Nieuws

As Equals festival, onbeperkt met een beperking

ECI cultuurfabriek streeft naar een inclusieve samenleving, waarin cultuur voor iedereen toegankelijk is en presenteert daarom met trots het As Equals Festival met het thema ‘onbeperkt’. Hierin krijgen mensen met een beperking een extra stem.

Mens
Want uiteindelijk zijn we allemaal mens. We hebben dezelfde behoeftes en verschillen in de basis niet van elkaar. Dit jaar staat As Equals in het teken van mensen met een beperking. Maar ja, wat is een beperking? En wanneer voelen we ons beperkt? Dat is moeilijk te definiëren en voor iedereen anders.

“Ik vind het belangrijk dat echt iedereen toegang heeft tot cultuur. Van alle kinderen tot ouderen, maar dus ook de mensen met een beperking. Zowel als bezoeker als maker,” zegt Margo de Kock. “Mijn droom is een open samenleving, waarin er geen beperkingen zijn.”

Tijdens het festival worden de prachtigste films vertoont, twee mooie dansvoorstellingen, een dansavond voor iedereen en een bijzondere expositie. Ook zijn verschillende scholen en maatschappelijke partners bij het festival betrokken. Dansvoorstellingen Op 10 november staat Redo & Denden met Remla in ons theater. Een dansvoorstelling over of onze werelden daadwerkelijk zo verschillend zijn? De internationaal gerenommeerd breakdancer Redo won in 2019 De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ en ontving in 2020 een Koninklijke onderscheiding omdat hij veel jongeren, waaronder mensen met een beperking, gestimuleerd heeft om te gaan dansen.

Op zaterdag 11 november neemt 20 Hertz de zaal over. Het team en de dansers van 20Hertz vormen een diverse mix van mensen met alle auditieve gradaties (doof, slechthorend en horend), maar één ding hebben ze gemeen: we zijn allemaal showpony’s die graag op het podium staan. Deze show is gratis te bezoeken.

En om 15:00 een gratis workshop waar je de werkwijze van 20 Hertz kan ervaren. Zin in de workshop? Meld je dan aan via: info@20hertz.nl

Films
Dan zijn er nog zes prachtige films van 10 t/m 15 november te zien. Films die gaan over herstel, wilskracht, dromen, verstandelijke en lichamelijke ‘beperkingen’, Parkinson en breinen die anders werken. Laat je onderdompelen in een wereld van ‘schijnbare’ beperkingen.

Lezing
Op woensdag 15 november zal Koen Versleijen zijn verhaal met ons delen. Hij heeft het Syndroom van Usher. Dit betekent dat hij blind wordt en slechthorend is. Hij vertelt open en eerlijk over zware tegenslagen en het tonen van veerkracht, gebracht met een gezonde dosis humor en zelfspot.

Expo
Tot en met 12 november kun je de expo “Uit de Kunst” bezichtigen. Deze expo viert de veelzijdigheid en creativiteit van kunstenaars met een verstandelijke ‘beperking’.

Muziek
En dat is nog niet alles. ECI is er voor iedereen. En dansen dus ook. Op 11 november zal Poppodium Onbeperkt in samenwerking met PSW en Stichting de Boventoon een onvergetelijke dansavond bezorgen voor iedereen, met of zonder (verstandelijk) beperking.

Kortom
De veelzijdigheid spat van dit festival af. Laat je meevoeren in de wereld van beperkingen. Of juist de onbeperktheid hiervan. Bezoek de films, de voorstellingen en de expositie, woon de lezing bij en geef dan je oordeel. We zijn benieuwd. Om in de woorden van ECI te spreken. Blijf nieuwsgierig! Het As Equals festival is van 10 t/m 15 november in Roermond. Koop je kaartjes op www.ecicultuurfabriek.nl

Het As Equals festival is een jaarlijks terugkerend festival van Filmtheater De Nieuwe Scene en ECI cultuurfabriek Roermond, i.s.m. diverse lokale partners. Een festival waarin onze gelijkheid wordt benadrukt, dat we allemaal hetzelfde zijn, maar ieder in zijn eigen jasje.

Gerelateerde artikelen met As Equals festival, onbeperkt met een beperking

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht