Woensdag 22 september start de 39ste editie van Musica Sacra. Het kunstenfestival vindt plaats van woensdag 22 tot en met zondag 26 september 2021. Het thema van dit jaar, Moeder Aarde, verbindt de vele programma’s van het festival, bestaande uit muziek, dans, theater, film, spoken word en exposities. Het festival is een coproductie met Theater aan het Vrijthof en is een van de kroonjuwelen van de programmering van deze Huiskamer van Maastricht. De publieke belangstelling voor het festival is groot.
Musica Sacra Maastricht
Musica Sacra Maastricht begon in 1983 als Europees Festival van Religieuze Muziek, verspreid over vier weekeinden.
Het ontwikkelde zich tot een compact en breed geprogrammeerd kunstenfestival voor sacrale muziek gecombineerd
met andere vormen van kunst waarin het jaarlijks wisselende thema een sleutelrol vervult. Om de onlosmakelijke
band met de stad te benadrukken, programmeert Musica Sacra zijn activiteiten in de vele prachtige historische gebouwen van de binnenstad van Maastricht. Vanaf dit jaar vindt er een uitbreiding plaats naar Sittard – Geleen.
Prelude
Met het oog op een bredere verspreiding en beleving van het festival in Limburg hebben Schouwburg De Domijnen en Kunstenfestival Musica Sacra de handen ineengeslagen. De vrucht van deze culturele samenwerking in Zuid-Limburg mag er zijn! Met gepaste trots presenteert Sittard-Geleen een prelude op het festival in Maastricht.
Het programma start op woensdag 22 september in Sittard met onder andere muziek, dans en film. Een eerste stap die hopelijk als een amuse doet verlangen naar meer.
Muziek van alle tijden en windstreken, in diverse bezettingen
Muziek vormt van oudsher de basis van Musica Sacra. Tijdens dit festival komen diverse periodes aan bod, uitgevoerd
in diverse bezettingen, van klein tot groot: van gregoriaans (Sorelle), vocale en instrumentale muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance (Pluto-ensemble, Seconda Prat!ca en Cantus Modalis, Capella de la Torre), Barok (Ad Mosam Barock), Romantiek (Dudok Quartet Amsterdam) tot muziek uit de 20e en 21 eeuw (Wiek Hijmans – elektrische gitaar, Frank Steijns & Boudewijn Zwart, Juliet Fraser & Mark Knoop, Gurdjieff Ensemble, Black Pencil, Studium Chorale, Fie Schouten & Friends, Dudok Quartet Amsterdam, Tim Kliphuis Sextet & Friends, Nynke Laverman, Severin von Eckardstein & Liebrecht Vanbeckevoort, Marcel Verheggen, philharmonie zuidnederland, Tobias Borsboom) en wereldmuziek (Salawat Dulang Arjuna Minang, Gurdjieff Ensemble, Tim Kliphuis Sextet & Friends).
Openingsprogramma Prelude in Sittard – Geleen
Met een welkom en een speech houdt Andries Houtakkers, wethouder in de gemeente Sittard-Geleen voor onder meer cultuur, deze eerste editie van de Prelude op Musica Sacra ten doop. Ad Mosam Barock, huisgezelschap van Sittard-Geleen, zal het geheel muzikaal opluisteren. De opening vindt plaats op woensdag 22 september, echter in besloten kring in verband met de beperkte zitcapaciteit door de coronamaatregelen.
Openingsprogramma Maastricht
Op vrijdag 24 september (15.00 uur) vindt de opening van het festival in Theater aan het Vrijthof in Maastricht plaats. Na een welkomstwoord door festivaldirecteur Brigitte van Eck volgt een speech door Frans Bastiaens, de nieuwe wethouder voor onder meer cultuur van de gemeente Maastricht. Met medewerking van Dudok Quartet Amsterdam.
Limburgse roots
Uiteraard is Limburg goed vertegenwoordigd tijdens het festival: zo maakt Heerlenaar Joost Vrouwenraets voor de Maastrichtse Hanna van den Berg een choreografie bedacht op het eerste deel van Le Sacre, en vertelt Venlonaar paleontoloog John Jagt over de blootlegging van de aarde tijdens een wandeling naar de ENCI-groeve. Ook philharmonie zuidnederland, Studium Chorale, Ad Mosam Barock, Frank Steijns (carillon), Het Geluid Maastricht, Het Basilicakoor, Cappella Sancti Servatii en Marcel Verheggen (orgel) geven op muzikale wijze acte de présence.
Highlights met o.a. 7 wereldpremières en 5 Nederlandse premières
Onmiskenbare hoogtepunten in deze nieuwe editie zijn de vele premières op het gebied van muziek, theater en dans. Het gaat om maar liefst 7 wereldpremières: Studium Chorale – Gaia (muziek), philharmonie zuidnederland- Ritratto (muziek), Juliet Fraser & Mark Knoop – This Unquiet Autumn en Natural World (muziek), Dienst Sint Janskerk – nieuwe compositie (muziek), Hoogmis Onze Lieve Vrouwebasiliek – Missa Choralis (muziek), Le sacre du printemps – nieuwe choreografie op L’adoration de la terre (dans). De 5 Nederlandse premières hebben betrekking op: gitarist Wiek Hijmans – Ingwe (muziek), organist Marcel Verheggen – La Croix dus Sud op. 15 (muziek), Dudok Quartet Amsterdam –
Strijkkwartet nr.10 ‘Høsttidløs’ (muziek), Studium Chorale – Earth said to Death: Anthem contra Corona (muziek), Toneelacademie Maastricht – Broze Aarde (theater / dans).
Filmaanbod tijdens Musica Sacra
Ook film maakt onderdeel uit van Musica Sacra Maastricht. In samenwerking met Musica Sacra presenteert Lumière
diverse bijzondere films en documentaires rondom het festivalthema Moeder Aarde. Een aantal hiervan is ook in
Filmhuis De Domijnen in Sittard – Geleen te zien.
2.00 uur
Uitgebreid randprogramma met GAIA als blikvanger!
Wilt u zich nog meer verdiepen in het festivalthema? Bezoek dan een van de vele activiteiten uit het randprogramma waaronder de blikvanger van het festival: GAIA! Ook lezingen, een wandeling, een poëzieperformance door Gaston Bannier & Mischa Kool en exposities staan op het programma.
GAIA: imposante installatie van de Britse kunstenaar Luke Jerram
GAIA is een immense globe, nog nooit vertoond in Nederland en een absolute must see voor eenieder die onze planeet een warm hart toedraagt. Deze installatie is vernoemd naar de oermoeder Gaia uit de Griekse mythologie: zij is de personificatie van de Aarde, die uit Chaos is ontstaan en de elementen aarde, water, lucht en vuur bevat.
De bewegende wereldbol met een diameter van 7 meter, is van binnen verlicht en van buiten met NASA-satellietbeelden ‘beplakt’. Met een 29 minuten durende surround-soundscape roept deze installatie het emotionerende overview-effect op dat astronauten ervaren wanneer ze de aarde vanaf de maan zien. De globe met een diameter van 43 meter wordt opgehangen in de monumentale Maastrichtse Gashouder. Zonder twijfel zal de aanblik van GAIA spectaculair zijn!
Lezingen
Filosofeer mee met Paul van Tongeren (Denker des Vaderlands). Hij verzorgt de festivallezing. In 2013 won hij met zijn boek Leven is een Kunst de Socratesbeker voor het ‘meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek’. Florentijn van Rootselaar spreekt over de toenemende klimaatcrisis en de alsmaar complexere verhouding tussen mens en natuur. Dwalen in het Antropoceen is de titel van de lezing van René ten Bos, filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
De aarde blootgelegd: wandeling met paleontoloog John Jagt
Wederom staat er een bijzondere wandeling op het programma. Met een eeuw van delving van mergel in de Sint Pietersberg legde cementfabriek ENCI een deel van het miljoenen jaren oude schilletje van de aarde bloot. Daarbij kwamen ook kolossale schatten aan het licht, zoals fossiele resten van de Mosasaurus. Paleontoloog John Jagt vertelt daarover tijdens een tocht die vanuit het Natuurhistorisch Museum leidt naar de immense ENCI- groeve.
Daarnaast is er een fototentoonstelling van fotografe Flora Lemmens en zijn er exposities van de studenten Vormgeving / Visuele Communicatie van de Maastricht Institute of Arts, Zuyd Hogeschool. Met Nusa Ina is de sociale sculptuur Archipelago van Juul Sadée en haar Molukse groep Ikatan voor de derde keer present tijdens Musica Sacra.