Na ruim een jaar de deuren grotendeels of zelfs geheel gesloten te hebben voor het publiek mogen de landelijke poppodia vanaf vandaag weer open. We vroegen de grootste Limburgse podia hoe het ervoor staat en wat hun plannen zijn op korte termijn.
4 juni 2021, Pierre Oitmann
Heel muziekminnend Nederland sloeg een slaak van verluchting toen bekend werd dat de concertzalen weer (meer) publiek mogen toelaten als onderdeel van stap drie in het openingsplan van het coronabeleid. Uiteraard wel nog steeds met de geldende coronamaatregelen, dus op anderhalve meter afstand en enkel met zitplekken. Voor een zaal met een capaciteit tot en met duizend mensen betekent dit dat er maximaal vijftig bezoekers toegelaten mogen worden. Zalen met een capaciteit van boven de duizend toeschouwers mogen maximaal 250 personen toelaten. De verwachting is dat wanneer het grootste deel van de bevolking deze zomer ingeënt wordt de poppodia in september mogelijk weer op volle toeren kunnen draaien. De Limburgse podia zijn hoopvol en delen hun plannen.
“Het is voor ieder poppodium een vreemde en moeilijke tijd”, stelt junior programmeur Dennis Boonen van De Bosuil. “De desinfectiepompjes hebben al verschillende overuren gedraaid, meezingen mag niet meer en bezoekers moeten tijdens een concert blijven zitten.” Toch zijn ze er in Weert klaar voor om weer publiek te ontvangen. Nog voordat de aankondiging volgde dat de podia weer open mochten, had De Bosuil een aantal uitverkochte shows op het programma, met name blues- en tributebands. “Vanaf 11 juni gaan onze deuren open met een show van de legendarische band Focus. Nadat deze show al enkele malen verplaatst is, kijken we er enorm hard naar uit om deze band eindelijk live aan het werk te zien op het podium. Voor de heropening van ons poppodium zullen we de procedures volgen zoals die zijn voorgeschreven door de overheid, namelijk met testen voor toegang.
De Bosuil hoopt na de show van Focus een vliegende start te maken. “Door de coronamaatregelen zijn de meeste shows verplaatst geweest, maar wel rekening houdende dat we de bezoekers iets willen aanbieden vanaf het moment dat het ook daadwerkelijk kan”, aldus Boonen. “Hierdoor hebben we vanaf volgende week alvast een mooi en goed gevuld programma met verschillende topacts op wekelijkse basis. Ook zullen we deze zomer shows organiseren waarvan we enkele in de openlucht achter De Bosuil doen. Denk hierbij aan The Sore Losers, Ray Wilson (ex-Genesis), The Pink Floyd Sound en Tommy Gazer.”
Ondanks de onzekerheden zijn de programmeurs gewoon door blijven gaan met het boeken van artiesten. “Stapje voor stapje komt het sociale leven gelukkig weer op gang. We zijn nu nog in een eerste fase van de heropening na de lockdown, maar ons programma zit goed gevuld tot midden 2022. Tijdens de lockdown zijn we niet alleen druk bezig geweest om verschillende acts te verplaatsen en tickethouders te contacteren, maar zijn we ook actief op zoek gegaan naar nationale en internationale topacts zoals Dizzy Mizz Lizzy, The Dead Daisies en Blaudzun. We staan te popelen om binnenkort ‘volle bak’ open te gaan, waarbij we geen rekening meer hoeven te houden met social distance en we in onze zaal kunnen genieten met z’n allen.”
Net als bij De Bosuil in Weert heeft het poppodium dat twintig kilometer zuidelijker ligt ook veel shows moeten verplaatsen. Het eerst geplande concert dat daardoor in de ECI Cultuurfabriek gaat plaatsvinden is dat van Edison-winnares Sanne Rambags met het collectief Ikarai. Het weekend daarna staan jazzmeesters Eric Vloeimans en Juan Pablo Dobal op de planken. Hoewel de ECI Cultuurfabriek de coronaregels in acht houdt, is het vooraf testen bij deze evenementen niet nodig. Gedurende de zomer staat het aantal shows in Roermond nog op een laag pitje. “Bij ECI hebben we in augustus een zomerprogramma, variërend van concerten in combinatie met diner, buitenfilms en kinderactiviteiten”, zegt programmeur Ronald Geldhof. “Alle facetten van ECI komen aan bod.”
Aan het begin van het nieuwe seizoen komt de ECI Cultuurfabriek weer op stoom. “Vanaf september gaan we weer helemaal los in zowel de popzaal als in de theaterzaal”, legt Geldhof uit. “Door de vele verplaatsingen zit ons najaar ontzettend volgeboekt, met soms wel zes shows per week. Een hoog aantal voor een podium als ECI. Ook hebben we het talentontwikkelingsproject Pak Je Podium lopen, waarin we samen met Roermondse makers onze kennis en expertise inzetten om hun concert of voorstelling naar een hoger plan te tillen. De uitvoer hiervan kun je vanaf augustus tot december bij ECI zien.” Een druk najaar dus voor de concertzaal in het bisdom, variërend van Anvil tot The Three Degrees en Nederlandse toppers als Niels Geusebroek en Tim Akkerman. “In 2022 hopen we weer de reguliere programmering aan te kunnen bieden. Toffe concerten en dance-events in de popzaal, mooie voorstellingen in de theaterzaal en prachtige exposities.”
Poppodium Grenswerk in Venlo heeft deze maand onder meer Lavinia Meijer en Tommy Ebben op de planken. “Wij hadden een aantal doorgeschoven shows staan in de komende periode”, vertelt programmeur Johan Hauser. “Die waren al ingericht op een kleine capaciteit, dus die gaan gewoon door. Sommige zijn al uitverkocht of bijna uitverkocht. Daar gaan we nog een paar kleine shows aan toevoegen. Alles op een capaciteit van vijftig personen. Met testen voor toegang gaan we niet beginnen voor deze shows. We gaan de agenda niet helemaal dichtsmeren, we mikken vooral op een groter project in augustus. We zijn bezig met een reeks zomershows op een mooie locatie. Dat wordt onze belangrijkste focus voor de zomer.” De Zomerparkfeesten gaan eveneens door.
“Even afwachten nog hoe dat uitpakt natuurlijk, de shows zijn in principe allemaal geboekt op de anderhalvemeterregel”, vervolgt Hauser. “Maar er is een kans dat die dan weg is of dat kunnen loslaten voor mensen die gevaccineerd zijn of zich laten testen. Dat is een afweging. Hopelijk wordt over een aantal weken meer duidelijk daarover. Vooralsnog moeten bezoekers die al gevaccineerd zijn zich nog laten testen voor toegang, maar dat lijkt me op termijn niet meer houdbaar. Hopelijk komt daar verandering in.” In het najaar staan onder anderen Spinvis, Loïs Lane, Fresku en Glennis Grace op het affiche. “Wij hebben de agenda vanaf half september echt helemaal ramvol staan en ik verwacht ook dat we dan weer terug naar normaal gaan.”
Hoewel dat natuurlijk hartstikke mooi is, gaat dat wel nog een hele klus worden, denkt Hauser. “Krijgen we genoeg vrijwilligers? Willen alle technici en productieleiders weer aan de slag of hebben ze andere banen inmiddels? Dat zijn we aan het uitzoeken, maar gaat wel spannend worden. Krijgen we al die producties rond? En wat doet het publiek? Gevoelsmatig moeten we eerst door een periode met extreem veel opgehoopt aanbod heen, dat wordt misschien best een lastige periode. Het publiek moet ook keuzes maken daarin. Maar al met al zijn we blij dat er weer dingen mogen nu. En dat we hopelijk terugkeren naar normaal ergens in de komende maanden.”
Net als de meeste podia heeft Muziekgieterij in Maastricht voorlopig nog een aangepaste coronaproof programmering. Zo zijn er speciale shows van Blaudzun, Deep Purple-tributeband Made In Purple en van de neo-klassieke harpiste Lavinia Meijer. “Die staat normaal gesproken in de mooie grote Europese concertzalen, dus het is heel mooi dat we haar nu hier hebben staan”, vindt programmeur Ingo Dassen. “Zoiets is normaal gesproken niet mogelijk.” De shows zijn voor een klein gezeteld publiek. “De rekening wordt er absoluut niet van betaald, maar dat is ook niet mogelijk, want je zit met extra steunmogelijkheden. Dus het is voor de liefde voor muziek.”
Vanaf september hoopt de zaal op een reguliere programmering, met artiesten als Mell & Vintage Future, Trijntje Oosterhuis, Ilse DeLange en Spinvis. Het eerste half jaar hoeven we volgens Dassen nog geen bands van buiten Europa te verwachten, maar er is lokaal aanbod genoeg. “Het biedt kansen voor Nederlandse en Europese bands”, zegt Dassen. “We hoeven niet altijd naar Amerika te kijken.” Andere kansen vond Muziekgieterij gedurende de coronaperiode in het digitale domein. “Echt stilgelegen hebben we niet. We hebben iedere zondag met Leon Verdonschot een online tv-show gemaakt en dat is een groot succes geworden. We hebben dat stukje zo goed ontwikkeld dat we daarmee mogelijk verder gaan en meer online content gaan genereren.”
Ander goed muzieknieuws uit Maastricht is dat Bruis Festival dit jaar weer gehouden wordt, zij het in een andere opzet. Zo is dit de eerste editie waarbij er een toegangsprijs gevraagd wordt en het is niet op de gebruikelijke locatie in het stadscentrum. “We zijn bewust kleiner gegaan. Normaal gesproken is het op een vrij groot terrein en dit jaar is het in onze binnentuin en twee zalen binnen. De kosten gaan al jaren omhoog voor het programma, maar met gratis toegang hebben we niet het financiële draagvlak. De gemeente wil wel garant staan, al hebben ze daar met de crisis ook niet de potjes voor. We gaan dus terug naar de roots, met een soort van symbolisch bedrag van € 25,-, wat een hele schappelijke prijs is als je bedenkt dat je normaal meer betaalt voor een van de headliners wanneer ze een eigen show doen. Je hebt ook de ruimte om meer te programmeren zonder het handje omhoog te houden.” Headliners voor Bruis zijn White Lies, Balthazar en De Staat.
Net als bij de collega’s in Venlo geeft Dassen aan dat de komende periode pittig wordt om alle shows op poten te zetten, omdat het onzeker is of er voldoende personeel beschikbaar is. “Door de pandemie hebben we afscheid moeten nemen van de helft van het personeel”, verzucht hij. “De mensen die ontslagen zijn hebben wel de garantie gekregen dat zodra we weer gaan uitbreiden zij de eerste keus zijn.” Dassen ziet de toekomst hoopvol tegemoet. “Ik kan me niet voorstellen dat het slot weer erop gaat. Er is een belofte gemaakt en er is een route uitgestippeld, dus het ziet eruit dat de vaccinatiegraad begin september helemaal op orde is. Waarom zou je de tent nog dichtgooien? Dat is slecht voor de economie, slecht voor de staatskas en slecht voor de mentale gezondheid.”
De deuren van de Nieuwe Nor in Heerlen blijven vooralsnog even gesloten. “In verband met onze verbouwing en nieuwbouw biedt de heropening voor ons op korte termijn geen mogelijkheden op onze eigen locatie”, stelt hoofd programmering en marketing Kees van den Berg. “De komende weken worden de toiletten en garderobe van de huidige zaal aangepast, waardoor er sowieso geen publieksactiviteiten mogelijk zijn. Wel zijn we op het moment betrokken bij een aantal concerten in Parkstad Limburg Theaters, op het gebied van programmering en marketing. En daar kan nu veel; zo worden de twee concerten van DeWolff zaterdag naar de Rabozaal verplaatst, waardoor er in plaats van honderd nu per concert 250 bezoekers welkom zijn.”
“We focussen ons op de periode na de verbouwing: vanaf maart 2022 gaan we volledig open met twee zalen. Op dit moment ontwikkelen we plannen voor na de heropening.” Onlangs spraken we nog uitgebreid met het team achter de Nieuwe Nor over hoe de grootscheepse verbouwing ervoor staat. Lees het gesprek hier terug.
Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Er stond al enige tijd een optreden van DeWolff geprogrammeerd in Parkstad Limburg Theaters voor vandaag en die is vanwege de versoepeling van de coronaregels verplaatst naar een grotere zaal, zodat er 250 bezoekers kunnen komen. In totaal geeft de rockband twee optredens vandaag. “Hoe verleidelijk het ook is om de opening meteen weer groots aan te pakken, het blijft toch nog wel oppassen en voorzichtig zijn”, benadrukt programmeur Karlijn Pauw. “Onze branche ligt onder een vergrootglas en het laatste wat we willen is weer aangescherpte maatregelen. Daarnaast is het voor artiesten ook weer onwijs spannend om na al die tijd weer live met publiek aan de slag te gaan, dus daar wil je de druk ook zeker niet meteen opvoeren.”
“Qua productioneel en logistiek is onze locatie al helemaal coronaproof ingeregeld, daar we vorig jaar november natuurlijk zijn geëindigd met een capaciteit van dertig personen en dáárvoor ook een aantal maanden shows op anderhalve meter afstand hebben gedraaid”, aldus Pauw. Wanneer er weer op reguliere basis shows gaan plaatsvinden, kan ze niet met zekerheid zeggen. “Lastig om daar uitspraken over te doen natuurlijk, omdat we inmiddels al bijna anderhalf jaar pas enkele weken of dagen van te voren weten met welke capaciteiten we mogen werken. Als ik dan wat concreets mag roepen: vanaf september, na de zomervakantie. En als er dan weer een nieuwe golf of variant komt, dan ga ik er toch wel écht van uit dat 2022 weer een normaal jaar wordt.
Het nieuwe seizoen zit in elk geval tjokvol. “In 2021 zijn denk ik negentig procent van alle shows doorgeplaatste voorstellingen uit 2020 of 2021. Vooralsnog lijken de buitenlandse acts ook weer te gaan touren en mogen we bijvoorbeeld Level 42, 10cc en Melanie nog verwachten. Maar we verwelkomen toch nog voor het grootste deel talent uit de Benelux. In 2022 eigenlijk idem dito, het is dan ook toch nog een beetje alle schade wegwerken. Wel kunnen we steeds meer nieuwe namen toevoegen en hebben we net bijvoorbeeld Marco Borsato bevestigd. Vanaf september 2022 hoop ik dat alles weer normaal is. Maar het blijft natuurlijk de vraag wat en of normaal dan nog normaal is.”
Dit weekend zijn er nog geen optredens in poppodium Volt te Sittard. “Helaas heeft premier Rutte aangegeven dat er pas vanaf 9 juni iets mocht, daarom hebben we onze shows voor deze tijd verplaatst”, licht programmeur Sharik Derken toe. “Nu er plots wel al iets mag vanaf 5 juni is hierdoor niet direct een programmering. Maar vanaf 10 juni starten we meteen met een volle productie en hebben we uitverkochte shows nu kunnen opschalen naar vijftig bezoekers, waardoor er nog enkele extra tickets beschikbaar zijn gekomen.”
Derksen hoopt vanaf september weer reguliere shows te kunnen neerzetten in Sittard. “Maar, zoals altijd, dit is nog ver weg en verre van duidelijk. Ze staan wel al op de website, want we zijn niet gestopt met boeken. Er staat dus een prachtig najaar te wachten… Als het mag.” Bij Volt zien we eveneens veel artiesten van eigen bodem in de programmering, waaronder Jack Poels, Judy Blank en Nona, naast zuiderburen als Vive La Fête en Fleddy Melculy. “Een vol najaar en ook in 2022 zijn al behoorlijk wat shows geboekt die al online staan of op een later moment bekend zullen worden gemaakt.”
Vanuit zijn functie bij Bevrijdingsfestival Limburg organiseert Derksen bovendien een clubtour langs de Limburgse poppodia, een samenwerking met Sena Performers en Pop in Limburg. “Deze programmering zal deze zomer bekend worden gemaakt, maar we gaan dus naar zes podia toe en met ieder zijn eigen gezicht en klank. De shows worden gratis toegankelijk en zowel lokaal als nationaal talent zal er te horen zijn.” De Sena Performers Clubtour is dit najaar te zien in alle bovengenoemde podia, behalve in Heerlen, waar de Nieuwe Nor het evenement op een alternatieve locatie neerzet.