Nieuws

Album/Boek release “VEURVAAJERS”

Vandaag wordt op Spotify en de andere muziekplatforms het Limburgstalige conceptalbum “Veurvaajers” van Chris en Stijn Dols (1985) uit Susteren gelanceerd. Bovendien verschijnt dit album samen met een Nederlandstalig koffietafelboek (175 pp.) fysiek op CD bij Uitgeverij Leon van Dorp in Heerlen.

In tien liedjes en evenveel hoofdstukken schetsen de tweelingbroers Dols aan de hand van hun eigen familiegeschiedenis hoe Zuid-Limburg zich in de periode 1780-1980 ontwikkelde van een agrarische en vervolgens een industriële samenleving tot een maatschappij waarin de dienstensector een rol van betekenis ging spelen. Ontmoet bijvoorbeeld Jan Michiel (1828). In de jaren 1880 verruilde deze landbouwer het vertrouwde dorpse Munstergeleen voor het onbekende van Maastricht, waar hij als dagloner een nieuw bestaan opbouwde. Of neem zijn zoon Peter Laurens (1866), die als arbeidsmigrant meer dan tien jaar lang vertoefde in het Duitse Ruhrgebied en terugkeerde naar de eerste grootindustriële stad van Nederland, en diens zoon Peter Jozef (1894), die net als enkele andere familieleden arbeider werd bij nakomelingen van schoorsteenaristocraat Regout en daarna jarenlang zwoegde in de zinkwitfabriek Eijsden. De voornaamste protagonist is Antoon Peter (1925): meester- meubelmaker en ondernemer in het stadsdeel Wyck, vorst van carnavalsvereniging De Keemeleers, en politicus.

Voor dit onderscheidende crossmediale project ontvingen de broers onder meer de Makersregeling van Pop in Limburg en de Provincie Limburg. Op 25 maart 2022 speelde DOLS in het voorprogramma van zanger, songschrijver en gitarist Anne Soldaat in Poppodium VOLT te Sittard en op 5 mei staat de act geprogrammeerd op het Bevrijdingsfestival Limburg.

 

Gerelateerde artikelen met Album/Boek release “VEURVAAJERS”

Terug naar het overzicht

Heb jij ook iets nieuws te melden?

Plaats je nieuwsbericht