Nieuws

Jazztrio Dishwasher_ legt de live-ervaring vast op een plaat

01-10-2022, Jules Hameleers

Samen vormen de Nederlandse Louise van den Heuvel en de Vlaamse Arno Grootaerts en Werend Van Den Bossche krautjazzband Dishwasher_. Hoe  dat klinkt? “Daarvoor moet je vooral gewoon luisteren.”

Oké, dan toch wat specifieker: “Improvisatie met wat jazz, een beetje rock, vooral dansbaar. Maar je mag ervan maken wat je wil”, vertelt basgitarist Louise.

Grensband
De Maastrichtse Louise is in ieder geval meer dan positief over haar bandleden, drummer Arno uit de buurt van Hasselt en de in haar woorden ‘echte Belg’ saxofonist Werend uit Halle. Het klinkt misschien niet meteen als de meest logische samenstelling, een band over de grens met artiesten die inmiddels ook nog eens in verschillende Belgische steden wonen. “We hebben elkaar leren kennen toen we in Ghent studeerden, op het conservatorium”, vertelt Louise – inmiddels wel met een lichte Vlaamse tongval.

Zij en Arno kenden elkaar toen al van hun bachelor in Maastricht. “We waren goede vrienden en hadden daar verschillende bands. Maar de mensen waarmee we speelden gingen terug naar huis, bijvoorbeeld de gitarist uit Spanje en toetsenist uit Amerika.” Eenmaal in Ghent wilde het trio dan ook een nieuwe band vormen. “Het was heel erg vanuit: ‘Oké, wil jij spelen? Ja? Chill’. We waren helemaal niet bezig ermee dat het wel eens wat kon worden”, legt Louise uit. Toch was de bandnaam Dishwasher_ niet geheel uit de lucht gegrepen. “Onze eerste band heette Plant en de tweede Lampshade. Het moest dus weer een huishoudelijk artikel zijn.”

Pragmatische dromen
Dat het ‘wat kon worden’, is inmiddels gebleken. De muzikale loopbaan van de band verloopt voorspoedig: er staan een hoop optredens op de planning voor de zomer en in oktober staat het drietal ook in het Verenigd Koninkrijk op de planken. De bandleden kijken vooral steeds naar plannen voor de nabije toekomst. “We zijn heel pragmatisch daarin. Hoe gaan we dit of dat bereiken?” Op het oog onhaalbare toekomstdromen zijn er niet zozeer, meent Louise. “We zijn al heel dankbaar voor alles wat is gebeurd en hadden dat nooit verwacht.”

Hun verschillende woonplaatsen in België leveren in ieder geval geen problemen op. De band repeteert overal en nergens. “We hebben verschillende residenties die ons ondersteunen in het artistieke proces”, legt Louise uit. “Eén in Brussel, Volta. Het meeste hebben we te maken met N9 in Eeklo, net over de grens. Maar we repeteren ook vaak bij Arno thuis ‘in het verre Limburg’, als we echte rust willen.”

 

Non-snobby jazz
‘Jazz voor de non-jazz believers’, zo wordt de muziek van Dishwasher_ geregeld omschreven. “Ah wel, Arno heeft dat verzonnen”, lacht Louise. “Jazz wordt soms heel erg snobby gemaakt. Een hele garde binnen de jazzmuziek gelooft dat alleen bepaalde werken jazz zijn want grrr…. Zo klonk het vroeger.” Daar zijn de drie het niet mee eens. “Tegenwoordig is het alles en niks, iedereen heeft er een andere invulling voor. Wij maken ook jazz voor mensen die niet eens echt van jazz houden maar misschien via onze weg wel meer ernaar gaan luisteren.”

Inspiratie komt dan ook uit allerlei hoeken. “Bijvoorbeeld de Belgische band STUFF., heel coole dansbare muziek waar we veel van gestolen hebben”, legt de basgitarist uit. “Maar tegenwoordig hebben we ook een beetje Afrikaanse invloeden, zoals Shabaka Hutchings. En iedereen luistert ergens anders naar, samen brengen we het naar een groter geheel.” De drie zijn in ieder geval allemaal op een andere manier bij de jazz terecht gekomen. “Portico Quarter was Arno’s gateway drug. De vader van Werend is klassiek gitarist en hij luisterde dus als kind al naar van alles. En ik ben er bijvoorbeeld via de Red Hot Chili Peppers gekomen, zij hebben veel jazz invloeden.”

 

Menselijke plaat
Binnenkort gaat Dishwasher_ aan de slag met een plaat, die mede mogelijk is gemaakt door de Makersregeling van Pop in Limburg. Voor een band die veel waarde hecht aan het improviseren – geen enkel optreden is hetzelfde – wellicht een uitdaging. Iets vastleggen in de studio staat natuurlijk ergens wel haaks daarop. “Ik denk dat dat het gevaar is”, meent Louise. “Maar de manier waarop wij willen opnemen, is alsof we het live doen. Gewoon onszelf zijn en de fouten omarmen, zonder lagen en overdubs. We zien wel wat eruit komt.” Toch zijn er wel ‘vertrekpunten’ om aan de plaat te beginnen. “En sommige nummers zijn ook echt afgewerkt, maar wat daarin gebeurt laten we vrij. Hoe we overgaan in bepaalde secties bijvoorbeeld, we vertrouwen daarin op elkaar.” Het komt daarbij neer op het ‘menselijke’ terugbrengen in de plaat. “Niet geknutseld, maar een rauwe aanpak. Alsof we het oprecht spelen voor een publiek.”

Ter voorbereiding wil de band muzikaal onderzoek doen, vertelt Louise: “Op zoek naar verschillende muziek, manieren waarop kan worden opgenomen, navraag doen bij anderen over hun aanpak. En heel veel luisteren.” In augustus wordt er opgenomen in Finster Studios, een naam is er nog niet.“De plaat krijgt gekke combinaties en improvisaties”, legt Louise uit. “Maar zeker ook dansbaar.”

Dishwasher_’s meest recente release:

Gerelateerde artikelen met Jazztrio Dishwasher_ legt de live-ervaring vast op een plaat

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht