Nieuws

Dertig landen vieren de kracht van theater een jaar na de corona-sluiting

Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege corona. Nu één jaar later wordt er in meer dan 30 landen op 13 maart 2021 de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

In Nederland stappen acteurs als Pierre Bokma, Huub van der Lubbe, Nhung Dam en Theo Maassen het toneel op om het stuk ‘Wit Konijn Rood Konijn’ te spelen. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. De acteur opent ter plekke, op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

Limburg Wit Konijn Rood Konijn zal ook in Limburg te zien zijn, in De Maaspoort Venlo. De acteur die daar ter plekke de verzegelde envelop overhandigd krijgt, is Merijn Scholten. Merijn Scholten is cabaretier, radio-columnist en tekstschrijver. Hij schreef o.a. teksten voor Dit was het nieuws en werkt mee aan het cabaretgedeelte van Spijkers met Koppen. Samen met Thomas Gast vormde hij het cabaretduo De Partizanen.

Livestreams Vanwege de coronamaatregelen is het in de Nederlandse theaters niet toegestaan om publiek te ontvangen, maar via livestream zet De Maaspoort de deuren open. Bezoekers worden uitgenodigd om op zaterdag 13 maart vanuit hun huiskamer gratis deel uit te maken van een grootse, internationale theaterbeleving. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. En in meer dan 25 Nederlandse steden. Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen voor deze wereldwijde beweging.

Tickets voor de uitvoering in Venlo zijn gratis en kunnen besteld worden via www.maaspoort.nl. De instructies voor de livestream ontvangen gasten per e-mail.

Gerelateerde artikelen met Dertig landen vieren de kracht van theater een jaar na de corona-sluiting

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht