Nieuws

André Kuipers komt met schoolvoorstelling naar Venlo

De Maaspoort Theater & Events heeft, als regiotheater voor Noord- en Midden Limburg, naast de uitgebreide programmering ook een educatief programma voor basis- en middelbare scholen met voorstellingen die aangeboden worden tijdens schooltijd. Cultuureducatie zorgt ervoor dat leerlingen out of the box leren denken en ervaring opdoen die ze in hun dagelijks leven weer kunnen inzetten. Daarom is De Maaspoort telkens op zoek naar een zo divers en educatief mogelijk programma.

Na twee ruimtevaartcolleges voor volwassenen presenteert De Maaspoort op maandag 25 maart een educatieve show speciaal voor leerlingen van 8 tot 13 jaar. Een unieke kans om het verhaal van dé astronaut van Nederland te beleven.

Astronaut & ambassadeur van de aarde

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

André Kuipers spreekt voor een grote diversiteit aan toehoorders, van jong tot oud en met zeer uiteenlopende achtergronden. Vanuit zijn ervaring zoomt hij desgewenst in op verschillende aspecten die zijn verbonden met de wereld van de bemande ruimtevaart. Tijdens zijn educatieve show in De Maaspoort zal André Kuipers ingaan op de thema’s duurzaamheid en motivatie/inspiratie.

Duurzaamheid
Met het ruimtestation vloog André 16 keer per dag een rondje rond de hele aarde. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. Vanuit de ruimte is goed te zien dat wij wonen op een kleine bol in een groot, donker heelal; de aarde is in feite zelf een ‘ruimteschip’ met beperkte voorraden. Nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – zijn noodzakelijk voor een goede toekomst.

Motivatie en inspiratie
Astronaut word je niet zomaar. Het is een jarenlange weg vol uitdagingen en opofferingen om die ene, grote droom te verwezenlijken. Eigenschappen als doorzettingsvermogen, gedrevenheid, geduld en frustratietolerantie zijn onmisbaar, maar ook een portie geluk. Het motto van André: steek nooit een stok in je eigen wiel. Oftewel: hoe klein de kans om iets te bereiken ook lijkt te zijn, laat deze nooit varen. Boldly go where no one has gone before, want dáár liggen kansen.

Deze educatieve show is exclusief voor scholen in Limburg te boeken via: kids@maaspoort.nl

Rabobank Venlo zaal | Maandag 25 maart | 10.00 uur
Duur van de voorstelling: 60-90 minuten, afhankelijk van de vragen na afloop

Tickets voor scholieren: € 7,50
Tickets voor docenten: € 0,00 (1 docent per 10 leerlingen)
Tickets voor overige begeleiders/ouders: € 7,50

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht