Nieuws

JesperJesper speelt nu in Wolfmother en in het najaar Popronde

Het ene moment heb je een grote festivalmenigte voor je neus en het andere moment een handjevol publiek. Voor muzikanten is flexibiliteit een cruciale eigenschap, dat zal ook zeker iedere ex-Popronde deelnemer beamen. In het muzikantenbestaan is geen dag hetzelfde, zoals dat van Jesper bijvoorbeeld, drummer en gitarist bij bands als Paceshifters en Mozes and the Firstborn en momenteel tourt hij door Europa als drummer van de band Wolfmother. Nu speelt hij festivals en uitverkochte zalen om zich dit najaar in een ander avontuur te storten: zijn nieuwe band JesperJesper waarmee hij als frontman aan de Popronde deelneemt. Hoe bereidt hij zich voor op de overgang van uitverkochte zalen naar spelen in de plaatselijke bruine kroeg? En wat beweegt hem er (na al die jaren) toe om op de voorgrond te treden als zanger?

Waar kunnen mensen jou van kennen? / Met welke projecten ben je zoal bezig?
Mensen kennen mij denk ik vooral als drummer/zanger van alternatieve rockband Paceshifters. Dit jaar speel ik al 10 jaar in deze band! Naast Paceshifters heb ik in veel andere bands gespeeld, onder andere Mozes and The Firstborn en Storksky. Met Storksky en Prestcold Molly heb ik al eens eerder meegedaan met de Popronde. De laatste paar jaren ben ik veel bezig met mijn nieuwe band JesperJesper. Samen met mijn goede vriend en muzikant Robin Van Saaze (Robbing Banks) heb ik een EP opgenomen die tijdens Popronde 2023 uitkomt via Goomah Music.

Dit jaar ben je met JesperJesper een van de Popronde acts waarmee je ook voor het eerst frontman van een band bent. Is dat altijd al een ambitie geweest?
Ik schreef altijd al muziek, ook voor Paceshifters, maar ik had nooit de drang om muziek op te nemen en hiermee onder eigen naam in een band te gaan spelen. Pas na de opnames van de EP begon dit echt te kriebelen. Nadat ik een aantal solo shows als zanger/gitarist heb gedaan leek het mij leuk om er een band omheen te vormen. Zo heb ik vorig jaar Jim Zwinselman, Ruud Gielen en Aimee Magsino gevraagd om met me mee te spelen en zo is JesperJesper ontstaan. Ik krijg er zoveel energie van, er is voor mij een compleet nieuwe wereld open gegaan sinds ik de rol van zanger/gitarist heb.

Momenteel tour je door Europa met Wolfmother, een internationale act die zalen uitverkoopt, hoe is die ervaring voor jou als nieuw onderdeel van die band?
Het is een extreem vette ervaring! Ook heel leerzaam om in deze band te drummen. We spelen 40 shows in drie maanden door heel Europa, clubshows maar ook veel festivals. Naast dat je op vette podia speelt en veel plekken ziet, leer je ook heel veel mensen kennen.

Hoe is de samenwerking tot stand gekomen?
Met Paceshifters hebben wij een aantal keer hun support gedaan in Nederland. Vorig jaar december kregen wij een bericht van Andrew Stockdale (zanger/gitarist Wolfmother) met de vraag of wij zin hadden om met hem een Wolfmother show te spelen. Wij konden het eerst niet echt geloven, maar onze reactie was natuurlijk ‘Let’s go!’. In januari hebben wij toen in een uitverkocht Paradiso onze eerste show als Wolfmother gespeeld. Dit beviel Andrew (en ons) zo goed, dat hij ons naderhand heeft gevraagd om de hele Europa tour (40 shows) mee te spelen.

Wat blijft je bij van de tour van Wolfmother?
Heel veel! De eerste show van de tour was wel het meest indrukwekkend denk ik, omdat die gewoon heel spannend was. We speelden op Sweden Rock festival in Zweden, tussen Deep Purple en andere wereldbands. Er stonden zo’n 40.000 man voor onze neuzen en we hadden na de Paradiso show in januari niet meer gerepeteerd met Andrew haha. Het ging uiteindelijk lekker, maar tijdens het spelen ben je dan meer aan het nadenken dan genieten van het moment. Gelukkig hebben we inmiddels al zoveel shows gespeeld dat het iets meer vanzelf gaat.

Wat is het verschil tussen op het podium staan als frontman vs. als drummer? Is het een andere beleving of hetzelfde gevoel?
Het voelt wel heel anders omdat je een heel andere rol hebt. Als drummer ben ik een soort lijm die ervoor moet zorgen dat de band aan elkaar geplakt blijft. Als zanger/gitarist ben ik naast het zo goed mogelijk overbrengen van de liedjes, meer bezig met het publiek en de sfeer. Ik heb gemerkt dat ik het leuk vind om veel te ouwehoeren op het podium, wat als drummer toch wat lastiger is. Ik raad het iedere muzikant aan om eens een andere rol aan te nemen in een band! Het is super leerzaam. Ik merk dat ik er als drummer op vooruit ben gegaan nu ik ook het zijn van zanger/gitarist heb ervaren.

In september tour je mee met de Popronde, dat wordt even terugschakelen van die grote podia, naar in een hoekje van de plaatselijke bruine kroeg, hoe kijk jij hier naar uit?
Hier heb ik super veel zin in! Om na 40 shows als drummer in Wolfmother weer eens als zanger/gitarist lekker te rammelen. Het is heel tof om op een groot festival voor 40.000 mensen te spelen maar de intimiteit van een kroeg of kleine zaal is net zo leuk. Het leuke van veel spelen, of dit nou op grote podia is of in de kroeg, is dat je als band meters maakt en beter wordt. Hier kijk ik enorm naar uit. Lekker met de band het busje in, lekker spelen, biertje, en weer naar huis. Het gaat uiteindelijk om de gezelligheid en de lol.

Wat hoop je uit je deelname aan de Popronde te halen?
Ik hoop dat we lekker veel showtjes kunnen spelen en wat naamsbekendheid kunnen opbouwen. Het zou mooi zijn als wij onszelf in de kijker kunnen spelen zodat we volgend jaar veel festivals kunnen spelen en/of leuke support shows kunnen doen. Ook breng ik de EP uit tijdens Popronde dus ik hoop dat iedereen die gaat luisteren en kopen natuurlijk!

Heb je zelf bands ontdekt door de Popronde?
Ik denk dat ik Waltzburg voor het eerst op de Popronde heb gezien. Ik heb lang geleden met Menno Krivokutya in een band gespeeld dus dat was leuk om te zien. Paracetamøl heb ik denk ik ook dankzij Popronde ontdekt. Ik vind het ook vooral leuk om oude bekenden te zien spelen tijdens Popronde.

Je hebt al onwijs veel dingen gedaan, wat zit er nog in het vat? Wat is de droom?
Dat weet ik niet zo goed eigenlijk omdat ik daar nooit zo over nadenk. Ik blijf graag drummen in bands en ik blijf graag gitaar spelen en zingen in bands. Met Paceshifters gaan wij dit jaar een nieuwe plaat maken en ondertussen blijf ik voor JesperJesper ook schrijven. Daarnaast zie ik wel wat er op mijn pad komt. Het belangrijkste vind ik dat ik muziek blijf maken waar ik achter sta en dat ik kan doen waar ik zin in heb.

Wil je nog iets delen met de lezer?
Ik wens iedereen heel veel plezier tijdens Popronde 2023! Zowel de bezoekers als de bands. Kom vooral kijken als wij moeten spelen!

 

Foto’s: Thomas Staub
Bron: Poppunt Gelderland
Zie het originele bericht

 

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht