Nieuws

Grenswerk zoekt Perron-posters uit jaren negentig

Op 26 februari 1971 om halfacht ’s avonds was het zover. De deuren van het OOC op de hoek Kaldenkerkerweg en Heutzstraat gingen open. De ‘popgroep’ Inca Bullet Joe uit Dordrecht was de eerste band die in OOC optrad. Dat historische moment is volgende week exact vijftig jaar geleden. Met de komst van OOC ontstond in Venlo voor het eerst een onafhankelijke plek met ruimte voor een doorlopende popprogrammering. Dat is nooit meer verdwenen. OOC was de voorloper van Perron55 en later Poppodium Grenswerk.

Vijftig jaar poppodia in Venlo betekent ook vijftig jaar popprogrammering. Grenswerk opent op vrijdag 26 februari een affiche-expositie op de drie plekken in Venlo waar deze geschiedenis zich heeft afgespeeld: OOC aan de Kaldenkerkerweg/Heutzstraat, Perron55 een stuk verder op de Kaldenkerkerweg en Grenswerk aan de Peperstraat. Deze expositie was niet mogelijk geweest zonder het archief van Sjaak Peters, die de afgelopen jaren een grote collectie affiches uit de OOC-periode (1971 – 1989) heeft verzameld.

De jaren daarna vertonen een groot gat. Van de periode 1990 tot 2000, de eerste tien jaar van Perron55, is in het oude Perron55 archief (in bezit van Poppodium Grenswerk) geen enkel affiche terug te vinden. Grenswerk doet daarom een oproep: iedereen in het bezig van affiches uit de beginjaren van Perron55 (1990-2000) mag een mail sturen naar info@grenswerk.nl. Grenswerk heeft de mogelijkheid de posters in te scannen.

Nu, precies vijftig jaar nadat het OOC openging, zijn de drie panden waar het zich de afgelopen halve eeuw allemaal heeft afgespeeld omgetoverd tot expositieruimtes. OOC aan de Kaldenkerkerweg, Perron een stuk verder op de Kaldenkerkerweg en Grenswerk aan de Peperstraat zullen allemaal hun rijke geschiedenis tonen met oude affiches. Een mooie wandeling langs de drie locaties maakt de expositie compleet. De expositie start volgende week vrijdag en zal een maand blijven hangen.

Deze expositie is samengesteld met hulp van Sjaak Peters, Fransz Rombouts en Herman van Megen / Gemeentearchief Venlo.

Gerelateerde artikelen met Grenswerk zoekt Perron-posters uit jaren negentig

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht