Over een aantal dagen is het zover. Dan vindt vanaf 17 september de 38e editie plaats van Musica Sacra Maastricht, dat dit jaar in het teken staat van Aanvaarding & Berusting. Musica Sacra is daarmee een van de eerste festivals die weer van start gaan in deze coronatijd. Ondanks de recente ontwikkelingen gaat het festival in volle omvang door. De artistieke commissie stelde een uitgebreid programma samen dat bestaat uit muziek, dans, theater, film, spoken word en (online) exposities. De publieke belangstelling is zeer groot: een aantal voorstellingen is reeds uitverkocht en er zijn zelfs concerten bijgeboekt!
Bijboekingen
Wegens succes zijn er extra voorstellingen bijgeboekt van MTOTO, Duets wit Jim en (Bijna) Alles komt goed op zondag 20 september (zie www.musicasacramaastricht voor meer informatie).
Muziek van alle tijden en windstreken, in diverse bezettingen
Muziek vormt van oudsher de basis van Musica Sacra. Tijdens dit festival komen diverse periodes aan bod, uitgevoerd in diverse bezettingen, van klein tot groot: van gregoriaans (Schola Maastricht), vocale en instrumentale muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance (Pluto-ensemble en Hathor Consort, Aventure, Huelgas Ensemble en drie fadistas, Vox Luminis en Wishful Singing), Barok (Ad Mosam Barock), Romantiek (Brahms Hoorntrio, Das Lied von der Erde / Mahler en Metamorphosen / Richard Strauss) tot muziek uit de 20e en 21e eeuw (Klaas de Vries, Nienke Nasserian, Dante Boon, Irene Kurka, Ensemble 88, Severin von Eckardstein & Liebrecht Vanbeckevoort, Esther Apituley, Marcel Verheggen, philharmonie zuidnederland met Piet Swerts, SPECTRA met Grisey Quatre Chants pour franchir le Seuil, Andrea van Beek met Duets with Jim) en wereldmuziek (Huelgas Ensemble en drie fadistas, Rembrandt Frerichs & Mohammad Motamedi).
Festivalopening
De doorgaans driedelige opening wordt dit jaar verdeeld over evenzovele locaties. Op elke plek vrijdag 18 september vindt er om 15.00 uur een gratis concert plaats, verzorgd door solisten en ensembles van Conservatorium Maastricht, Schola Maastricht, Lingua e Musica en Irene Kurka. Met toespraken door Jim Janssen (wethouder van cultuur van Maastricht), Jean Jacobs (voorzitter Raad van Toezicht) en Jacques Giesen (voorzitter van programmacommissie Musica Sacra Maastricht). En een sprookje als verrassing. Na afloop was een openingsreceptie gepland. Tot onze spijt hebben we de feestelijke openingsreceptie moeten afgelasten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen voor de horeca. Daarentegen mogen de aanwezigen een kleine attentie tegemoet zien.
Limburgse roots
Uiteraard vertegenwoordigt het festival ook Limburgse ensembles, musici en sprekers: zo verzorgt philharmonie zuidnederland het vriendenconcert in Theater aan het Vrijthof, met een Nederlandse première van Yakara, van Piet Swerts. Ook Schola Maastricht, Ad Mosam Barock, Ensemble 88, Het Basilicakoor en Basilica-Ensemble, Cappella Sancti Servatii, Marcel Verheggen (orgel) en Sjef Streukens (orgel) en solisten en ensembles van Conservatorium Maastricht geven op muzikale wijze acte de présence.
Highlights met o.a. 2 wereldpremières en 5 premières
Onmiskenbare hoogtepunten in deze nieuwe editie zijn de vele premières op het gebied van muziek en theater. Het gaat om maar liefst 7 (wereld)premières: Klaas de Vries – Oboi, che melanconia (muziek), Ensemble 88 – Conductus (muziek), Nienke Nasserian – MTOTO (muziek, theater), Vriendenconcert philharmonie zuidnederland (muziek), (Bijna) Alles komt goed (8+) – Het Laagland (muziek, theater), Irene Kurka – Gehen lassen (muziek) en de Hoogmis in Onze Lieve Vrouwebasiliek – Basilicakoor en Basilica-ensemble (muziek).
Filmaanbod tijdens Musica Sacra
Dankzij de samenwerking met Lumière is er een uitgebreid filmaanbod tot stand gekomen rondom het festivalthema. Wat te denken van Tokyo Story, een eenvoudige en droevige film over de vervreemding tussen grootouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen en kleinkinderen in Tokio. Of Heart of a Dog, een filmessay over het rouwproces van kunstenares Laurie Anderson die in korte tijd de dood van echtgenoot Lou Reed, haar moeder en haar hond Lolabelle moest verwerken. Bezoek ook vooral Voor de stilte, een intieme documentaire van de Limburgse filmmaker Richard Dols. Hij portretteert acht mensen die in een hospice verblijven en weten dat de dood nabij is.
Videoportretten in de Hoofdwacht
In de Hoofdwacht presenteert Studio Take Twee Identities, een groeiende verzameling videoportretten van Nederlanders van diverse nationaliteiten, generaties en achtergronden, Hun individuele verhalen worden vastgelegd aan de hand van thema’s als migratie, religie en gender. De serie voor Musica Sacra 2020 haakt in op de actualiteit en portretteert mensen die nauw betrokken zijn geraakt bij de gevolgen van de coronacrisis. | 16.00-22.00 u
Uitgebreid randprogramma
Musica Sacra kent een uitgebreid randprogramma. Zo verzorgt Daan Roovers (Denker des Vaderlands 2019 – 2021) de festivallezing. Ze wil de actualiteit verdiepen met filosofische perspectieven en filosofische inzichten toegankelijk maken voor een breed publiek. De rolprent The Tree of Life van Terrence Malick vormt het uitgangspunt van de lezing van schrijver-dichter-essayist Willem Jan Otten. In samenwerking met Debatcentrum Sphinx vindt er een debat plaats. Rondom Gottes Zeit, uitgevoerd door Ad Mosam Barock, praten experts en publiek over leven en doodsangst in tijden van crisis. De geplande exposities van Bianca Sistermans, Joop Vugs en MAMDT (Maastricht Academy for Media Design and Technology) gaan helaas niet door. De gesegmenteerde en streng gereglementeerde toegang tot, en uitloop van de zalen laten de gewenste en noodzakelijke bewegingsvrijheid voor een optimale beleving van het tentoongestelde niet toe. Deels kan men de exposities wel virtueel via de site beleven.
Voor meer informatie over het programma en ticketverkoop: www.musicasacramaastricht.nl
Informatie Musica Sacra: Neem voor meer informatie, beeld en interviews contact op met: Hetty van Dongen, communicatie, hetty.van.dongen@maastricht.nl / +31(0)6 142 646 99.
Algemene informatie
Data: donderdag 17 t/m zondag 20 september 2020
Locaties: diverse historische locaties in het centrum van Maastricht
Kaartverkoop: www.theateraanhetvrijthof.nl en www.musicasacramaastricht.nl (gehele programma), UITbalie, Theater aan het Vrijthof, Maastricht, +31 (0)43 350 5555
Website: www.musicasacramaastricht.nl
Facebook: www.facebook.com/MusicaSacraMaastricht