Nieuws

Jubilarissen proosten op start festivalseizoen in hart van Maastricht

Theater aan het Vrijthof (30 jaar) | Musica Sacra (40 jaar) | Nederlandse Dansdagen (25 jaar)

Het nieuwe culturele seizoen in Maastricht start traditiegetrouw in september en oktober met een aantal inspirerende festivals op het gebied van dans, muziek, theater en meer. Dit seizoen is extra feestelijk dankzij de jubilea van Musica Sacra (40e editie) en de Nederlandse Dansdagen (25e editie). Theater aan het Vrijthof (30 jaar) is trotse partner en festivalhart. De onderlinge samenwerking tussen de organisaties is de afgelopen jaren productief en betekenisvol gebleken. Samen blikken directeuren Brigitte van Eck, Ronald Wintjens, Martine van Dijk en projectleider Fons Dejong daarom kort terug op de historie en het erfgoed van de twee festivals. Maar vooral proosten ze op de start van de twee bijzondere jubileumedities. Musica Sacra met thema ‘Exodus’ vindt plaats van vrijdag 16 t/m zondag 18 september, gevolgd door de Nederlandse Dansdagen onder het motto ‘Dans met mij’ van vrijdag 30 september t/m donderdag 6 oktober.

 

Kunstenfestival Musica Sacra presenteert 40e editie met actueel thema ‘Exodus’

Musica Sacra begon in 1983 als muziekfestival. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde het zich tot een compact multidisciplinair kunstenfestival rond sacraliteit dat behalve muziek ook andere genres bestrijkt: theater, dans, film, educatie, kunst en meer. Voor projectleider Fons Dejong is dit na 21 jaar zijn laatste editie. Hij heeft de transformatie van Musica Sacra van dichtbij meegemaakt en benadrukt vooral de vernieuwende geest van het festival: “Ondanks alle uitdagingen bestaat Musica Sacra al 40 jaar. We hebben het overleefd, dat is bijzonder. Het festival heeft altijd een weg gevonden om zichzelf opnieuw uit te vinden, om nieuwe wegen te bewandelen. Zo heeft het religieuze aspect plaatsgemaakt voor een bredere sacrale beleving en dus ook een breder programma en publiek. Alleen al voor de diversiteit is het festival een bezoek waard. En vanwege het thema Exodus, dat dit jaar pijnlijk actueel is.” De jubileumeditie gaat op vrijdag 16 september van start en kan tot en met zondag 18 september bezocht worden op prachtige historische locaties in de binnenstad van Maastricht. Musica Sacra is ook actief in Sittard-Geleen, Weert, Venlo en Hasselt (B)

Theater aan het Vrijthof is festivalhart en trotse partner

Tijdens Musica Sacra en de Nederlandse Dansdagen is Theater aan het Vrijthof festivalhart: hét podium voor diverse voorstellingen en exposities, maar ook een centrale plek waar makers, ensembles en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Brigitte van Eck, directeur Theater aan het Vrijthof, is trots op deze waardevolle rol van het theater, maar vooral ook op de productieve en betekenisvolle samenwerking met de festivals in de stad: “Musica Sacra en de Nederlandse Dansdagen zijn onlosmakelijk verbonden met het theater én met Maastricht. Beide festivals hebben deze status verworven in de 40 jaar en 25 jaar dat ze actief zijn. Bijzonder aan Musica Sacra is dat het in co-productie met Theater aan het Vrijthof wordt gerealiseerd. De samenwerking met de Nederlandse Dansdagen verloopt in partnerschap; wij stellen ons ‘huis’ en onze expertise graag ter beschikking om een bijdrage te leveren aan de ambities van het festival.”

 

Op de foto van links naar rechts: Fons Dejong (projectleider Musica Sacra), Brigitte van Eck (directeur Theater aan het Vrijthof en directeur-bestuurder Musica Sacra), Ronald Wintjens (algemeen directeur Nederlandse Dansdagen), Martine van Dijk (zakelijk directeur Nederlandse Dansdagen)

© Jean-Pierre Geusens | FOCUSS 22

 

Voor informatie over Musica Sacra kunt u contact opnemen met Hetty van Dongen | Medewerker Marketing & PR | +31 6 142 646 99 | hetty.van.dongen@theateraanhetvrijthof.nl
https://www.musicasacramaastricht.nl/

Voor informatie over de Nederlandse Dansdagen kunt u contact opnemen met:

Claudia Laenen | Hoofd Marketing | +31 6 241 644 30 | claudia@nederlandsedansdagen.nl
https://nederlandsedansdagen.nl

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht