Nieuws

De M-Town Rebels talk

Afgelopen weekend is er een nieuwe podcastserie gelanceerd over de hardcorepunk beweging die ontstond eind jaren tachtig, begin jaren 90 in Maastricht; M-Town Rebels

Deze scene werd  internationaal bekend in zijn genre; pioniers als Right Direction en Backfire! zetten Maastricht destijds op de kaart als epicentrum van de Europese hardcore. Madball, Agnostig Front, SOIA, Warzone, Biohazard, Slaphot en ga zo maar door sloten vriendschap met de stad, speelden op allerlei festivalletjes georganiseerd door M-Town Rebels en de Maastrichtse bands gingen ook op tournee met hardcore-en metalbands uit andere delen van de wereld.

Dat was niet de enige reden dat de scene bekend werd; de plotselinge zelfdoding van drummer Richard Bruinen (‘Richie Backfire!’ of ‘De Lange’), aanvoerder van de Scene sloeg in als een bom. Dat gebeurde op 20 maart 1999.  Het werd landelijk nieuws en er werd een documentaire over gemaakt. (Twee Meter Hardcore, door BNN & RQBfilms)

Talloze bands schreven een nummer over deze tragische gebeurtenis (Agnostic Front, Deviate, Backfire, RD etc).

Afgelopen jaar besloot gemeente Maastricht om het plein bij Poppodium de Muziekgieterij te vernoemen naar Richard Bruinen; Het Richie Backfireplein. Het is naar alle waarschijnlijkheid het eerste plein ter wereld vernoemd naar een hardcoredrummer.

Backfire! werd na Richard’s dood, 22 jaar geleden, groter dan ooit. Right Direction bleef ook spelen en stond hetzelfde jaar dat Richard overleed nog op Pinkpop. Twee jaar geleden vond in Maastricht het ‘Among The Angels fest’ plaats, met bands uit die tijd en ook met Excel, Spidercrew, No Redeeming Social Value, Backfire!, Right Direction etc. Het festival was binnen een week uitverkocht.

De verhalen van betrokkenen zijn nog steeds interessant; hoewel M-Town Rebels met Richards voor een deel is gestorven, zijn de levens van de harde kern verder gegaan. De twintigers van toen zijn nu vijftigers. In de podcastserie ben ik met de sleutelfiguren van toen terug gegaan naar hun vroege jeugd naar hoe de jongensdroom van M-Town Rebels zich ontwikkelde, richting de aanloop naar Richard’s dood en hoe die gebeurtenis, maar ook alles wat er gebeurde in de scene en de bands, invloed had op iedereen tot op de dag van vandaag. In de podcast komen ook  thema’s ter sprake als depressie, verslaving, muziek, het bandleven, excessen, trauma, vriendschap en eenzaamheid ter sprake.

Sprekers: o.a.  Wybrand Brouwer (Backfire!), Dave Reumers (Right Direction) Maurice GIjsbers (Right Direction), Owen Eussen (Determined, roadie Backfire!), Maika Karremans (ex-vriendin Richard Bruinen).

Deze podcast is nu te beluisteren via Anchor FM, Deezer en Spotify. De eerste twee afleveringen zijn dan ook al gelanceerd.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht