Nieuws

Mosae Zappa 2023

Festival gewijd aan componist, satiricus en muzikale duizendpoot Frank Zappa (1940-1993).

Mosae Zappa is het meest toonaangevende Frank Zappa-evenement in het Euregionaal Maas-Rijngebied en viert de muziek en het leven van componist, satiricus en muzikale duizendpoot Frank Zappa (1940-1993). Hoogtepunt van haar jaarlijkse evenementenreeks is het Mosae Zappa Festival dat bestaat uit drie dagen lang diverse bands en andere (live) acts op diverse locaties in Parkstad.

Van vrijdag 24 t/m zondag 26 november vindt de achtste editie plaats in Heerlen en Landgraaf, met zaterdag overdag verschillende activiteiten in Heerlen-centrum en ’s avonds het main festival in de Oefenbunker. Inclusief een gratis pre-party op vrijdag 24 november in Café Bluff en een Mosae Zappa matinee in de Oefenbunker op zondag.

Ook deze editie staat weer een keur aan artiesten op het programma. Met als special guest niemand minder dan gitarist/songschrijver Gary Lucas, onder andere bekend vanwege zijn werk met Captain Beefheart en Jeff Buckley.

Andere bevestigde namen voor het festival weekend zijn:

Die Miserablen Hurensöhne (D) openen het festival op vrijdag (24-11) in Café Bluff met Duitstalige versies van bekende en minder bekende Zappa krakers. Aansluitend zullen de Mosae Zappa resident DJ’s The Disco Boyz het feest tot in de kleine uurtjes voortzetten. De entree is gratis.

De Haagse pianist Fred Händl (solo), Maastrichts heetste busker Remko Serban en de freaky DJ’s van The Disco Boyz zijn op zaterdagmiddag (25-11) te bewonderen in respectievelijk Outpoet (Veemarktstraat) en Café Tess (Bongerd). Ook hier is de entree gratis.

Op zaterdagavond vindt het ‘main-event’ plaats in de Oefenbunker te Landgraaf met de elfkoppige Frank Zappa tribute Cheap Thrills, de internationaal geprezen jazzrock formatie The Wrong Object van meestergitarist Michel Delville, de onstuimige lokale garage bluesrockers Wolfbox en natuurlijk living legend Gary Lucas. Lucas is vooral bekend van zijn werk met Captain Beefheart en Jeff Buckley maar werkte ook samen met artiesten als Leonard Bernstein, Lou Reed en Nick Cave

Op zondagmiddag (26-11) zal de Vlaamse jazzrock sensatie Kameel headliner zijn tijdens Mosae Zappa’s Jazzmatinee, met als support HBH ft. Jeff Hollie (saxofonist en vocalist op het album Joe’s Garage van Frank Zappa).

Bezoekers van het festival op zaterdagavond hebben met hun entreebewijs gratis toegang tot het Zappa matinee op zondag.

Samenwerking Arf-society / Zappanale:Mosae Zappa werkt dit jaar voor het eerst samen met de Arf-Sociëty. Arf is een internationale Frank Zappa gerelateerde culturele organisatie die opereert vanuit de regio Rostock in het voormalige Oost-Duitsland. Sinds 1990 organiseert ze het jaarlijkse Zappanale openluchtfestival in Bad Doberan dat uitgroeide tot een vierdaagse happening met duizenden bezoekers uit alle werelddelen. Zappanale is daarmee ’s werelds grootste Frank Zappa gerelateerde evenement.De Arf-society organiseert haar jaarlijkse ledenvergadering dit jaar voor het eerst buiten de eigen landsgrenzen en zal zaterdagmiddag (25-11) neerstrijken in het Betahuis in Heerlen.

Mosae Zappa Support:Mosae Zappa is een non-profit festival dat al sinds 2011 wordt georganiseerd in Zuid-Limburg. Begonnen in Maastricht maar al snel verkast naar Heerlen (en later ook Landgraaf) groeide het uit tot het meest toonaangevende Frank Zappa festival in Nederland en de Euregio. De enige manier waarop zij de voortzetting van hun jaarlijkse reeks evenementen kunnen verzekeren, is met een beetje hulp van ‘vrienden’. Vandaar dat de organisatie ook VIP tickets verkoopt. Met een VIP-ticket ontvang je gratis exclusieve cadeaus, merchandise en andere voordelen tijdens het festivalweekend.

 

Over Frank Zappa:Frank Vincent Zappa (21 december 1940 – 4 december 1993) was een Amerikaanse muzikant, componist, activist en filmmaker. Zijn werk wordt gekenmerkt door non-conformiteit, vrije-vorm improvisatie, geluidsexperimenten, muzikale virtuositeit en satire op de Amerikaanse cultuur. In een carrière van meer dan 30 jaar componeerde Zappa rock-, pop-, jazz-, jazz fusion-, orkest- en musique concrète-werken, en produceerde hij bijna alle meer dan 60 albums die hij uitbracht met zijn band The Mothers of Invention en als solo. artiest. Zappa regisseerde ook speelfilms en muziekvideo’s en ontwierp albumhoezen. Hij wordt beschouwd als een van de meest innovatieve en stilistisch diverse rockmuzikanten van zijn tijd.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht