Nieuws

Gehonoreerde aanvragen Makersregeling 2023

Vanaf 1 januari 2023 kon je als uitvoerende Limburgse popmuzikant een aanvraag indienen bij Pop in Limburg ter ondersteuning van jouw project. 15 aanvragers mochten hun plan presenteren aan de externe beoordelingscommissie. Hieronder staan de 8 aanvragers die een bijdrage toegekend kregen. Lees snel meer over hun plannen!

Michiel Claessens

Michiel Claessen is na zijn studie aan de Rockacademie een band gestart. Waarmee hij binnen een jaar tijd Nu Of Nooit won en dus op Pinkpop speelde. Daarnaast stond hij ook op o.a. de Zwarte Cross en Zomerparkfeesten.

In 2019 verhuisde Michiel naar Gent (België) en richtte hij zich voornamelijk op het schrijven, opnemen en producen van nummers. Om hier extra ondersteuning bij te krijgen sloot hij zich aan bij VERGE; het makers-platform dat ook onder de Pop In Limburg-vlag valt. Als producer werkte hij o.a. samen met The Ten Bells, To Adelaide, Jacco Wynia (Jacco Manuel), Margot Zoer en de Gentse bands VVYNN & Neon Golden.

In juli 2023 start Michiel aan een wandelreis van Gent (België) naar Santiago de Compostela (Spanje). Dit is een tocht van ongeveer 2000 kilometer die zo’n vier maanden zal duren. Hij neemt zijn  gitaar, een laptop en een zo compact mogelijke opnameset mee. Tijdens deze reis wil hij  muziek schrijven en zal hij alle geluiden opnemen die hem inspireren; gesprekken, kabbelende beekjes, vogels, voetstappen, etc. Door een bijdrage van de makersregeling zal deze reis mogelijk worden gemaakt. Tijdens dit hele project zal Michiel via foto en videomateriaal het proces documenteren en online delen. Dit materiaal zal hij ook gebruiken als artwork/promotiemateriaal.


📸 Aniqa Nawar

Tussentijds interview

Was je blij toen je deel mocht uitmaken van de makersregeling dit jaar?
Natuurlijk was ik blij! Voor mij betekende het dat ik een muzikale droom en een droom die al jaren op mijn bucket list stond waar kon gaan maken. Het voelde heel goed dat de professionals die de aanvraag beoordeelden blijkbaar ook enthousiast werden van mijn idee. Een flinke steun in de rug dus; op financieel vlak, maar zeker ook wat betreft het vertrouwen in mijn project.

Welke stappen heb je kunnen maken met de hulp van de makersregeling?
Door de makersregeling heb ik het materiaal kunnen aanschaffen dat ik nodig had om tijdens een vier maanden durende wandelreis mijn omgeving te kunnen opnemen en met die opnames aan de slag te gaan. Dat materiaal moet allemaal zo licht mogelijk zijn, omdat het anders onmogelijk is om er 2000 kilometer mee rond te lopen. Zeer specifiek dus en niet iets dat je standaard in je studio hebt liggen. Daarnaast heb ik budget om, waar nodig, hulp van buitenaf in te kunnen schakelen om het project qua sound en muzikaliteit naar een hoger plan te tillen.

Waar ben je nu in je proces?
Op dit moment ben ik aan het wandelen. Ik ben vanuit Gent vertrokken en zit na 500 kilometer in de buurt van Orléans in Frankrijk. Onderweg maak ik opnames en waar mogelijk werk ik al aan de muziek. Ik ben ook bezig met de opgenomen geluiden te verknippen tot samples en te verwerken tot digitale instrumenten waar ik daarna muziek mee kan maken. Elk geluid dat je straks in het eindresultaat hoort zal in de oorsprong een opname zijn die ik nu aan het maken ben.

GOLEINE

GOLEINE is de nieuwe Limburgse All-stars Songwriters coalitie. De band combineert dromerige akoestische instrumenten, virtuositeit en sterke verhalen op ontdekking naar hun hypnotiserende muzikale realiteit. Met invloeden van Radiohead, The Bad Plus en Agnes Obel. Met een bijdrage van de makersregeling kunnen zij hun doelen realiseren zoals het uitbrengen van een EP, concerten geven en het maken van een mini-documentaire.

Tussentijds interview

Was je blij toen je deel mocht uitmaken van de makersregeling dit jaar?
Toen Peter, Philip, Mike en ik hoorden dat we deel uitmaakten van de Makersregeling, waren we ontzettend dankbaar. We zien het allemaal als een mijlpaal in onze carrières. Ook was het een extra push om de band op een fatsoenlijke manier tot leven te brengen. We hadden al lang de ambitie om met elkaar samen te werken. Om te horen dat wij niet de enige waren die dat interessant zouden vinden is natuurlijk nog bijzonderder. We voelen ons vereerd dit vertrouwen en deze aanmoediging te ontvangen om onze artistieke visie na te streven.

Welke stappen heb je kunnen maken met de hulp van de makersregeling?
We hebben elkaar vaak kunnen treffen om een gloednieuw origineel repertoire van 60 minuten live muziek met elkaar op te bouwen. Dit hebben we deels op het conservatorium Maastricht, deels in een studio in Keulen gedaan. Het creatieve proces is bijzonder inspirerend en vlot. Naast een instrument te bespelen, zingt iedereen ook en voegt iedereen creatieve ideeën toe aan elkaars composities en arrangementen.
Zie hier impressie van repetitie.

Ook hebben we een fotoshoot gehad met Maastrichtse grafisch ontwerpster Isabel Camps. Daarnaast hebben we hard getimmerd aan ons promotiemateriaal en hebben 2 shows geboekt waarvan een in het Cultuurhuis in Heerlen op 5 oktober en een in LOFT te Keulen op 13 oktober 2023. Kom vooral langs!

Waar ben je nu in je proces?
Nu dat alles achter de schermen begint te lopen (live show in the making, promotiemateriaal, muzikale identiteit, speeldata,…) willen we graag de band en de shows gaan aankondigen aan het publiek. We hopen op twee uitverkochte shows!

Tizaan Alphonso Collective

Tizaan Alphonso, pianist/zanger/componist, heeft een diepe en persoonlijke band met muziek, welke is ontstaan door zijn familie. Doordat zijn ouders muzikant zijn, voelt muziek voor hem als thuis zijn, waar hij ook is. Met zijn keyboard en microfoon in de aanslag, omringd door zijn beste vrienden, schotelt hij het publiek een grenzeloze energie voor. Want Tizaan Alphonso kan alleen maar álles geven.

Tizaan is bezig met het schrijven van een EP waarbij de makersregeling een bijdrage aan levert.

Tussentijds interview

Was je blij toen je deel mocht uitmaken van de makersregeling dit jaar?
Ja zeker blij! Het was een enorm moment voor mij in mijn muziekleven! Ik kreeg het gevoel dat er eindelijk iets ging zoals ik wilde, dat dingen eindelijk de goede kant op gingen. Na een aantal “downs” was er eindelijk een “up”. Het was ook fijn om te merken dat ook anderen in mijn project geloven.
Zoals veel muzikanten tegenwoordig, had ik het constant financieel moeilijk. Altijd mentaal en fysiek kapot, na 2 banen gewerkt te hebben (muziekleraar + Jumbo kassamedewerker) om dure studiekosten, huur en andere dingen te betalen. Daardoor had ik geen ruimte, geld of tijd in mijn leven om iets te doen wat voor mij het belangrijkste is: Muziek maken!

Welke stappen heb je kunnen maken met de hulp van de makersregeling?
Ik ben erg dankbaar dat ik de meest hardwerkende, getalenteerde bandmanager voor mijn project heb gevonden – Marita Hamers!
Het belangrijkste is dat ze echt in mijn muziek gelooft. De Makersregeling heeft mij in de eerste plaats geholpen om mijn manager te betalen voor haar hulp/diensten.
Een paar maanden geleden heb ik een deel van het budget uitgegeven om nieuwe bandfoto’s te maken! Dit was erg belangrijk omdat we ons moesten aanmelden voor festivals, live-optredens!
De regeling van de makers heeft me ook geholpen om een aantal USB’s te kopen, wat geweldig is voor het geval we muziek moeten uitdelen aan festival/podium boekers. Eind april ging ik samen met mijn manager Marita naar een jazzconferentie genaamd “Jazzahead” in Bremen (DE), waar we deze USB’s uitdeelden aan verschillende belangrijke mensen in de Europese jazzscene.

Waar ben je nu in je proces?
De afgelopen maanden waren een beetje druk met de band die een paar festivals/optredens in de Nederlands-Duitse regio moest spelen.
Het beste van live spelen is dat we de nieuwe nummers die ik heb geschreven kunnen uitproberen en het publiek ernaar laten luisteren, hopelijk in afwachting van een positieve/groovy reactie.
In April 2023, voordat ze naar “Jazzahead” afreisden, nam de band 2 nieuwe singles op die ik echt nodig had om verschillende boekers op de conferentie te laten zien.
Ik ben van plan om de komende maanden 4-5 singles online uit te brengen en maak er uiteindelijk een EP van!
Ik blijf natuurlijk optreden zodat nieuwe mensen eindelijk mijn muziek kunnen horen en mij gaan volgen, naar onze concerten komen en mijn muziek online gaan streamen.
Ik ben ervan overtuigd dat de Makersregeling mij enorm gaat helpen bij het behalen van mijn doelen, waardoor ik weer een stap dichter bij mijn ultieme droom kom – Een fulltime leven verdienen met alleen maar muziek maken!

The Anaesthetics

The Anaesthetics is een Modern New Wave band uit Horst aan de Maas. Vierkoppig. Eigenzinnig. En onvoorspelbaar waar het kan.

De band combineert feilloos dansbare elementen met onorthodoxe gitaarpartijen. Verwacht eigentijdse elektronica, maar zeker ook romantische invloeden van weleer. Om hun tienjarig bestaan te bezegelen was het tijd voor een album. Daarom schreven zij in één jaar tijd meer dan honderd nummers! Een megaproject dat geresulteerd heeft in het debuutalbum “1080” dat in augustus 2022 is uitgekomen bij het Rotterdamse label Gentlemen Recordings.

De makersregeling draagt bij aan het schrijven van nieuwe nummers, het opnemen van video’s, het maken van artwork en de uiteindelijke release van de nieuwe single’s en EP.

Tussentijds interview

Was je blij toen je deel mocht uitmaken van de makersregeling dit jaar?
Uiteraard waren we heel blij met de toekenning van de makersregeling. We vonden dat we een goed plan hadden voorgedragen en we hadden vertrouwen in een goede afloop. Natuurlijk is het dan fijn om die bevestiging van de jury te krijgen.

Welke stappen heb je kunnen maken met de hulp van de makersregeling?
Dankzij de makersregeling konden we afreizen naar Drumlish, Ierland om onze nieuwe EP op nemen in de Transmission Rooms studio. Ons doel is om voet aan de grond te krijgen het VK en daar helpt een Ierse studio en producer natuurlijk bij.

Waar ben je nu in je proces?
Eind september gaan we nog terug voor enkele overdubs en de mix. Ook hebben we al een video geschoten en zijn we flink aan het investeren in onze liveshow.

Vic Wavy

Vic Wavy is een 26 jarige rapper, zanger & producer uit Maastricht die zijn muziek uitbrengt onder Based Out Ballin. Hij maakt energieke maar conceptueel sterke Nederlandstalige hip-popmuziek met verschillende invloeden van trap, dance en Zuid-Afrika. Op 17 jarige leeftijd verhuist hij naar Tilburg om zijn sound verder te ontwikkelen op de Fontys Rockacademie waar hij in 2019 afstudeerde.

Vic Wavy wilt mensen door middel van zijn verhaal motiveren & inspireren maar tegelijk ook aandacht vragen voor het mentale welzijn van jongeren & (jong)volwassenen. Het doel van dit project is om eenzaamheid en problemen bespreekbaar te maken en dat te ondersteunen en op te lossen door middel van motiverende muziek. De makersregeling zal een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van zijn nieuwe muziek.

Isis Cloudt

Isis Cloudt is 21 jaar oud en al sinds haar 10de bezig met het draaien van muziek. Sinds jonge leeftijd heeft ze veel meegedaan aan DJ contesten om haar skills te verbeteren. Toen ze 12 jaar was had ze al haar eerste optreden op de grootste car tuning show van Scandinavië.

Het doel van Isis is een eigen branding op te bouwen en een album te releasen. De makersregeling zal hierbij ondersteuning bieden.

Tussentijds interview

Was je blij toen je deel mocht uitmaken van de makersregeling dit jaar?
Ik had totaal niet verwacht dat ik deel mocht uitmaken van de makersregeling. Dus ik was erg verrast en super enthousiast toen ik te horen kreeg dat dit wel het geval was. Ik heb meteen iedereen geïnformeerd en ben aan de slag gegaan om mijn project te kunnen voortzetten.

Welke stappen heb je kunnen maken met de hulp van de makersregeling?
Ik heb door de makersregeling al verschillende privé lessen kunnen volgen van professionele producers, waardoor ik al veel grote stappen heb kunnen maken in mijn producties. Dit is dan ook het uiteindelijke doel. Mijn producties kwalitatief naar een hoger niveau brengen, zodat ik ze live kan draaien en kan uitbrengen bij labels.

Waar ben je nu in je proces?
Op dit moment zit ik midden in mijn project. Ik ben in juli begonnen met de privé lessen, en ik merk nu al veel meer kwaliteitsverschil dan daarvoor. Laat staan als we een jaar verder zijn! Het plan is om elke maand samen te zitten om mijn tracks te beluisteren en te kijken wat er nog verbeterd kan worden en hoe ik bepaalde technieken de volgende keer misschien anders kan doen. Het plan is om 1 jaar lang elke maand met mijn docent in de studio te zitten en hieraan te werken. Ook ben ik bezig met mijn tracks opsturen naar andere producers en labels, waardoor ik hopelijk de juiste labels kan vinden voor mijn tracks.

$KEER&BOO$

$KEER&BOO$ heeft als doel een professionele carrière te bouwen. Music business, met daarbij de uitbreiding naar een personality d.m.v. broadcasting en acteer werk. Als artiest is hij op meerdere subgenres in Hip-hop muziek en Hiphop cultuur aanwezig en leidend in zowel artiesten als publiek. Een aantal wapenfeiten zijn: Showcases op toonaangevende festivals en Hip-hop events in Nederland en Belgie. Jaarlijks meerdere releases per jaar zowel digitaal als op vinyl. Lid van 2 mega-crews (KRAUW KONNEKT en RAFTING GOODS). Podcast serie (ongereleased). De makersregeling zal ondersteuning bieden bij zijn ambities en doelen.

Tussentijds interview

Was je blij toen je deel mocht uitmaken van de makersregeling dit jaar?
Absoluut. Ik was enthousiast aangezien ik wist dat ik eindelijk mijn plannen voor de aankomende tijd kon gaan doorvoeren.

Welke stappen heb je kunnen maken met de hulp van de makersregeling?
Tot nu toe ben ik mijn aankomende project vooral aan het perfectioneren, zodat dit mijn beste project tot nu toe gaat worden. het artwork is bijvoorbeeld al gedaan en alle muziek is opgenomen, het kleine detailwerk is waar we nu mee bezig zijn.

Waar ben je nu in je proces?
Eigenlijk zoals hierboven al gezegd, detailwerk. De kleine extras die ervoor gaan zorgen dat het project van een 9 naar een 10 gaat.

AUW

AUW (Altered Undefined Waveforms) is een interdisciplinaire muzikale samenwerking tussen filmmaker Sergej Kreso, producer Gert-Jan van Stiphout, kunstenaar Lars Ickenroth en onderzoeker Maurice Hermans. Het opereert voorbij vaste grenzen en is onbepaald in vorm omvang of toepassing. Vaste waarde zijn de halfjaarlijkse AUWsessions, die plaatsvinden op een deels door mensen verlaten plek. Daarbij laat AUW zich inspireren door psychogeografie, door situationist Guy Debord omschreven als “de studie van de precieze wetten en specifieke effecten van de geografische omgeving, al dan niet bewust georganiseerd, op de emoties en het gedrag van individuen.”

AUW vertrekt binnenkort naar Bosnië waar de makersregeling een bijdrage aanlevert. Hier gaan zij samenwerken met het Habitat Culture Fest voor de derde AUW-sessie.

Tussentijds interview

Was je blij toen je deel mocht uitmaken van de makersregeling dit jaar?
Ik kan namens het team wel antwoorden dat we erg blij waren te horen dat onze aanvraag gehonoreerd werd. Het is een mooi project met internationale samenwerking, dat ook nog steeds blijft groeien en nieuwe mogelijkheden biedt. Tegelijkertijd vond ik het persoonlijk toch ook wel een beetje spannend om op deze manier aan de slag te gaan in een land waar ik persoonlijk nog niet veel van wist. 

Waar ben je nu in je proces?
We zijn recent met het team teruggekeerd uit Bosnië, na een midweek-verblijf met performances tijdens het Habitat Culture Fest. Momenteel zijn we al onze opnames, aantekeningen en beeldmateriaal aan het organiseren om hier zelf mee verder te werken, maar dit ook passend met de wereld te delen. De eerste zaken zijn al zichtbaar op onze website en instagram.

Gerelateerde artikelen met Gehonoreerde aanvragen Makersregeling 2023

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht