05-07-2022, Christa Koeyvoets
Ar-Jane, in het dagelijks leven bekend onder de naam Arjanne Beukers (22) uit Geleen, is er klaar voor: dit is hét moment om haar eerste EP uit te brengen. Het is een plaat over de veranderingen die ze in de afgelopen jaren doormaakte, waarbij ze stukken is opgegroeid.
Eerste EP
Aan wat voor muziek moeten we dan denken? Het is een hele mond vol: “Alternatieve indiepopmuziek met een melancholische, dromerige sfeer. En niet per se heel vrolijk”, legt Arjanne uit. Toch zijn er ook genoeg nummers met pit. “Maar het straalt wel een bepaalde rust uit.” Phoebe Bridgers, Aurora en Portland zijn namen die de revue passeren als je haar vraagt naar vergelijkbare muziek.
Het zijn de gebroken harten, verlaten en veranderende vriendschappen, zelfreflectie en het groeien in je leven als twintiger die omschreven worden in de nummers van Ar-Jane. Een jonge vrouw met ‘een beetje zielige muziek’ dus, zoals ze haar stijl zelf lachend omschrijft. “Het schrijven is een uitlaatklep voor mij. Als ik vrolijk ben, sta ik er niet zo bij stil. Dan leef je gewoon. En: het geeft me toch wel het gevoel dat mijn leven een beetje een film is.”
Muziek vloeit bij zulke lastige momenten in het leven dikwijls uit haar vingers. “Als ik echt ergens mee zit, dan voel ik het gewoon aankomen”, legt ze uit. “Dan speel ik wat akkoorden, en dan komen melodie en tekst gelijk binnen. Dat voelt het oprechtst, beter dan er langer over doen en er echt voor gaan zitten.”
Thuis op het podium
Het lijkt misschien zwaar, altijd maar met moeilijke onderwerpen bezig zijn. “Vaker optreden helpt. Het lukt me wel om het over te brengen, maar om mentaal niet terug te gaan naar hoe ik me voelde toen ik het schreef. Het is een balans die je moet vinden”, legt de songwriter uit.
Gelukkig is het podium haar dan inmiddels ook niet meer vreemd. Nadat Arjanne in de derde van de middelbare op de planken stond voor een schoolmusical, kwam de ambitie naar meer muzikaliteit al snel. Optredens bij onder andere Kunstbende (en het winnen ervan) en vervolgens een opleiding aan de Rockacademie in haar nieuwe woonplaats Tilburg volgden.
“Niemand wist eerst dat ik het zo leuk vond om te zingen, maar het was stiekem altijd al mijn droom.” En wat Arjanne doet, doet ze goed. Er was echter al iets anders dat de spotlight stal: handbal. “Maar op m’n zestiende kreeg ik een blessure. Toen heb ik me volledig op muziek gestort. Alles of niets.” Misschien was de blessure uiteindelijk wel een geluk bij een ongeluk, lijkt het. “Je kunt geen twee dingen half doen, en muziek is wel het allervetst. Daar kun je zoveel in kwijt.”
Kwetsbaar vanaf het begin
Het eerste optreden in de vorm van Ar-Jane en niet een musicalpersonage was bij een open podium van Kunstbende. Daar stortte ze meteen haar hart uit door kwetsbare muziek te maken, en daar is ze nooit mee gestopt. “Mijn hart ligt open voor het publiek, en zij mogen er even inkijken. Wat muziek soms met mij doet… het is mijn doel dat mijn muziek dat ook voor anderen kan doen.”
Toch ging het niet altijd van een leien dakje, herinnert ze zich lachend. “Eigenlijk was het heel ernstig, ik begreep nog niet waar de pedalen van de piano voor waren en had nog zo’n boekje. Achteraf is het heel aandoenlijk. En van te voren kreeg ik geen hap door mijn keel.” Nu is dat wel anders, en op het podium is het vooral de kick die ze voelt. “De zenuwen zijn er steeds minder, met de band die ik nu heb is het van tevoren eigenlijk heel gezellig.”
De Makersregeling
De nog naamloze debuut-EP van vijf nummers wordt in de zomer klaargestoomd. “Het is het eerste wat mensen van me horen.” De financiering daarvan ligt voor een groot deel in de handen van de Makersregeling van Pop in Limburg. “De opnames met muzikanten, mixing, maar ook promotie en branding”, legt Arjanne uit. Dat regelt ze, voorlopig in ieder geval, allemaal alleen. “Ik merk: het is veel. Maar het hoort erbij, en dat is prima. Ik zou niet als een onwetend schaapje willen binnenwandelen bij een label, dan lopen ze over je heen.”
De liedjes die erop komen te staan, zijn voor het publiek misschien wel nieuw, maar voor de zangeres (deels) niet. De nummers op de plaat werden namelijk over een periode van 2,5 jaar geschreven. “Ik vind dat het een proces mag zijn”, legt de zangeres uit over de mix van oud en nieuw.
Een favoriet nummer heeft ze in ieder geval niet, ‘ze zijn allemaal goed’. Maar na even nadenken, is er tóch een lied dat er bovenuit steekt – of zijn het er twee? “Een rustig nummer, het gaat over liefdesverdriet. En een andere over dezelfde situatie twee jaar later.” Die heeft een hele nieuwe kijk op de zaak. “Ik heb het mezelf ook een beetje aangedaan, ik moet ook sorry zeggen tegen mezelf. Het is een volwassenere kijk.” Daarmee onderstreept ze ook meteen, hoe haar debuut-EP de groei toont die ze in de laatste jaren heeft meegemaakt.
Dromen over de toekomst
Wat er na de plaat gebeurt, staat tot nu toe nog slechts in potlood uitgestippeld. Een aantal albums op de lange termijn, zoveel mogelijk muziek maken waar ze trots op is. En uiteindelijk een vaste fanbase opbouwen: “Mijn muziek is niet commercieel, maar ik hoop veel mensen in mijn niche te bereiken.” Tours, podia en festivals horen ook bij het wensenlijstje. Waar ze van droomt? “Pinkpop, als Limburgse kun je geen ander antwoord geven.”
De toekomst ligt nog wagenwijd open, maar het valt hoe dan ook niet te ontkennen dat Ar-Jane een doorzetter is. “Ik heb er alleen vrede mee als ik alles heb gedaan wat ik in de hand heb.”
Ar-Jane staat in de loop van het jaar onder andere op de planken in Heerlen en Den Bosch. In het najaar komt de eerste single van de nieuwe EP uit.