Nieuws

Mt. Atlas brengt ‘tyfusherrie’ vol advies en liefde

15-09-2022, Jules Hameleers

Een colonne volgelingen reist hun kleurrijke leider achterna van een hoge berg in een fantastisch niemandsland, terug de bewoonde wereld. Terug naar het dagelijks leven, met beide voeten op de grond, in plaats van met het hoofd in de wolken. En dat dan met harde, sferische en mysterieuze post-punk op de achtergrond. Vaag en ongrijpbaar? Voor frontman Sven Vek van Mt. Atlas is het dat verre van, want die omschrijving omvat precies de sfeer die hij in de muziek en tijdens optredens van zijn band wil neerzetten. “Mt. Atlas is een plek waar ieder individu – ik, de bandleden én onze fans – zijn creativiteit en liefde kwijt kan. Hoe dat er ook uitziet.”

Wanneer Vek begint te praten over zijn band, concept en hersenspinsel dat Mt. Atlas heet, is er geen houden meer aan. De verhalen, ideeën en concepten buitelen over zijn luisteraars heen. Hoewel Veks band uiteindelijk ‘gewoon’ een post-punkband is, is het voor de jonge Heerlenaar veel meer. “Het is een plek waar we onszelf kunnen zijn, een plek waar ik via de songteksten mijn ei kwijt kan en waar we anderen in samenbrengen om te verbinden door de dingen die wij  – en zij dus ook – vet vinden.”

REIS NAAR DE VALLEI

Een plek, dus. Wanneer Vek en zijn medebandleden bezig zijn met het schrijven van muziek en het nadenken over hun concept, stelden zij zich Mt. Atlas altijd voor als een fysieke plek: een dorpje bovenop een hoge berg in een land waar nog nooit iemand van gehoord had. Die fantasieën waren – en zijn nog steeds – een constante voeding voor hoe Mt. Atlas zich presenteert op het podium en de muziek die de band maakt. “Maar het moest wel concreter”, legt Vek uit. “Ik hoorde vaak van mensen die onze muziek leerden kennen, dat ze het heel vet vonden en dat ze zagen dat er een idee achter zat, maar dat ze niet zo goed begrepen wat dat dan precies was. Mt. Atlas als band zal altijd iets mystieks blijven, maar de EP die we binnenkort gaan uitbrengen is wel een van de meest concrete én persoonlijke ooit.”

En zoals het Mt. Atlas betaamd, zit ook achter die plaat een concept en verhaal. De commune die afgelegen woonde in dat bergdorpje, daalt nu af naar de vallei, om daar weer contact te maken met de bewoonde wereld. Om zo alle wijsheid die zij daarboven hebben opgedaan te delen met de wereld. Hun nieuwste EP, die op zaterdag 1 oktober gepresenteerd wordt in de grote zaal van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen, heet niet voor niks Advice. “Mijn teksten zijn helderder en concreter dan ooit. Eigenlijk wil ik gewoon advies geven en liefde verspreiden, in een pakket van hele harde herrie”, grinnikt Vek.

Voor de EP-release heeft Mt. Atlas financiële ondersteuning gekregen van de makersregeling van Pop in Limburg. Die avond zal uiteraard datzelfde fantasievolle sausje krijgen als alle dingen die de band doet. “Ik wil er nog niet te veel over vertellen, maar het wordt echt crazy. Zo zijn er meerdere optredens, is er op de gekste plekken in het pand iets te beleven en worden ontzettend onwaarschijnlijke dingen samengebracht op één avond. De enige reden dat het bij elkaar is, is omdat wíj het vet vinden. Zo inspireren we anderen om ook zichzelf te zien. Het is een kijkje in ons hoofd.”

‘BOZE-MANNEN-GITAARMUZIEK’

Het gaat hier vooral over de filosofie en het concept die Vek in Mt. Atlas stopt, terwijl het toch echt een band is die muziek maakt. ‘Boze-mannen-gitaarmuziek’, volgens recensent Malou Miedema van popplatform 3voor12 over het openingsoptreden van Mt. Atlas op Pinkpop. Vek fronst wanneer hij die term hoort. “Ja, we maken een bak tyfusherrie, dat klopt, maar dat is nou eenmaal het middel dat we hebben. Dat is de muziek die we zelf luisteren en die we vet vinden. Maar met boze-mannen-gitaarmuziek, doe je wat we doen écht te kort, vind ik. Er zit veel meer achter dan dat.”

Pinkpop, zeg je? Ja, het was een magisch, fantastisch moment, dat Vek en zijn band het podium mochten betreden na het winnen van de Limburgse bandwedstrijd Nu of Nooit. Maar het was ook het begin van een donkere tijd voor de frontman. “Het was een euforisch moment, maar er begonnen ook vervelende dingen daar. Zo kreeg ik backstage bij Pinkpop ineens een hele rare aanval, die ik niet kende. Ik werd heel duizelig en had een onregelmatige hartslag. Ik dacht zelfs even dat ik niet kon spelen. Later bleek ik een angststoornis te hebben. Toen de coronapandemie de kop op stak, was dat eigenlijk een redding. Daardoor had ik de rust en ruimte om alles te verwerken en langzaam weer dingen te leren durven, zoals naar winkels gaan en op het podium staan.” En die ervaring, die tijd van paniekaanvallen, was de voeding voor de concrete en diepe EP die nu staat te popelen om zijn gezicht te laten zien.

En Pinkpop, dat klinkt leuk, maar was het nodig? “Nee”, vindt Vek. “Maar het was wel echt tof, fuck yeah. Maar nu op eigen kracht verder kunnen en doorbreken, dat zou echt de shit zijn.”

Kaarten voor de EP-release zijn te bestellen via de website van Nieuwe Nor via deze link: https://nieuwenor.nl/programma/2022/10/01/mt-atlas-ep-release#:~:text=Mt.,oktober%202022%20%2D%20Poppodium%20Nieuwe%20Nor 

Gerelateerde artikelen met Mt. Atlas brengt ‘tyfusherrie’ vol advies en liefde

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht