Nieuws

DOLS: SINGLE RELEASE “GEIN LUUJ VAN PEN EN PEPIER”

Vandaag wordt op Spotify en de andere grote muziekplatforms “Gein Luuj van Pen en Pepier” van de gebroeders Chris en Stijn Dols (1985) uit Susteren gelanceerd. Met dit liedje sleepten zij onlangs een plaats in de wacht in het voorprogramma van de bekende zanger, songschrijver en gitarist Anne Soldaat in het Sittardse Poppodium VOLT op vrijdagavond 25 maart 2022.

“Gein Luuj van Pen en Pepier”, geschreven op basis van een trouwakte uit 1817, voert de luisteraar mee naar een tijd waarin het leven van de meeste Limburgers in het teken stond van de overlevingslandbouw. De agrarische sector had destijds een kleinschalig karakter. Het gros van de boerenbedrijven was met moeite zelfvoorzienend. Het hele gezin deed mee met het werk op het land en de boerderij. Akkers waren de 38-jarige Pieter Antoon Dols en zijn 24-jarige echtgenote Maria Elisabeth Kesmeekers uit Munstergeleen meester, maar het schrift niet: ze hadden ‘verclard niet schriven te konnen’. In muzikaal opzicht zorgt de meer dan vijftig jaar oude twaalfsnarige akoestische gitaar voor een bluesy effect.

“Gein Luuj van Pen en Pepier” is het eerste voorproefje van het nieuwe DOLS-album met koffietafelboek “Veurvaajers”, dat in het voorjaar van 2022 verschijnt bij Uitgeverij Leon van Dorp in Heerlen. In tien liedjes en evenveel hoofdstukken schetsen Chris en Stijn Dols aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens een industriële samenleving tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen. Voor dit bijzondere crossmediale project ontvingen de tweelingbroers onder meer de Makersregeling van Pop in Limburg en de Provincie Limburg.

Gerelateerde artikelen met DOLS: SINGLE RELEASE “GEIN LUUJ VAN PEN EN PEPIER”

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht