Nieuws

Makaya McCraven In These Times Tour + exclusieve Q&A

Volkskrant ★★★★

Makaya McCraven is één van de meest veelzijdige en veelgevraagde drummers van dit moment. Vorig jaar maakte deze in Chicago wonende jazzmuzikant, componist en producer indruk op het podium van North Sea Jazz. Dit jaar staat hij met zijn enige Nederlandse show in Theater Heerlen met het gloednieuwe werk van zijn laatste album In These Times dat hij in september 2022 uitbracht.  

“Heerlijk die muzikanten die zich door niets laten leiden en lekker hun eigen gang blijven gaan. In These Times is zo’n verrassingsplaat die je volledig ondersteboven blaast”, recenseert Written in Music en beloont het nieuwe werk van Makaya McCraven met 4,5 van de 5 sterren. Andere toonaangevende critici zijn even lovend. “McCraven creëert op In These Times zijn eigen muzikale universum… dat van de eerste tot en met de laatste noot fascineert, verbaast, betovert en hypnotiseert”, meldt MusicMeter.

Opgegroeid met jazz

Makaya McCraven werd geboren in Parijs maar groeide op in Massachusetts aan de Amerikaanse oostkust. Zijn ouders waren professionele muzikanten en als tiener trad hij al regelmatig op met zijn vader, jazzdrummer Stephen McCraven. In 2006 verhuisde Makaya naar Chicago. Daar ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd studiodrummer. Zo speelde hij onder meer met Archie Shepp en Yusef Lateef, Bernie Worell Soulive en Marcus Strickland.

The beat scientist

In These Times is het zevende album van Makaya in acht jaar tijd. Zoals kenners van zijn muziek konden verwachten, zoekt hij ook op dit album het experiment op; ditmaal met top muzikanten zoals gitarist Jeff Parker, harpiste Brandee Younger en Ohmme’s Macie Stewart. Niet voor niets wordt McCraven ook wel ‘the beat scientist’ of ‘cultural synthesizer’ genoemd. Hij verlegt grenzen, mixt invloeden van traditionele jazz tot avant-garde, pop, rock, hiphop en soul en improviseert erop los. In deze samensmelting van stijlen en genres blijft echter onomstotelijk hoorbaar en voelbaar dat zijn roots in de jazz- en wereldmuziek liggen. “This is music made by a 21st century man who sees no need to suppress his hip hop chops or rock spirit in an effort to fit in and be dubbed a jazz drummer.” – AllAboutJazz.com.

 

Check One-Two presents: Q&A Makaya McCraven

Voorafgaand aan de voorstelling vrijdag 17 november 2023 verwelkomen Sergej Kreso en Daan Gooren Makaya je bij een exclusieve Q&A-sessie. Deze sessie is gratis bij te wonen, maar heeft een beperkt aantal plekken.

Sergej Kreso is niet alleen een getalenteerde drummer, maar ook een documentairemaker, geboren in Bosnië-Herzegovina. Hij heeft een nominatie voor een Gouden Kalf ontvangen voor zijn recente documentaire “Here we move, here we groove”.

Daan Gooren is een getalenteerde drummer afkomstig uit Heerlen. Hij is bekend in de lokale muziekscene, vooral met zijn band ‘VLAMP’.

 

 

 

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht