelijk plaats kan vinden. Na het virus hopen we zo snel mogelijk bij elkaar te komen, zodat we ideeën kunnen gaan uitwerken en daadwerkelijk wat kunnen gaan doen.”

PopPlaza Peel en Maas:
Zoals je hoort hebben we ambities. Daarom is PopPlaza op zoek naar jou! Allereerst inventariseren we welke geweldige muzikanten Peel en Maas heeft. Ben jij muzikant, speel je in een band, ben je producer, singer-songwriter of DJ en
woon je in Peel en Maas? Geef je naam, adres, telefoonnummer en wat je doet door via info@popplazapeelenmaas.nl. We komen graag met je in contact! Uit de inzendingen verloten we een muzikale workshop op maat.

Gerelateerde artikelen met Muzikale verbinding in de gemeente met PopPlaza Peel en Maas: “De energie van muziek is niet in woorden te vatten”

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht