Nieuws

Limburg doc: Onze Berg

Met 225 meter NAP is de Wilhelminaberg de hoogste steenkoolberg van Nederland.  Ontstaan als afvalberg tijdens de steenkoolwinning in Limburg. Zwarte hopen, destijds net zo kenmerkend voor het landschap van de Limburgse mijnstreek als de koeltorens en de mijnliften. Vrijwel alle steenkoolbergen zijn na de mijnsluiting in 1974 afgegraven. De afvalberg van de staatsmijn Wilhelmina op de grens tussen Landgraaf en Kerkrade bleek echter te groot om “weg te werken”.  50 Jaar verder wordt op de flanken van deze Wilhelminaberg gesport en gewandeld. De voormalige afvalberg lijkt een echte berg geworden. Een landmark in de Regio Parkstad. Maar is dat ook zo?

In de L1mburgdoc “Onze Berg” probeert theatermaker Nina Willems antwoord te krijgen op die vraag. Willems groeide op in de Heerlense wijk Zeswegen: gebouwd op de deels afgegraven steenkoolberg van de Oranje Nassau-mijn. Voor de film bezochten Nina en documentairemaker Paul Versteegen met een camerateam diverse keren de Wilhelminaberg,  om daar verschillende “bergbezoekers” te spreken.  Wintersportfanaten die van heinde en verre naar de kunstskipiste van Snowworld komen, wandelaars die de berg van zwart naar groen zagen kleuren. Sporters voor wie de 508 treden tellende trap op de westflank één groot fitnesstoestel is. Wat is voor hen de Wilhelminaberg? Méér dan alleen maar tijdverdrijf? En wat te denken van het vrij recent gebouwde Lichtkunstwerk van Har Hollands op de top van de berg. Geeft dat de Wilhelminaberg extra betekenis?

De documentaire Onze Berg gaat 26 augustus op L1 tv in premiere. Kijk voor meerdere uitzendtijden op L1.nl.

De Heerlense electro producer Subp Yao maakte de muziek voor de 25-minuten durende film.
De L1mburgdoc “Onze Berg” kwam tot stand met financiële ondersteuning van IBA-Parkstad, Stichting Behoud Mijnhistorie, Stichting Pop in Limburg en L1.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht