Nieuws

Grenswerk aan de slag met convenant GreenStages2020 Zuid-Nederland

Op woensdag 7 november is in MEZZ in Breda het startsein gegeven van het Convenant GreenStages2020 Zuid-Nederland. Binnen het convenant gaan 20 theaters en poppodia voor een periode van drie jaar gezamenlijk aan de slag met duurzaamheid. Na een inhoudelijk programma tekenden de deelnemers, sponsoren en maatschappelijk partners het convenant waarmee de samenwerking werd bezegeld.

Aanleiding
Poppodia en theaters in Nederland hebben een enorm bereik. De activiteiten van de 51 poppodia bij de VNPF aangesloten poppodia werden in 2015 ruim 4,2 miljoen keer bezocht. Gezamenlijk trekken de 145 leden van de VSCD bijna 12 miljoen bezoeken, verspreid over ruim 24.000 voorstellingen en concerten. Een evenement of voorstelling is de plek bij uitstek om een duurzame boodschap over te brengen.

Rode draad
Binnen het convenant wordt duurzaamheid breed benaderd, in de beschikbare tijd komen alle relevante thema’s aan de orde. Om richting te geven en aan te sluiten bij recente maatschappelijke ontwikkelingen zijn in totaal vijf ambities benoemd die als een rode lijn door het programma lopen, in willekeurige volgorde zijn dit:

  • Plastic vrij
  • Gasloos
  • Podium met impact
  • Circulariteit
  • Certificering

Samenwerking
Het convenant GreenStages2020 is een initiatief van Stichting Green Stages in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Green Key Nederland, Fairtrade Nederland en EKO-Keurmerk horeca. Stichting Green Stages streeft naar een volledig duurzame cultuursector in 2030 die werkelijk maatschappelijke impact realiseert. Naast de realisatie van het convenant adviseert Green Stages overheden en festivalorganisatoren over het verduurzamen van hun festivals.

Deelnemende podia aan het eerste convenant zijn: Dynamo (Eindhoven), De Pul (Uden), De Eendracht (Gemert), De Hofnar (Valkenswaard), De Schalm (Veldhoven), De Kring (Roosendaal), De Enck (Oirschot), MEZZ (Breda), Gebouw-T (Bergen op Zoom), Tivoli Vredenburg (Utrecht), 013 (Tilburg), Willem Twee (’s Hertogenbosch), De Nieuwe Vorst, (Tilburg), Het Munttheater (Weert), De Kattendans (Bergeijk), Grenswerk (Venlo) en Doornroosje (Nijmegen).


 

Gerelateerde artikelen met Grenswerk aan de slag met convenant GreenStages2020 Zuid-Nederland

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht