Nieuws

Foreign Bloom: een samensmelting van songs en cinema

Donker’, ‘experimenteel’ en ‘cinematografisch’, dat is maar een handjevol termen dat voorbijkomt als ze hun muziek omschrijven. Wat Foreign Bloom uniek maakt, is de samenkomst van beeld en geluid. Jessica Kulka, de ene helft van het duo, studeerde onlangs af aan het Maastricht Institute of Arts in de richting Filmisch Beeld. De ander, de Duitse Frederik Tings, rondde het Conservatorium in Maastricht af en doceert daar nu in het programma Electronic Music Performance.

10 augustus 2021, Christa Koeyvoets

Van producer naar duoproject

Het was een meeting voor songwriters van Pop in Limburg waar de twee elkaar voor het eerst ontmoetten, en contact legden omdat ze beiden terug naar Maastricht moesten. Toen Jessica enige tijd later op zoek was naar iemand om haar muziek te produceren, dacht ze aan Frederik. Teksten en pianopartituren had ze al wel, maar de afrondende stap moest nog genomen worden. Dat kon, in de studio die Frederik aan huis heeft. Het verliep zo goed, dat de producer meer en meer bij het project betrokken raakte. Frederik: “In het begin produceerde ik alleen de muziek, maar het ontwikkelde zich tot meer dan dat. De dingen die ik toevoegde, maakten het eindproduct iets totaal nieuws.” Nu komt Jessica nog steeds met de teksten, maar werken de twee samen aan het experimenteren met de muziek. Jessica: “We creëren de songs samen. Pas als het een productie wordt, creëren we echt een verhaal.” Dat Frederik muzikaal is opgeleid, helpt daarbij zeker een handje mee, vindt Jessica: “Zijn kennis helpt met het vinden van interessante dingen tijdens het experimenteren.”

Daarbij is het belangrijk dat de muziek persoonlijk en echt blijft. “No fake stories,” lacht Frederik. Jessica vult dat aan: “Inspiratie komt van veel plekken, maar relaties inspireren me het meest tijdens het schrijven. Niet alleen op het gebied van liefde, maar ook andere complexe relaties tussen mensen. Ik vind het interessant hoe mensen zich gedragen, reageren en interacties met elkaar hebben.” Frederik luistert daarbij goed naar haar kant van het verhaal, en probeert daar muzikale aanvulling aan te geven. Maar zeker niet altijd: “Er zijn delen waarmee ik zoveel kan spelen als ik wil. Maar als het erg persoonlijk is, accepteer ik dat als een feit.

 

Donker en filmisch

Ondertussen timmeren Jessica en Frederik (“al”, lachen ze) zo’n twee jaar samen aan de weg. De sound is een hoop veranderd sinds het duo voor het eerst Foreign Bloom vormde. Frederik: “Op een gegeven moment hebben we beiden een stap naar achteren genomen om te kijken waar we stonden, om onszelf toe te laten te experimenteren.” Waar dat op uit is gekomen? “Behoorlijk donkere muziek met veel filmische elementen,” legt Jessica uit. “Ik word geïnspireerd door veel verschillende artiesten, zoals FKA Twigs en The Cinematic Orchestra maar ook door meer klassiekere dingen.” Ook Thom Yorke en filmcomponist Bruno Coulais passeren de revue.

Voor Frederik ligt het anders: “Natuurlijk, dat zijn goede artiesten waar ook ik naar luister. Maar voor het produceren ben ik door wat anders geïnspireerd… pioneers of sound. Extreme elektronische muziek waar mensen waarschijnlijk hoofdpijn van krijgen. Muzikanten die tot de limiet en eroverheen gaan.” Volgens Frederik is het werk van Foreign Bloom tot nu toe wel experimenteel maar alsnog best tam, terwijl zijn inspiratiebronnen dat zeker niet zijn.

Visual EP

Jessica, die onlangs afstudeerde aan het Maastricht Institute of Arts, creëerde voor haar afstuderen samen met Frederik een Visual EP. Daarin komen beeld en geluid zo samen dat er een verhaal gevormd wordt. Jessica: “Elk lied is een hoofdstuk. Het gaat over een meisje dat in een huis terecht komt en vanuit daar haar herinneringen ophaalt. Iedere keer bevindt ze zich op een nieuwe verdieping. Dat hoor je ook in de songs, die evolueren en worden wat zwaarder qua tekst en lading, qua productie.” Op het laatst wordt het bijna “symfonisch en demonisch,” legt ze uit. Frederik deed voor de Visual EP het sound design, waarbij hij steeds op het gevoel van de verdieping afging.

Het filmische element is dus van groot belang voor het alternative synth-pop duo. “Natuurlijk zal niet elk nummer altijd een groot visueel project worden,” vertelt Jessica. “Daar heb je veel budget en een groot team voor nodig. Alles moet doordacht worden.” Zo duurde het bijna een jaar om de Visual EP te maken, terwijl dat ‘slechts’ drie nummers bevat. “Maar… film en muziek zijn ons merk,” vult ze aan. Het is dan ook niet meer dan logisch dat het filmische hoe dan ook een grote rol zal blijven spelen in de toekomst. Frederik stemt daarmee in: “Natuurlijk willen we zoveel als mogelijk gebruik maken van de tools die we tot onze beschikking hebben.”

De Makersregeling

Onlangs ontving het duo support van de Makersregeling van Pop in Limburg. Deze financiële steun in de rug is bedoeld voor muzikanten die hun carrière verder willen ontwikkelen. Daarnaast krijgen deelnemers inhoudelijke begeleiding via een ontwikkelingstraject. Waar de Makersregeling Foreign Bloom bij helpt? Marketing, weten beide zeker. Frederik: “Zonder de Makersregeling zouden we op een plek zijn waar we wel fantastische content kunnen maken, maar niemand het te horen krijgt.” De volgende stap voor hun project is dan ook om onder andere via social media het woord te verspreiden. Dat is alleen mogelijk met wat budget achter de hand: “De Makersregeling is een catalyst voor onze toekomst.”

En wat dan, als het bereik aan de groeiende hand is? Het is zeker een toekomstdroom om samen muziek te blijven creëren en het misschien zelfs full-time te kunnen doen, vertelt Frederik. Jessica vult aan dat ze goed onderweg zijn. In juli komt er meer werk uit. En: in januari van volgend jaar hoopt Foreign Bloom met een nieuw album te komen. Een optreden is er helaas pas éénmaal van gekomen, vanwege de COVID-19 pandemie. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo’n probleem, vertelt Frederik: “Het is juist een geluk bij een ongeluk: als we meteen shows hadden gedaan, waren we in de val gelopen. Veel bands raken hun focus kwijt, maar wij hebben de kans gekregen echt te ontwikkelen wie we zijn. We zijn niet gewoon een band of project – we hebben een eigen identiteit.”

Gerelateerde artikelen met Foreign Bloom: een samensmelting van songs en cinema

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht