Nieuws

Het collectieve geheugen van Pinkpop

Nu de festivalzomer erop zit gaat Pinkpop op zoek naar meer dan 50 jaar aan persoonlijke herinneringen, ervaringen en concertrecensies van haar bezoekers.

Landgraaf, 20 september 2023 – Sinds 1970 trekt Pinkpop jaarlijks vele bezoekers naar het zuiden van Limburg om favoriete acts live aan het werk te zien, nieuwe artiesten te ontdekken en te genieten van de heerlijke sfeer op het festivalterrein. Daarmee is Pinkpop hetlangstlopende festival ter wereld. De herinneringen aan het optreden van het piepjonge Krezip in 2000 of aan de aardbeving die Rage Against the Machine in 1993 veroorzaakte zijn nog altijd springlevend en het goed bewaarde archief in Landgraaf bulkt van legendarische, muzikale momenten als deze.

Het gedeelde erfgoed van Pinkpop bestaat echter uit meer dan een aaneenschakeling van hoogtepunten die door de vele muziekcritici door de jaren heen bewierrookt is. Het zijn de persoonlijke herinneringen van haar bezoekers aan een eerste festivalervaring; De momenten dat de Pinkpopgangers hun favoriete artiesten voor het eerst aan het werk zagen of onverwacht nieuwe ontdekkingen deden. Het zijn deze verhalen die de rijke Pinkpop-geschiedenis kleur geven.

In samenwerking met Gigit, een nieuwe concert- en festival-app van Limburgse makelij, is de organisatie van Pinkpop op zoek naar al deze persoonlijke herinneringen aan meer dan 50 jaar Pinkpop. “We zijn érg benieuwd naar het collectieve geheugen van de Pinkpop-bezoekers,” zegt Niek Murray, festivalmanager van Pinkpop Festival. “Het lijkt ons ontzettend mooi om naast alle professionele recensies nu ook de mening en verhalen van de belangrijkste mensen op Pinkpop te verzamelen: het publiek!”.

De app van Gigit bevat een rijke database waarin onder meer het volledige Pinkpop programma van de afgelopen 54 jaar te vinden is. “We hebben alle concerten die ooit op Pinkpop plaatsvonden toegevoegd aan onze app,” vertelt Jannis van den Heuvel, mede-oprichter van Gigit. “Op die manier kunnen de bezoekers van Pinkpop makkelijk het Pinkpop-concert dat zij ooit bezochten vinden en daarbij hun persoonlijke recensies en herinneringen delen met andere gebruikers van de app. Of dit nu het optreden van Golden Earring in 1970 is geweest of het optreden van Altin Gün dit jaar. Alles zit erin.”

Pinkpop-bezoekers die de aankomende weken hun mening en herinneringen delen zullen door de organisatie worden beloond door kans te maken op tickets voor de volgende Pinkpop editie.

Over Gigit
Gigit is een app die de concertgeschiedenis van fanatieke concert- en festivalgangers bijhoudt. Door live-muziekervaringen op te slaan, te beoordelen en te delen, wordt geen enkel concert meer vergeten en creëren alle gebruikers samen een collectief en sociaal live-muziekarchief. Wat Untappd is voor bierliefhebbers, Runkeeper voor hardlopers, IMDB voor filmliefhebbers, is Gigit voor concert- en festivalgangers. De start-up is gevestigd in het Limburgse Horst en bestaat uit vier muziekliefhebbende ondernemers die reeds hun sporen verdienden in digitale marketing en app development.

Meer over Gigit is hier te vinden.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht