Nieuws

Frans Pollux presenteert nieuw album

Frans Pollux maakte samen met zijn band en de inwoners van acht Limburgse dorpen een nieuw album, Naeve de Kerk. De liedjes ontstonden tijdens de tour die Pollux afgelopen maanden door de hele provincie Limburg bracht. Elk dorp kreeg een eigen liedje. Het album wordt op zondag 20 januari gepresenteerd in Theater de Maaspoort in Venlo. Vandaag verschijnt ook de nieuwe single van het album, In Waubach Neet.

 Naeve de Kerk is het resultaat van een tournee langs kleine zalen in Limburgse dorpen, georganiseerd samen met lokale verenigingen. Het was een race tegen de klok, amper een maand na het laatste optreden van de tour (Velden, 9 december) is het album af. Het is het eerste nieuwe album van Pollux sinds Neet vergaete de bloome water te gaeve uit 2015.

Op acht zondagmiddagen na de mis ging de band Pollux in muzikaal gesprek met hedendaagse dorpelingen. Hoe hou je een gemeenschap levend? Wat bindt mensen nog aan hun dorp? Pollux en band probeerden de essentie van wat er in de zaal werd gezegd te verpakken in een liedje. In elk nummer zitten dus letterlijke citaten van dorpelingen.

Frans: “Toen we Waubach aandeden, hadden we lang over het verleden kunnen praten. Toch ging het vooral over het heden en de toekomst. Goed; het wantrouwen dat er leeft, dat heeft met vroeger te maken. Met de mijnen. Met gebroken beloftes. Maar het staat tevredenheid over hoe het er nu gaat niet in de weg. Het verenigingsleven bloeit. En er komt een mooi, nieuw dorpsplein. Toch verwijst dat dorpsplein indirect naar hoe het ooit was. Die melancholie, en misschien zelfs een klein vleugje mijnverleden, klinkt door in de muziek; de opgewektheid zit in de tekst.”

Hoe verschillend de ‘opbrengsten’ van de acht muzikale talkshows ook waren, één ding kwam steeds weer terug: het dorpsgevoel bestáát nog steeds. Je hebt geen pinautomaat of supermarkt nodig om je aan een dorp verbonden te voelen. Integendeel zelfs: hoe minder voorzieningen, hoe meer het aankomt op wat mensen echt bindt. Dat zijn bijvoorbeeld de plaatselijke liedjes. ‘Als je die mee kunt zingen, hoor je erbij,’ zei iemand in Reuver.

Het legt de lat wel hoog voor nieuwkomers, gaven dorpelingen in bijvoorbeeld Maasbree en Oostrum toe. Allebei staan ze voor de uitdaging om arbeidsmigranten uit Oost-Europa, die hier steeds vaker willen blijven wonen, in hun gemeenschap op te nemen. ‘Ze kunnen ons dorp sterker maken,’ klonk het op veel plaatsen. Scholen, winkels en verenigingen hebben baat bij nieuw bloed. Maar hoe vinden ze aansluiting? “Dat is lastig,” zegt Frans Pollux: “Onze krachtige gemeenschappen draaien juist om dialect en vastelaovend, om het eigene, iets wat je niet zomaar oppikt. In sommige liedjes klinkt dat dilemma door. In alle liedjes hoor je, hopelijk, de liefde voor de plaats waar je vandaan komt, of waar je terecht bent gekomen.”

Naeve de Kerk Albumpresentatie

Zondag 20 Januari, 16.00

Staconcert Frans Boermanszaal, Theater De Maaspoort

Kaarten: www.franspollux.nl

Nieuw liedje!

IN WAUBACH NEET Youtube: https://m.youtube.com/watch?v=Bbv80hW2gfU

IN WAUBACH NEET Spotify: https://spoti.fi/2AIbFg5

IN WAUBACH NEET download: https://we.tl/t-v62X9alDU1

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht