Nieuws

Muurschildering OOC ontdekt in oude pand

Vrijdag opent de wandelexpositie ‘Waarom knip je dat haar niet af?’, waarin vijftig jaar popprogrammering wordt uitgelicht in affiches. Journalist en muzikant Peter Beeker heeft speciaal voor de expositie een podcastserie gemaakt. Vrijdag is het exact vijftig jaar geleden dat het OOC werd geopend, de voorganger van Perron55 en Poppodium Grenswerk. Deze week is tijdens het strippen van het oude OOC-pand aan de Heutzstraat bij toeval een muurschildering opgedoken die in de laatste jaren van OOC in de zaal tegen de muur zat.

Vanaf vrijdagmiddag is het mogelijk om een wandeling langs vijftig jaar Venlose popgeschiedenis te maken. Achter de ramen van de drie panden waar de poppodia gevestigd waren worden affiches geplakt die een beeld werpen op de programmering in die halve eeuw. Gezamenlijk vormen ze een uniek en tijdelijk tijdsbeeld. Het gaat om OOC aan de Kaldenkerkerweg/Heutzstraat, Perron55 een stuk verder op de Kaldenkerkerweg en Grenswerk aan de Peperstraat. Deze expositie was niet mogelijk geweest zonder het archief van Sjaak Peters, die de afgelopen jaren een grote collectie affiches uit de OOC-periode (1971 – 1989) heeft verzameld.

Journalist en muzikant Peter Beeker heeft speciaal voor de expositie een podcastserie gemaakt, die beluisterd kan worden tijdens het wandelen van de ene naar de andere locatie. Hij maakte per locatie een aflevering, de afzonderlijke afleveringen zijn te beluisteren door ter plekke een QR code te scannen.

In het oude OOC pand zat de afgelopen jaren een antiekzaak. Die is inmiddels verhuisd, het pand wordt op dit moment verbouwd tot appartementen en commerciële ruimtes. Tijdens die verbouwing werd bij toeval tijdens het strippen van een muur een wandschildering blootgelegd uit de laatste jaren van OOC.

OOC opende op 26 februari 1971 om halfacht ’s avonds. De ‘popgroep’ Inca Bullet Joe uit Dordrecht was de eerste band die in OOC optrad. Met de komst van OOC ontstond in Venlo voor het eerst een onafhankelijke plek met ruimte voor een doorlopende popprogrammering. Dat is in die vijftig jaar nooit meer verdwenen.

Deze expositie is samengesteld met hulp van Sjaak Peters, Fransz Rombouts en Herman van Megen / Gemeentearchief Venlo, Voedselbank Venlo, Dutch Design Group. Het affiche-ontwerp is van Roel Vennekens – Pixelkraft.

 

Afbeelding muurschildering: Sjaak Peters

Gerelateerde artikelen met Muurschildering OOC ontdekt in oude pand

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht