Nieuws

Het masker is af: ‘Ik laat de ware Jiri zien, niet de rapper Jiri11’

2022, Jules Hameleers

De gezichtstattoo en de gouden kettingen zijn er nog, maar dat die dingen alleen maar een façade zijn is nu wel duidelijk. Jiri11 laat op zijn nieuwe album Icarus zien dat ook hiphopwateren diepe gronden hebben. De rapper is volwassen geworden op zijn nieuwe plaat, zo lijkt wel. Kwalitatieve producties, verrassende sounds en meerdere gospelsongs. Het is echt – vooral muzikaal – een heel goed album, vindt hij zelf. “Dat komt omdat ik voor het eerst echt open en eerlijk ben in mijn muziek. Het masker van de succesvolle rapper is af.”

‘Maar geld maakt niet gelukkig weet je. Gelukkig ben ik wanneer ik mijn nichtje beet heb, of wanneer ik die oudste van mijn broer leer skaten.’ Deze twee zinnen van het nummer Swan Song is een van de vele verwijzingen op Icarus naar de nieuwe wind die in het leven van Jiri Taihuttu waait. Natuurlijk, hij is ook nog steeds zichzelf: hij praat loom en ontspannen en beeldbelt achterover liggend op de bank terwijl hij meerdere sigaretten achter elkaar rookt. Maar dat Jiri11 een getalenteerde muzikant en wijze tekstschrijver is, blijkt meteen uit de levenslessen die hij deelt over zijn tijd als frontman van Venloos rapperscollectief ANBU. “Succes gaat vaak samen met arrogantie: bij mij ook. Ik voelde me beter dan anderen en deed het ook goed, maar ik vond het ook heel belangrijk dat mensen dat wisten. Ik droeg constant het masker van een succesvolle rapper. Dat is nu af.”

BULLDOZER

Dat die muur nu afgebroken is, ging niet zonder slag of stoot. Het leven bulldozerde die omver en rukte het masker af van de jonge, Venlose rapper. De coronaperiode was voor Taihuttu een gitzwarte tijd in de leegte die ontstond door het gebrek aan shows, overviel het duister hem. “Er zijn vroeger in mijn thuissituatie dingen fout gegaan, waar ik nooit mee heb hoeven te dealen. En ik ben een van mijn betere vrienden verloren aan kanker. Toen ging het echt niet goed.” Wat er vroeger precies is gebeurd, wil hij niet vertellen. Maar zijn lyrics liegen er niet om ‘Ik heb te veel shit gezien’, herhaalt hij meer dan tien keer in zijn song Messenger. ‘Ik ben niet opgevoegd met tennissen. Ik ben opgevoed met messen en drugs en guns en homicides’

Maar dat die periode een bloedeerlijke plaat heeft opgeleverd, vol verrassende samples en lekkere sounds, is wel zeker. Alleen de naam vertelt het verhaal al. Icarus, een jongen uit de Griekse mythologie, die het geschenk kreeg van vleugels van was. Hij genoot van het vliegen, maar vloog te dicht bij te zon. Zijn vleugels smolten en hij stortte ten aarde. Hoogmoed komt ten val, zeg maar. Met Taihuttu’s eerdere opmerking over succes en arrogantie, is de vergelijking niet moeilijk te maken. Maar na hulp gezocht te hebben, is het nu – bijna drie jaar later – weer goed met de rapper. Beter zelfs.  “Dit hele album gaat erover dat ik op m’n bek ben gegaan en dat ik er nu weer ben.”

GUCCI

En dat blijkt. Icarus is een complete plaat, vol uiteenlopende emoties, sferen en sounds. Waar Ligt het aan mij? een gospelproductie is waarin de rapper ons een kijkje in zijn binnenwereld geeft, is Lasten Van De Kapitein een soulachtige en jazzy filosofische reflectie. Boss My Life Up/Soldaat is een catchy, maar boos nummer, wat weer lijnrecht tegenover Lovestory pt. 1 staat. Jiri11 legt zijn kaarten op tafel en geeft ons een kijkje in zijn wereld en zijn hoofd. “Dit album is zo goed omdat ik mijn masker niet meer op heb en één ben met mezelf. Dat pikken mensen op. Ik zeg op deze plaat écht dingen over mezelf, in plaats van dat ik praat over de nieuwe tas van Gucci bij de Bijenkorf of flessen in de club. Ik laat de ware Jiri zien, in plaats van rapper Jiri11.”

Ook op het muzikale aspect van Icarus is Taihuttu trots. Voorheen produceerde hij alles helemaal zelf, maar voor deze plaat werkte hij samen met producent Jordan Wayne. ,,Daardoor kon ik nog meer experimenteren. En ja, als je mijn muzikale achtergrond hebt, heb je sowieso een voorsprong op de rest”, grijnst de voormalige flamencogitarist en conservatoriumstudent. “Je kunt met mij gewoon alle kanten op: drums, gitaar, piano en bas. Al die opleidingen en andere soorten muzikale ervaring hebben me input gegeven, wat er eigenlijk pas uitkomt bij dit album.”

En die groei wil hij ook doorvoeren in zijn liveperformance, op een manier zoals niet veel hiphoppers dat doen. “Eigenlijk hebben bijna alle rappers dezelfde show. Vaak met een DJ, soms met een band, maar het lijkt allemaal op elkaar. Dus ik wilde iets anders.” Zijn antwoord op die wens: een gospelkoor. Op meerdere tracks van Icarus zijn koortjes te horen, die hij nu ook wil verwerken in zijn podiumpresentatie. Om deze uitgebreide liveperformance op touw te zetten, kreeg hij hulp via de makersregeling van Pop in Limburg. “We hebben al een try-out gedaan, tijdens mijn albumrelease. Het ging heel goed: er stonden een DJ, een toetsenist en dat koor op het podium. Het repeteren was wel even wennen. Hiphop is niet zo sophisticated: normaal krijg ik een mic in mijn handen en is het gaan met die banaan.”

Dat Icarus ook nog gewaardeerd wordt door de critici, doet Jiri11 goed. Ik bedoel, die money en fame mogen dan minder belangrijk zijn geworden, erkenning is altijd fijn. Zo was zijn plaat ‘Album van de Week’ bij 3voor12. “Ik word daar wel blij van, ik kan daar weer nieuwe energie uithalen. Ik weet nog niet wat eruit komt, maar ik wil zeker nog veel meer groeien.”

 

Gerelateerde artikelen met Het masker is af: ‘Ik laat de ware Jiri zien, niet de rapper Jiri11’

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht