Nieuws

Mama’s Pride viert moederdag met gratis festival voor iedereen

Jong en oud komen samen bij muziek van o.a. Roxy Dekker, straattheater, foodtrucks, kunst, silent disco, en nog veel meer…

Het gratis toegankelijke moederdag-popfestival Mama’s Pride is inmiddels zoveel meer dan popmuziek. De 29e editie op 11 en 12 mei a.s. in het Burgemeester Damenpark in Geleen biedt ruimte aan jonge makers, heeft straattheater, tien foodtrucks, een silent disco en een uitgebreide kids area voor de kleinste festivalgangers. Muziek is en blijft de hoofdmoot. De opvallendste naam op de line-up is Roxy Dekker. Het Nederlandse pop-icoon domineert momenteel alle hitlijsten met de nummer 1-hit ‘Sugardaddy’. De verscheidenheid in de meer dan 60 acts die in twee festivaldagen op zes podia de revue passeren is enorm. Het programma gaat van rock, punk en indie tot brass en balkan en van neo-klassiek en electronische muziek tot tribute-acts en Limburgstalige artiesten. Zo biedt Mama’s Pride weer een programma voor iedereen, nog altijd gratis toegankelijk!

Muziek
Mama’s Pride heeft dit jaar weer een aantrekkelijk programma samengesteld voor iedere muziekliefhebber. Blikvanger op het hoofdpodium is Roxy Dekker. Dé mega-populaire Nederlandse zangeres domineert momenteel alle hitlijsten met het nummer ‘Sugardaddy’. Ook te zien en horen zijn Herman Brood’s voormalige begeleidingsband Wild Romance, de Belgische punkers van Meltheads, de nieuwe Britse rocksensatie Stone en de Belgische all-female indie-groep Bluai. De twee laatstgenoemden spelen later deze festivalzomer op het hoofdpodium van Rock Werchter maar zijn eerst gratis te ervaren in Geleen. Uit Groot-Brittannië komen verder de Northern Soul-band Smoove & Turrell en singer-songwriter James Walsh. Die laatste stond al twee keer op Pinkpop met zijn band Starsailor. Ook zijn er weer een groot aantal talentvolle Nederlandse acts te zien waaronder Droom Dit, Primaat en Brass Rave Unit.
Op de Volt Stage presenteert het Sittardse poppodium Volt tien talentvolle Limburgse acts waaronder MT. Atlas, Janet Livv en Ruby Mus. De Wilhelmina Stage biedt vooral Limburgstalige muziek en verrassende acts, waaronder een paar tributes.
Dit jaar is er meer ruimte voor electonische muziek. Liefhebbers kunnen zich verheugen op de bekende Italiaanse house-dj Marco Lys en Borokov Borokov op zaterdagavond, een silent disco vol techno en drum&bass en de nieuwe Mama’s Danstent met heel veel soul en disco.

Jongerencultuur
Mama’s Pride geeft dit jaar sowieso meer ruimte aan jong creatief talent. De samenwerking met de ambitieuze jongerenorganisatie Breakfast Club is uitgebreid. Niet alleen verzorgen ze de silent disco met lokaal dj-talent, maar ook wordt er in hun area een expositie-ruimte ingericht met werken van lokale makers als Baaihaai, Aiiia, Vance Vice, Erics Havoc, Underdog en Tears. Daarnaast maakten zes kunstenaars speciaal voor het festival een creatie in het kader van project ‘Design Your Own Festival’. Zij lieten zich inspireren door het Burgemeester Damenpark als historische muziekfestivallocatie en presenteren elk een werk ter grootte van een bouwhek.

Gratis toegang
Festival-directeur Kees van den Berg is er trots op dat ook de 29e editie van Mama’s Pride gratis toegankelijk is en onderstreept het belang hiervan: “Niet iedereen kan dure festivaltickets kopen en daarom zien we het als onze taak ons festival gratis toegankelijk te houden. Daarvoor krijgen we subsidie van de gemeente Sittard-Geleen, provincie Limburg en het Cultuurfonds. Bij het samenstellen van het programma houden we er rekening mee dat we een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Er zijn pareltjes voor de liefhebber, zoals Starsailor-zanger James Walsh of de Belgische all-female indie-formatie Bluai, maar ook een paar tribute-acts, Limburgstalige muziek, een brassband, neo-klassiek pianist en wereldmuziek. Dit jaar is er meer elektronische muziek voor een jong publiek. Maar óók voor een oudere doelgroep. In de nieuwe Mama’s Danstent kan van harte worden gedanst op soul, funk en house. Deze hele combinatie maakt Mama’s Pride een uniek familie-festival waar iedereen samenkomt in een gemoedelijke en ongedwongen sfeer.”

Samenwerking
Mama’s Pride 2024 kent zes podia en inhoudelijke samenwerkingen met o.a. cultuurfestival Spectaculo, de eerder genomende Breakfast Club, poppodium Volt en Kunstbende Limburg. Kees van den Berg: “We willen met ons festival een verbindende rol spelen binnen Sittard-Geleen. Ik zie lokale samenwerking als een belangrijke voorwaarde voor het succes van het festival en als kans om te blijven vernieuwen en groeien.” Dit jaar geeft het vorig jaar geïntroduceerde Geleense cultuurfestival Spectaculo op beide dagen een voorproefje van haar komende editie eind juni met doorlopende straattheater-voorstellingen. Ook is er een vernieuwde kids area waarbij wordt samengewerkt met Steinerbos en is de food area uitgebreid. Er staan dit jaar in totaal 10 foodtrucks op het festival, allemaal afkomstig uit de directe regio.

In totaal zijn er optredens van 66 acts op Mama’s Pride 2024, in alfabetische volgorde zijn dit: 32 Ohm, @SheeranTribute Show, Anna-Rose Clayton, Ants b2b ICB, Baroesjko, Bluai (BE), Borokov Borokov (BE), Brass Rave Unit, Dit Bin Ich Neet, Dj Autismo, Dj Jay-D, DJ Nys, Dj Pelmke, Dj SAYA, Dj Stanley Redex, Dj Voltage, Dj York, Dreamer, Droom Dit, El Jahappah, F.I.X., Foöl, Hence The Bravery, Hermans, Iefow, Ishi, James Walsh (UK), Janet Livv, Jean Lucas, Jomp, Julia Sabaté, Kenny Chulzz, KeyCult, Lardinho, Luna Swoosh, Lorrie b2b JUMA, Marco Lys (IT), Meltheads (BE), Mink, Minzo, MT. Atlas, Norah Rhodes, Per, Phases, Primaat, Rindue, Puur Vuur, Radomir Vasiljevic and his Balkan Orchestra, Roxy Dekker, Ruby Mus, Sanny & Myron, Skinnie, Soufully Yours, Smoove & Turrell (UK), Stone (UK), Team Bubbles, Thames, The ABBA-Girls ‘goes 80s’, The Mocks, Tincker b2b Lambu, ULT, Videocall, Vocal School Nancy Deusings, Whybe, Wild Romance en Zuivere Troep.

Mama’s Pride vindt plaats op 11 & 12 mei 2024 in het Burgemeester Damenpark in Geleen. De organisatie verwacht 20.000 bezoekers over twee dagen. Voor meer informatie, kijk op www.mamaspride.nl.

Foto van Meltheads door Yagine Hamzaoi

Gerelateerde artikelen met Mama’s Pride viert moederdag met gratis festival voor iedereen

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht