Nieuws

CrossCurrents Festival: Vernieuwend festival in Maastricht.

Een nieuw festival met Grammy winnende muzikanten, innovatieve kunst & wetenschap producties, films met live-muziek en lokaal talent. Zaterdag 13 mei 2017 neemt CrossCurrents Maastrichts culturele hart over met 24 acts op 7 podia in vier venues. Hoofdacts zijn Jacob Collier, Neil Cowley Trio, Jungle by Night en STUFF.

Op initiatief van Jazz Maastricht werken tien regionale partners samen aan het CrossCurrents festival, waaronder Conservatorium Maastricht, Lumière Cinema, Muziekgieterij, Pathé Cinema, Universiteit Maastricht en het Merit Instituut. De festivallocaties zijn de Muziekgieterij, Lumière, Pathé en Sphinxcour (outdoor stage). Aanvullend op het festival programma is er een foodcourt met foodtrucks en marktkramen van lokale ondernemers. De organisatie verwacht 1.000 bezoekers in de eerste editie.

Waarom het Sphinxkwartier?
Bezoekers van CrossCurrents ervaren de nieuwe ontwikkelingen in de jazzwereld op een locatie in transitie. De komende jaren verandert het industriële Sphinxkwartier in een levendige culturele hotspot in Maastricht met diverse kunstdisciplines bij elkaar. Het gebied vormt daarmee een mooie aanvulling op haar oude ‘sjiek en sjoen’ binnenstad waar Bourgondisch genieten centraal staat. Dit maakt het de perfecte locatie voor CrossCurrents, een festival dat de perceptie op genres en disciplines verandert en het muziek festival format een eigen draai geeft.

Over het programma
Dankzij samenwerkingen tussen jazz artiesten als Kamasi Washington (saxofoon) met Kendrick Lamar, BadBadNotGood (Canada) met Snoop Dog of Neil Cowley (piano) met Adele is jazz weer overal hoorbaar. Maastricht is daarop geen uitzondering: als hét vooruitstrevende jazz festival van Limburg, voldoet CrossCurrents aan een groeiende vraag. “Wij zien jazz als een lifestyle van openheid, avontuur en verbinding. CrossCurrents is onze visie op wat jazz nu is en wat Maastricht nu kan zijn. – Pieter Schoonderwoerd, Directeur Jazz Maastricht.

Muziek
Het muzikale programma presenteert artiesten die jazz met andere genres combineren. Bijvoorbeeld: Grammy winnaar Jacob Collier met zijn mix van pop, soul en jazz; uit Nederland Jungle by Night met afrobeat en jazz; en STUFF. (BE) met hun heftige electro, hip hop en jazz. Het programma bestaat uit de beste bands van het Conservatorium Maastricht Jazz Department, inclusief de Conservatorium Maastricht Latin Band. Ook de twee winnaars van de Maastricht Jazz Awards, de internationale jazz competitie in Maastricht, treden op, namelijk BABS (Venlo) en Just Another Foundry (Düsseldorf).

Film
Op een festivallocatie met twee bioscopen kan een Film & Jazz programma niet ontbreken. Het bestaat uit overwegend klassieke films met live-soundtrack door diverse jazz bands, zoals het genre-overstijgende Nosferatu van Marnau met DJ Buscemi & Michel Bisceglia (pianist) en Blackmail (Alfred Hitchcock) met superjazz band BRUUT!.

Kunst & Wetenschap producties
In vier producties gaan kunstenaars en wetenschappers in gezamenlijk artistiek en wetenschappelijk onderzoek voor twee jaar het experiment aan. De resultaten van het onderzoek worden tijdens CrossCurrents getoond in de Lumière in vier enerverende interdisciplinaire voorstellingen. Gepresenteerd wordt onder meer een voorstelling van Marie van Vollenhoven (multimedia kunstenaar) en Gerhard Weiss (Artificial Intelligence) waarin software en mens gezamenlijk harmonie in compositie onderzoeken. Kan een machine een gebalanceerd kunstwerk creëren? Danser en choreograaf Joost Vrouenraets werkt samen met Prof. Beatrice de Gelder (Neoropsychologie) in het project (N)Emobodies aan de relatie tussen emotie, geluid en beweging.

CrossCurrents wordt ondersteund door de Europese Unie, Interreg, Euregio Maas Rijn en het Impact Project om samenwerking tussen kunst en wetenschap te bevorderen.

Ticket prijzen zijn: regulier €39.50, student €29.50 en de VIP Experience €199. Te verkrijgen via www.crosscurrents.nl.

Voor meer informatie contacteer: powell@jazzmaastricht.com.

Gerelateerde artikelen met CrossCurrents Festival: Vernieuwend festival in Maastricht.

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht